szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szabó Máté ombudsman a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény belső ellentmondásának feloldását kezdeményezi - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Kifejtették: Szabó Máté egy panasszal kapcsolatban áttekintette a foglalkoztatási törvény rendelkezéseit, és azt észlelte, hogy a szabályozás egymásnak ellentmondóan határozza meg azt az időtartamot, amelyet alapul kell venni az álláskeresési járulék folyósításakor.

A foglalkoztatási törvény 2011. évi módosításával a törvényhozó az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát az álláskeresővé válást megelőző három év alatt szerzett jogosultsági időhöz kívánta kötni - írták. Kiemelték: jogszabály-előkészítési hiányosság miatt azonban a szabályozás egyidejűleg rendelkezik hároméves határidőről, illetve a törvénymódosítást megelőzően szabályozott ötéves időtartamról. 

Az egymásnak ellentmondó rendelkezések akadályozzák, de legalábbis nehezítik a törvényi szabályozás értelmezését - vélték. Hozzátették: ez a jogalkotási törvény előírásába is ütközik, amely kimondja, hogy a jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy a jogbiztonság érvényesülése érdekében kezdeményezze a foglalkoztatási törvény olyan módosítását, amely feloldja a szabályozás ellentmondását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhalasztották Micheliszék hungaroringi futamát

Elhalasztották Micheliszék hungaroringi futamát

Hatos karambolban vesztette életét egy autós az M4-esen

Hatos karambolban vesztette életét egy autós az M4-esen

Sokadjára halasztják el az új James Bond-film bemutatóját

Sokadjára halasztják el az új James Bond-film bemutatóját