szerző:
Kovács István
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tüntetők jelentek meg szerda délután az ózdi polgármesteri hivatal előtt, hogy a Nemzetiségi és Roma Kulturális és Módszertani Központ megnyitása ellen tiltakozzanak. Korábban Székesfehérvár, Miskolc és Sárospatak sem fogadta be az 1,7 milliárd forint értékű beruházást, az ózdi helyzetre is jellemző, hogy a városatyák zárt ülésen tárgyalták – és támogatták – az ügyet. A központ képzést, oktatást és cigány származású művészek bemutatkozási lehetőségeit biztosítaná, a Jobbik mindenhol „cigányok betelepítésével” riogat.

 „Cigány Kulturális világsátor projekt, avagy Ózdból lesz a cigányváros?” címen kérdezte május 13-án a jobbikos Egyed Zsolt Orbán Viktort a Parlamentben. A borsodi képviselő arra az 1.7 milliárdos kulturális beruházásra gondolt, amit uniós támogatásból lehetne létrehozni – ha lenne olyan magyar város, melynek vezetése fel merné vállalni a döntést. Korábban ugyanis már több önkormányzat nemet mondott, jellemző módon azt követően, hogy a helyi Jobbik-szervezetek „cigányok betelepüléséről” kezdtek beszélni, hírverést csaptak a médiában, és tiltakozó megmozdulásokat szerveztek.

Így Székesfehérváron a tüntetés után a képviselők gondolták meg magukat, Miskolcon a Jobbik aláírásgyűjtése akadályozta meg a központ megnyitását, de nem kért a fejlesztésből Sárospatak sem. Erre hivatkozva állította Egyed Zsolt a parlamentben, hogy a tervezett beruházás „mindenütt felháborodást keltett a lakosság körében”. Egyed „cigány kultúrgyárnak” minősítette a központot.

A Jobbik a jelek szerint Ózdon is politikai tőkét tud kovácsolni a beruházásból: szerda kora délután 600-700 embert tudtak a városháza elé vinni, hogy a kulturális központ ellen tiltakozzanak. A résztvevők azt skandálták, hogy „ne legyen Ózd cigány főváros”, „nem hagyjuk, nem hagyjuk”, és kifütyülte a Városháza elé érkezett Riz Gábor országgyűlési képviselőt, Fürjes Pál polgármestert és Obbágy Csaba alpolgármestert. Végül Kisgergely András (volt jobbikos) képviselő petíciót adott át a polgármesternek, amiben kérik a testületi döntés visszavonását.

"Uniós alamizsna"

Egyed Zsolt kérdésében is a már ismert retorikai fogásokat alkalmazta:  a kormány „uniós alamizsnáért” akar „régiókat halálra ítélni”, pedig „Borsodban nem cigány központot szeretnének, hanem közbiztonságot és munkahelyeket”. Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára válaszában arról beszélt, a kérdés méltatlan a Ház szellemiségéhez, a beruházás pedig egy módszertani központ lesz, amit az UNESCO is támogat.

Ózdon is utcára tudta vinni a Jobbik a tiltakozókat
©

Az ózdi hangulatra is jellemző, hogy a helyi képviselők zárt ülésen döntöttek, de többen kiálltak a nyilvánosság előtt a központ megnyitása mellett. Riz Gábor országgyűlési képviselő (Fidesz) szerint a korábban említett városokban „vélhetően  nem volt megfelelően előkészítve a szóban forgó projekt”, ezért nem kaphatott támogatást. Ózd viszont a központ a két éve elindított MANDA térségfejlesztési program része lesz.

A kultúrgyár néven is emlegetett MANDA program épületei a két évtizede bezárt ózdi vasgyár területén kapnak majd helyet, igaz, idáig még egy kapavágás sem történt. Pedig állítólag 700 munkahelyet hoz majd a MANDA Ózdnak, ahol főként képzett muzeológusok, informatikusok és történelemben jártas szakemberek helyezkedhetnek majd el, a fő profil a Kárpát-medence kulturális értékeinek – szobrok, épületek stb. - bemutatása.

„Sunyi döntés”

„Nem romaközpont épül, az egész nem arról szól, hogy segélyért, különböző panaszokkal állnak majd sorba az alulképzett, iskolázatlan emberek, akik éppen ilyen tényezők miatt nem találnak maguknak munkát” – mondta a hvg.hu-nak Riz Gábor, hozzátéve: a központ az EU által is üdvözölt roma stratégia részeként jön létre a tehetségek felkarolására, gondozására. „Több Ózdról elszármazott hírességet is emlegethetünk közöttük, mint például Farkas Gábor zongoraművész, de a 100 tagú cigányzenekarnak is vannak innen elszármazott zenészei” – mondta.

A város vezetése (középen Fürjes Pál polgármester) a petíció ellenére kitart a megnyitás mellett
©

Fürjes Pál ózdi polgármester szerint gazdasági kérdésről szólt az önkormányzat ülése, és ezért rendelt el ebben a témában zárt ülést. Ő „nem érti, miért ütközött két ellenzéki képviselő ellenállásába a szóban forgó projekt, mikor Ózdon a becslések szerint a lakosság több mint 30 százaléka cigány származású, akikkel együtt kell élni”. Ahhoz pedig, hogy „a többséghez hasonló eredményeket érjenek el tanulásban és munkában, minden ilyen lehetőséget meg kell ragadni a felzárkóztatásukhoz”.

Márton Ferenc és Kisgergely András, a feloszlatott ózdi Jobbik alapszervezet egykori tagjai maradtak ellenzéki képviselők a helyi közgyűlésben, a többiek beolvadtak a fideszes többségbe. A két képviselő már a zárt testületin kifejtette, hogy nem hagyják annyiban a szerintük „sunyi” döntést, amiről korábban senki nem beszélt, és ők is csak a „titkosított” napirenden szereztek róla tudomást. Kisgergely a szerdai demonstráció zárszavaként kérte, hogy minél többen írják majd alá a roma központ elleni íveket, hogy egyértelművé váljon ebben a kérdésben az ózdi emberek akarata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatala Noémi - Stiller Ákos Nagyítás

Ózd: szellemgyár, Jobbik-menet és harmadik világbeli nyomor – hangos képriport

'Már kinőtt a fa, ahová felakasztják, aki magyart öl' hangzik el a Jobbik vonulásán, ami a már rég bezárt ózdi gyár előtt is elhalad. Az újrakezdés városa mellett már kenyérgondokkal küzdenek a rászoruló családok, miközben a lakosság viszonya ambivalens a magyar ipar volt fellegvárához. Hangos képriportunk Ózdról.

hvg.hu Itthon

Vona Ózdon: "Orbán szembe megy a világgal"

Vonulásos nagygyűlést tartott "Magyar Élet Menete" címmel a Jobbik Ózdon, az eseményen kb 200-an lehettek és ugyanennyi rendőr biztosította a helyszínt. Vona Gábor pártelnök is beszédet mondott, szerinte a magyar jelenleg másodrendű állampolgár az országban, Orbán Viktor pedig "szembe megy a világgal".