szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

A Demokratikus Kolaíció elítéli Derdák Tibor és Orsós János megtámadását - írta vasárnap közleményben Niedermüller Péter, a DK alelnöke. Az MSZP is elítéli a támadást, és a kormány határozottabb fellépését várja az erőszakos csoportokkal szemben. Schiffer András LMP-társelnök a rendőrséget hibáztatja, az Együtt-PM azonnali vizsgálatot követel a lehetséges rendőri mulasztások ügyében.

Szombaton a melegfelvonulás után ismeretlenek durván bántalmazták Derdák Tibort, a sajókazai Dr. Ámbedkár Gimnázium igazgatóját, Orsós Jánost a Dzsaj Bhím közösség vezetőjét és egy munkatársukat. A rendőrség a garázda csürhe egyetlen tagját sem tudta előállítani, a bántalmazott tanárokat azonban igazoltatta - írta.

A Demokratikus Koalíció szolidaritásáról és együttérzéséről biztosítja Derdák Tibort, Orsós Jánost és munkatársukat. Határozottan elítéljük ezt a szégyenletes és gyalázatos esetet. A DK a leghatározottabban kiáll az újfasiszta bandák betiltása és szigorú megbüntetése mellett. Nem iskolarendőrség, nem szegényeket sújtó értelmetlen rendeletekre és törvényekre van szükség, hanem a szélsőjobboldali gárdák, a neonáci hordák betiltására. A belügyminiszter és a kormánypárt azonban erre nem hajlandó, és csak szóban fordul szembe a szélsőjobboldallal. A gyakorlatban együttműködik a Jobbikkal, és a demokrácia legnagyobb szégyenére eltűri az újfasiszta bűnszövetkezeteket - olvasható a közleményben.

A DK minden rendelkezésére álló eszközzel szembe fog fordulni az újfasizmust képviselő pártokkal és szervezetekkel - zárta az állásfoglalást Niedermüller.

Kordonok között szabadon lehetett vonulni
©

Elítélte a támadást az MSZP, az LMP és az Együtt-PM is

Török Zsolt MSZP-szóvivő vasárnapi közleményében azt írta: pártja elítéli a szombati melegfelvonulás után történt verést, és "határozott fellépést vár el a kormánytól a szélsőséges és erőszakos csoportokkal, alakulatokkal szemben". Az MSZP szolidáris a bántalmazottakkal és mindazokkal, akiket a szélsőjobboldal rendszeresen rettegésben akar tartani - írta.

Schiffer András LMP-társelnök is reagált a történtekre. Gyáva, gyalázatos és alávaló minden ilyen támadás - mondta az Indexnek. Szerinte a rendőrség továbbra sem fogja fel, hogy nemcsak a vonulást magát kell biztosítana, hanem azt is, hogy egy demonstráció után az eltávozó polgárok biztonságban térhessenek haza. Az LMP szerint ez a nyugtalanító gyakorlat már a Gyurcsány-kormány idején is működött.

Szabó Tímea független országgyűlési képviselő, az Együtt-PM politikusa is közleményt adott ki, amelyben azonnali vizsgálatot követel az incidens ügyében. Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért elítéli a Pride utáni erőszakos bűncselekményt, és teljes körű vizsgálatot követel a rendőri intézkedés elmaradásának jog- és szakszerűségéről. A sértettek elmondása alapján fennáll a közösség tagjai elleni, csoportosan elkövetett erőszak bűncselekményének megalapozott gyanúja, ami akár nyolc évi börtönnel is büntethető - írta.

A rendőrség szerint a sértettek nem kértek intézkedést és orvosi ellátást, aminek ellentmond Derdák nyilatkozata és a tény, hogy azonnal látleletet mentek el felvetetni. A rendőrök hamar kiértek a helyszínre, viszont az áldozatokat, és nem az elkövetőket igazoltatták. Az intézkedési kötelezettség elmulasztása önmagában is bűncselekmény lehet, ezért elkerülhetetlen az átfogó vizsgálat - indokolt Szabó Tímea.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Az idő nem a javunkra játszik, ledarálódik a kárpátaljai magyarság" – Fedinec Csilla, Ukrajna-szakértő a HVG Teraszon

"Az idő nem a javunkra játszik, ledarálódik a kárpátaljai magyarság" – Fedinec Csilla, Ukrajna-szakértő a HVG Teraszon

Pion István a Pesti Hírlap új főszerkesztője, változások a 168 Óránál

Pion István a Pesti Hírlap új főszerkesztője, változások a 168 Óránál

A nizzai gyilkost pár napja Olaszországban kiutasították, mégis hagyták megszökni

A nizzai gyilkost pár napja Olaszországban kiutasították, mégis hagyták megszökni