szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szeptember 1-jétől módosulnak a gyógyszerfelírás és kiváltás szabályai – közölte az egészségügyért felelős államitkárság.

A gyógyszerrendelést és kiváltást érintő szabályozás változásával szeptember 1-jétől könnyebbé és rugalmasabbá válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása – közölte az államtitkárság.

Az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos a gyógyszerrendelés alapvető szabályának megtartása mellett – miszerint egy vényre csak egyhavi, 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget szabad felírni – három hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer legkorábbi kiváltásának időpontját.

A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre, vagy receptenként kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani. A változtatást azt tette lehetővé, hogy időközben jelentősen csökkent a generikus gyógyszerek árszintje, illetve számos, korábban is kórházban beadott drága gyógyszert tavaly óta a kórházak rendelnek meg a betegeknek.

A legnagyobb költségű, 50 ezer forint feletti fogyasztói árú gyógyszerek kiváltása esetében a takarékos gyógyszerfelhasználás megvalósítása érdekében – meghatározott eseteket leszámítva – továbbra is indokolt, hogy a gyógyszerek kiváltására 30 naponta kerüljön sor – tették hozzá. Az államtitkárság azt írta, a betegek részére augusztusban további részletes tájékoztatást nyújt a témában.

Ha a beteg a vényköteles gyógyszerét előre láthatóan külföldön szeretné kiváltani, a vények kölcsönös elismeréséről szóló uniós irányelv hazai szabályozásba történt átültetésével októbertől az orvos olyan adattartalommal, azaz az adott országban forgalmazott gyógyszerkészítmények figyelembe vételével írhatja meg a receptet, amely a más tagállamok gyógyszertárai számára a korábbinál biztonságosabb gyógyszerkiadást tesz lehetővé. Az orvosnak lehetősége van arra is, hogy a kiváltás országában ismert nyelven állítsa ki a receptet.

A betegek biztonságos gyógyszerellátását szolgálja a gyógyszertárak személyi minimumfeltételeinek szeptember 1-jei hatályba lépése – közölte az államtitkárság közleménye. A 2011 júliusában két év türelmi idővel kihirdetett szabályozáshoz kapcsolódóan idén készült hatásvizsgálat alapján és a szakmai szervezetek javaslatainak figyelembe vételével a korábban előírt minimumfeltételek több ponton is módosulnak.

A módosítással továbbra is biztosított, hogy a gyógyszertári szakemberek a gyógyszer- és betegbiztonságot garantáló létszámban vegyenek részt a gyógyszertárak munkájában – fogalmazott az államtitkárság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!