szerző:
hvg.hu

A nyelvtanóra marad az iskolai tanterv része, az ennek ellenkezőjéről szóló értesülés pedig rémhír – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy februárban felbukkant, majd a napokban másodvirágzását élő híresztelésre reagálva.

"A nyelvtanóra kötelező tantárgy marad. A Webhir.com által közreadott Jövőre kiveszik a tanmenetből a nyelvtanórát címen megjelenő cikk súlyos tárgyi tévedést tartalmaz, nyugodtan mondhatjuk: 'rémhír'!" – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán. (Az említett lap cikke egyébként februári keltezésű, felbukkanása annak köszönhető, hogy a Facebookon a napokban elkezdték újra tömegesen megosztani.

Az Emmi közleménye szerint 2013. szeptember elsejétől a magyar köznevelésben bevezetik az új Nemzeti alaptantervet leképező új Kerettanterveket. Mindkét központi tartalmi szabályozó dokumentumban (NAT és Kerettanterv) az egyik legfontosabb tudásanyagnak és fejlesztési területnek számít az anyanyelvismeret. Minden iskolatípusban minden pedagógiai szakaszon magas óraszámban kell tanítani a "magyar nyelv és irodalom" tantárgyat – szögezik le.

A minisztérium úgy folytatja, hogy a tantárgy két részelemének aránya a tanévek előrehaladásával némileg az irodalom javára tolódik el, de egyetlen évfolyamban sem szűnik meg a magyar nyelv tanítása. "A magyar nyelv és irodalom tantárgy rendelkezésére álló óraszámot … a kerettanterv a következőképpen kezeli: 9. évfolyamon heti 2 nyelvtan és 2 irodalomórával, 10-12. évfolyamokon pedig heti 1 nyelvtan és 3 irodalomórával számol" – idézi a tárca a gimnáziumi kerettantervet.

A cáfolat szerint ha a cikk szerzője esetleg a szűkebb értelemben vett grammatika tanítására gondolna, akkor sem lenne igaza, mert cáfolatként említik, hogy például a felső tagozaton a szűkebb értelemben vett nyelvtani ismeretek tanítására a javasolt óraszám 48 a 102-höz arányban áll a magyar nyelv tanítására fordítandó teljes óraszámmal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

Egérürülékkel szennyezett nádcukrot hív vissza a Metro

Egérürülékkel szennyezett nádcukrot hív vissza a Metro

Rejtélyes Microsoft-üzenet: érdemes figyelnie, ha van OneDrive tárhelye

Rejtélyes Microsoft-üzenet: érdemes figyelnie, ha van OneDrive tárhelye

Trump nem hisz a CIA-nak

Trump nem hisz a CIA-nak

Hont: Pávatánc a szakadék szélén

Hont: Pávatánc a szakadék szélén