szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány továbbra is eltökélt abban, hogy a saját emberei és intézetei mondják meg, mi a történeti igazság. A legújabb, VERITAS névre keresztelt kutatóintézet január 2-án kezdi el feldolgozni és bemutatni az elmúlt 150 év történetét, méghozzá "a nemzettudatot erősítő céllal". Ez már az ötödik hasonló intézmény.

Újabb történelmi kutatóintézetet hoz létre a kormány – derül ki a Magyar Közlöny pénteki számából. Az új intézmény neve VERITAS Történetkutató Intézet lesz (veritas latinul azt jelenti: igazság), a határozat értelmében 2014. január 2-án kell felállnia. Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak idén november 30-ig kell kiírnia és lefolytatnia egy pályázatot az intézet vezetésére, vagyis addigra kiderül, ki mondhatja meg, hogy mi a történeti igazság.

A határozat értelmében az intézet feladata lesz „a magyar közjogi hagyományok méltó módon történő bemutatása, az elmúlt másfél évszázad sorsfordító politikai és társadalmi eseményeinek hiteles, multidiszciplináris szemléletű, kutató, elemző, ismeretterjesztő igényű és a nemzettudatot erősítő céllal történő feldolgozása”. Arra nem tér ki a határozat, hogy miért pont az 1863 utáni történelem kutatására kell külön intézmény.

A kormány ugyanakkor megbízta a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2014. évi költségvetésben hozzanak létre az intézet számára egy külön címet, a Miniszterelnökség fejezeten belül. Arra nem tér ki a határozat, hogy mennyi pénzből és hány emberrel képzelik el a működést.

A VERITAS nem az első, a jelenlegi kormány által létrehozott történetintézet. Idén nyáron a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen belül megalapították a Molnár Tamás Kutató Központot, amely a XIX-XX. századi magyar politikai és szellemi életet hivatott kutatni. Márciusban külön intézetet hoztak létre a rendszerváltás kutatására. A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum élére az MDF első elnökét, az MSZMP-ből 1988-ban kizárt Bíró Zoltánt állították.

Szintén a Miniszterelnökség keretében működik majd az április 23-án létrehozott Nemzeti Örökség Intézete, amelynek feladata „a magyarság szellemi örökségének a jelen és az eljövendő nemzedékek számára történő megőrzése és átadása”. Tavaly év végén hívták életre „a miniszterelnök irányítása alatt működő központi hivatalként” a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, amelyet 1,3 milliárd forinttal támogattak meg. Ennek élére Szász Jenőt, székelyudvarhelyi korábbi polgármesterét, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnökét állították. (A vele készült portréinterjút az eheti HVG-ben olvashatják.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!