szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki pártok többsége üdvözli a Klik vezetőjének lemondását. Véleményük nagyjából megegyezik abban: egy személy leváltása nem fogja kijavítani az államosított, központosított oktatási rendszer hibáit.

Másfél év után lemondott a Klik elnöke. A sajtóértesülést péntek délután a szakminisztérium is megerősítette. Marekné Pintér Aranka közös megegyezéssel távozik a közoktatást és középiskolákat is felügyelő intézmény éléről – írták. Az ellenzéki pártok egymás után reagáltak a hírre.

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának MSZP-s alelnöke szerint nem elegáns, hogy tönkreteszik a közoktatás teljes rendszerét és aztán találnak egy bűnbakot, Marekné Pintér Arankát, és az egészet ráfogják. Mint mondta, az, hogy a Klik vezetője távozik, azt bizonyítja, nem igaz az a kormányzati vélemény, hogy az iskolák államosítása és a Klik létrehozása egy igazi sikersztori. Véleménye szerint nem szabad egy központból irányítani az iskolákat, mert nem lehet megmondani, milyen oktatás kell egy kazincbarcikai vagy egy rózsadombi kisgyereknek. A Klikre nincs szükségünk – folytatta –, de ha a kormány mégis megtartja, akkor azt közelebb kell vinni a gyerekekhez, a szülőkhöz.

A Liberálisok álláspontja szerint a Klik megalkotásával, az iskolák felelőtlen államosításával, a közoktatás szétverésével az Orbán-rendszer meglopta a fiatalokat, elvette tőlük jövőjüket, a minőségi oktatás és a felelős munka esélyét. Ezt nem lehet jóvátenni azzal, hogy Marekné Pintér Aranka távozik pozíciójából. Marekné Pintér Aranka annak a rendszernek az embere, amely az elmúlt négy év során stadionnyi pénzt vont ki a felsőoktatásból, bevezette a tandíjat, röghöz kötötte a hallgatókat, portfóliót készíttet, államosította az iskolákat, káoszt teremtett a tankönyvpiacon, elbizonytalanította és pártideológia oktatására kötelezte a tanárokat – írták közleményben.

Marekné Pintér Aranka
©

A Jobbik szerint a Klik csődjének elismerése is Marekné Pintér Aranka leváltása, ami szükséges, de nem elégséges lépés volt: az állami fenntartásba vétel nem oldotta meg a közoktatás finanszírozási problémáit, sőt néhány esetben növelte is azokat, emellett a pedagógusok munkaterheinek kiegyenlítésére sem került sor, ezért az egész rendszer átalakítására is szükség van. A Klik sorozatos botrányai is rávilágítanak arra, hogy ez a rendszer működésképtelen, és szükség van egy ésszerű konstrukció kialakítására, amely nem alázza meg az önkormányzatokat, és biztosítja az iskolák zökkenőmentes napi működését – közölte Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az Együtt-PM üdvözli Marekné Pintér Aranka lemondását, és reméli, sikerül olyan utódot találni, aki megállítja a rombolást és úrrá lesz a köznevelésben kialakult káoszon – reagált a párt nevében Szabó Szabolcs. A független képviselő emlékeztetett arra a belső használatra készült miniszteri biztosi jelentésre, amelyből kiderült: a szervezet átvilágítása során számos súlyos problémát találtak a revizorok, rávilágítva Marekné személyes felelősségére is. Ráadásul továbbra sem sikerült bevezetni a pedagógusok életpálya-modelljét, a legtapasztaltabb, a rendszert a hátukon cipelő tanárok bérhelyzete semmit sem javult, csak a terheik nőttek – folytatja. Az Együtt-PM szövetség nemcsak alkalmatlannak tartotta Marekné Pintér Arankát a Klik vezetésére, de kezdettől ellenezte a "tanárok államosítását", így az ilyen mamutszervezet kialakítását – közölte.

Az LMP szerint az alkalmatlan vezető távozása után a működésképtelen intézményt is át kéne szervezni. Marekné Pintér Aranka lemondása nem old meg semmit, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ továbbra is rendszeridegen – írta Ikotity István országgyűlési képviselő. Az oktatási intézmények államosítása bizonyítottan káoszhoz vezetett: hibás döntések sorozata, ésszerűtlen gazdálkodás, rossz vezetési gyakorlat – írta. A mamutintézmény működése és gazdálkodása átláthatatlan, tevékenysége káoszhoz vezetett a közoktatásban. Ezt támasztja az alá a napi gyakorlat: a legegyszerűbb taneszközök beszerzése is problémássá vált, akadoznak a szabadságolások, lelassult minden ügyintézés. Az LMP már korábban is a felelős vezetők távozását sürgette – írta Ikotity.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Egyhetes razzia jön az utakon – főleg a biztonsági öv használatát nézik

Egyhetes razzia jön az utakon – főleg a biztonsági öv használatát nézik

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI