szerző:
MTI / hvg.hu

Az ellenzéki pártok többsége üdvözli a Klik vezetőjének lemondását. Véleményük nagyjából megegyezik abban: egy személy leváltása nem fogja kijavítani az államosított, központosított oktatási rendszer hibáit.

Másfél év után lemondott a Klik elnöke. A sajtóértesülést péntek délután a szakminisztérium is megerősítette. Marekné Pintér Aranka közös megegyezéssel távozik a közoktatást és középiskolákat is felügyelő intézmény éléről – írták. Az ellenzéki pártok egymás után reagáltak a hírre.

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának MSZP-s alelnöke szerint nem elegáns, hogy tönkreteszik a közoktatás teljes rendszerét és aztán találnak egy bűnbakot, Marekné Pintér Arankát, és az egészet ráfogják. Mint mondta, az, hogy a Klik vezetője távozik, azt bizonyítja, nem igaz az a kormányzati vélemény, hogy az iskolák államosítása és a Klik létrehozása egy igazi sikersztori. Véleménye szerint nem szabad egy központból irányítani az iskolákat, mert nem lehet megmondani, milyen oktatás kell egy kazincbarcikai vagy egy rózsadombi kisgyereknek. A Klikre nincs szükségünk – folytatta –, de ha a kormány mégis megtartja, akkor azt közelebb kell vinni a gyerekekhez, a szülőkhöz.

A Liberálisok álláspontja szerint a Klik megalkotásával, az iskolák felelőtlen államosításával, a közoktatás szétverésével az Orbán-rendszer meglopta a fiatalokat, elvette tőlük jövőjüket, a minőségi oktatás és a felelős munka esélyét. Ezt nem lehet jóvátenni azzal, hogy Marekné Pintér Aranka távozik pozíciójából. Marekné Pintér Aranka annak a rendszernek az embere, amely az elmúlt négy év során stadionnyi pénzt vont ki a felsőoktatásból, bevezette a tandíjat, röghöz kötötte a hallgatókat, portfóliót készíttet, államosította az iskolákat, káoszt teremtett a tankönyvpiacon, elbizonytalanította és pártideológia oktatására kötelezte a tanárokat – írták közleményben.

Marekné Pintér Aranka
©

A Jobbik szerint a Klik csődjének elismerése is Marekné Pintér Aranka leváltása, ami szükséges, de nem elégséges lépés volt: az állami fenntartásba vétel nem oldotta meg a közoktatás finanszírozási problémáit, sőt néhány esetben növelte is azokat, emellett a pedagógusok munkaterheinek kiegyenlítésére sem került sor, ezért az egész rendszer átalakítására is szükség van. A Klik sorozatos botrányai is rávilágítanak arra, hogy ez a rendszer működésképtelen, és szükség van egy ésszerű konstrukció kialakítására, amely nem alázza meg az önkormányzatokat, és biztosítja az iskolák zökkenőmentes napi működését – közölte Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az Együtt-PM üdvözli Marekné Pintér Aranka lemondását, és reméli, sikerül olyan utódot találni, aki megállítja a rombolást és úrrá lesz a köznevelésben kialakult káoszon – reagált a párt nevében Szabó Szabolcs. A független képviselő emlékeztetett arra a belső használatra készült miniszteri biztosi jelentésre, amelyből kiderült: a szervezet átvilágítása során számos súlyos problémát találtak a revizorok, rávilágítva Marekné személyes felelősségére is. Ráadásul továbbra sem sikerült bevezetni a pedagógusok életpálya-modelljét, a legtapasztaltabb, a rendszert a hátukon cipelő tanárok bérhelyzete semmit sem javult, csak a terheik nőttek – folytatja. Az Együtt-PM szövetség nemcsak alkalmatlannak tartotta Marekné Pintér Arankát a Klik vezetésére, de kezdettől ellenezte a "tanárok államosítását", így az ilyen mamutszervezet kialakítását – közölte.

Az LMP szerint az alkalmatlan vezető távozása után a működésképtelen intézményt is át kéne szervezni. Marekné Pintér Aranka lemondása nem old meg semmit, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ továbbra is rendszeridegen – írta Ikotity István országgyűlési képviselő. Az oktatási intézmények államosítása bizonyítottan káoszhoz vezetett: hibás döntések sorozata, ésszerűtlen gazdálkodás, rossz vezetési gyakorlat – írta. A mamutintézmény működése és gazdálkodása átláthatatlan, tevékenysége káoszhoz vezetett a közoktatásban. Ezt támasztja az alá a napi gyakorlat: a legegyszerűbb taneszközök beszerzése is problémássá vált, akadoznak a szabadságolások, lelassult minden ügyintézés. Az LMP már korábban is a felelős vezetők távozását sürgette – írta Ikotity.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Ez egy rossz hír: már nem képest lépést tartani az evolúció az emlősök kihalásának ütemével

Ez egy rossz hír: már nem képest lépést tartani az evolúció az emlősök kihalásának ütemével

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást