szerző:
Patyi Máté

A nagy Loki-játékosok bölcsőjeként is szolgáló Létavértes SC rendhagyó módon, újsághirdetésben és interneten keres akár ingyen is futballozó játékosokat az NB III-as csapatába. A focicsapat egy adminisztrációs hiba miatt lecsúszott az NB II-es feljutásról ezért a Debrecen megszüntetett mindenfajta együttműködést az eddig fiókcsapatként működő klubbal, így Létavértes a szezonkezdésre játékosok nélkül maradt. Az együttes egyelőre csak egy „megyés” csapat színvonalán játszik, de vajon lesz-e ebből hollywoodi történet, vagy elkerülhetetlen a hatalmas bukás Létavértesen?

A Létavértesi Sportclub, augusztus elején, egy humoros hír miatt került a figyelem középpontjába. A csapat ugyanis hiába nyerte meg az NB III A csoportját, egy adminisztrációs hiba miatt elúszott a Létavértesieknek a másodosztályba feljutás, és ezért a Debreceni VSC is megszüntette az együttműködést az addig fiókcsapatként működő klubbal. A Létavértesi elnök ennek ellenére nem dobta be a törülközőt, és az alábbi felhívást tett közzé interneten és a helyi újságokban:

"KERESEK NAGYON SŰRGŐSEN ÖNBIZALOMMAL ÉS AKARATERŐVEL RENDELKEZŐ 18-21 ÉV KÖZÖTTI FOCISTÁKAT, AKIK NINCSENEK HARAGBAN A LABDÁVAL, ÉS ELEGÜK VAN AZ IGAZSÁGTALAN BÁNÁSMÓDDAL. NB-III-BAN KELL JÁTSZANI.

FELSZERELÉS UTAZÁS BIZTOSÍTOTT, PÉNZ NINCS ÉS NEM IS LESZ.

HA ÉRDEKEL HÍVJ VAGY ÍRJ."

Lekésett határidő

Bár a hirdetésben nem volt feltüntetve, a taccs.hu újságírója gyorsan kinyomozta, hogy a létavértesi együttesről van szó. „A licenc leadás határideje az egymással együttműködő Létevértes és a DVSC fejéből kiment, és utólag már hiába adtuk le, nem fogadták el” – meséli Árva Barna a létavértesi klub elnöke, aki szerint a hiba azért is különösen fájó, mert a két egyesület között már megkezdődtek a tárgyalások az NB II-es indulásokhoz szükséges körülmények biztosításáért.

Az másodosztályú indulásnak – az időben leadott licenc kérelem mellett – feltétele például a 600 fős lelátó, kültéri angol WC, közvetítő állás és a televíziós közvetítéshez szükséges infrastruktúra. Mivel az NB III-as bajnok, ezeknek a követelményeknek egyáltalán nem felelt meg, Árva Barna szerint a két klub között megoldásként már az is felmerült, hogy a létavértesi csapat az Oláh Gábor utcai stadionba költözik. A lekésett határidő miatt azonban teljesen megszűnt az együttműködés a Debrecennel.

Dzsudzsák Balázson is volt már Létavértes mez

Pedig a Loki utánpótlás nevelésének köszönheti a csapat a legnagyobb sikereit. A Létavértes SC 2000-ben került fel az NB III-as bajnokságba. 2005-ben miután a főszponzor kilépett az együttes mögül, a csapat, Herczeg Andrással és Szima Gáborral kötött megállapodás alapján, a Debrecen fiókcsapataként működött tovább, így a Loki biztosította a játékosokat és az indulás költségeit. Miközben a létavértesi helyi játékosok a megye II-ben induló csapatban játszahattak.

A csapat ez idő alatt NB III-as bajnoki címet és ezüstérmet is szerzett, megnyerte megyei magyar kupát és legnagyobb sikereként két éve bejutott a magyar kupa legjobb nyolc csapata közé, olyan együtteseket búcsúztatva, mint a Szolnok, Mezőkövesd, Putnok és a Lombard Pápa. A tíz év alatt olyan későbbi DVSC játékosok léptek pályára az együttesben, mint Dzsudzsák Balázs, Korhut Mihály, Varga József vagy Nagy Zoltán, miközben Herczeg András, Kondás Elemér és Sándor Csaba is eltöltött némi időt a klub kispadján. Most a Debrecenben nevelkedett játékosok nélkül pedig teljes egészében fölszívódott a csapat.

Létavértesi futballpálya
©

De ha most nem indulnak el az NB III-ban akkor Létavértes városa örökre lemond arról, hogy valaha színvonalas futballja legyen, mivel „az NB III-as indulás jogát sokkal könnyebb elveszteni, mint megszerezni” – ismételte el többször is az elnök. Ráadásul a licencre a pálya fejlesztéséhez szükséges TAO-s pénz (az a társasági nyereségadó-kedvezmény, amelyet ilyen célokra áldozva vehetnek igénybe a cégek) előteremtése miatt is szükség lehet. „Kérdéses egyáltalán, hogy jövőre megadnák-e erre a 30 éves pályára az NB III-as indulási engedélyt, a TAO-s pénz szempontjából viszont döntő, hogy melyik osztályból pályázik az együttes.” – fejti ki Árva Barna, aki ezek után úgy döntött, hogy nem hagyja veszni az NB III-as indulás jogát és csapatot verbuvál a semmiből a bajnokság kezdetéig.

Játékos casting és megkűzdeni a lehetetlennel

Ha a Létavértesen végül megtörténik a lehetetlen, és a sztoriból hollywoodi feltámadás-történetet forgatnak majd évek múlva, akkor jelen cikk szerzőjéről vélhetően a pesszimistán károgó újságírót fogják megformázni a forgatókönyvírók. Ugyanis amikor a hvg.hu Létavértesen járt, éppen a felhívásra jelentkező, NB III-as induláshoz összeverbuvált csapat játszott a Megye II-ben játszó létavértesi együttessel - és bár voltak hiányzók, és számítanak még érkezőkre a klubnál - az eredmény és a mutatott játék képe nem sok jót ígér. A szakavatott szemeknek már a bemelegítéskor feltűnt, hogy két azonos képességű, vagyis ténylegesen megyei színvonalat képviselő csapat lép majd pályára, sőt a mérkőzést végül a megye II-ben induló csapat nyerte 3-1-re.

Árva Barna, a Létavértesi Sportclub elnöke tart félidei eligazítást
©

Maga Árva Barna és a játékosok is elismerik, hogy egyelőre inkább megyés szinten állnak, mint egy NB III-as csapatén, és tisztában vannak azzal is, hogy nem sok sikerélmény jut majd nekik ősszel. A korábban pályaedzőként az NB I-es DVSC kispadján is megfordult, ideiglenesen most az NB III-as csapatot edző Szabó Béla szerint egyenesen kizárt, hogy a csapat pontot szerezzen ősszel, tizeket-huszakat fog kapni. A szakember szerint a jó játékosoknak már van igazolásuk, amivel játszanak egy csapatban, így csak a maradék jön el egy ilyen felkérésre, pláne hogy ingyen kell játszani.

A játékosok szinte egytől egyig tanulók. Akad, aki Gyulára felvételizett és akad olyan is, aki az orvosi mellett szeretne tovább focizni, de profi klubokban általános heti öt edzést nem, csak heti három edzést fog tudni vállalni és ezért ideális számára a Létavértes. Noha van olyan játékos a csapatban, aki játszott már a harmadosztályban, többségük a környék megyei bajnokságaiból érkezett a csapathoz a feladott hirdetésre vagy az elnök hívása miatt, és előrelépésként tekint az NB III-as szereplésre. Az elsődleges motiváció a lehetetlen megkísérlésére mégis pusztán a játék szeretete, a pénz ugye nincs köztük.

60-120 ezer forint plusz prémium

Pénz nélkül pedig már a magyar bajnokság harmadosztályában sem lehet ütőképes csapatot összehozni. NB III-ban egy minőségi játékos általában 60-120 ezer forint plusz prémiumot kap a hónap végén kézhez. „Pénz nincs, az önkormányzat nem tud segíteni és szponzor sincs. Az edzők és a játékosok ingyen végzik a munkájukat, egy buszos vállalkozó pedig fél évig ingyen fogja fuvarozni a csapatot, a többire pedig elkezdtünk kunyerálni” – jelenti ki Árva Barna.

Márpedig a csapatnak olyan ellenfelei lesznek, ahol egykori első osztályú játékosok is megfordulnak. Ilyen például a Felsőtárkány, ahol jelenleg öt egykori NB I-es játékos van a keretben - a helyi szóbeszédek szerint 120 ezer forint plusz prémium és lakhatásért cserébe – de jelentős játékerőt képvisel még a Kazincbarcika, és a DVSC 21 éven aluli játékosokkal nevezett fiókcsapata is.

A létavértesi focicsapat játékosai, akik megkísérlik a lehetetlent
©

A csapatnak egyelőre a pénzhiány miatt edzője sincs, így Árva Barna is kénytelen volt az edzői B licencét leadni az MLSZ-nél, hogy végszükség esetén a csapatot akár ő is vezethesse. Bár ő maga ezt semmiképpen sem szeretné, ugyanis a Létavértesi Sport Egyesület kézilabda, úszó és cselgáncs szakosztállyal is rendelkezik, aminek szintúgy ő intézi az ügyeit.

Árva Barna szerint még továbbra is érkeznek játékosok a csapathoz, sőt úgy tűnik lesz játékos, akinek már nem marad hely az NB III-as csapat keretében, és szerinte télen válik reálissá, hogy megerősödjön a keret, ha sikerül megegyezni szponzorral vagy sikerül kölcsönbe játékosokat szerezni. Addig pedig reménykednek, hogy elég erős lesz a játékosokban a futball szeretete, hogy továbblépjenek az elkerülhetetlennek tűnő őszi csalódásokon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Százával adják el a magánrepülőket, de a Brexit betehet az üzletnek

Százával adják el a magánrepülőket, de a Brexit betehet az üzletnek

Idős embereket fosztott ki egy nő, 12 év fegyházat kapott

Idős embereket fosztott ki egy nő, 12 év fegyházat kapott

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Háromezer éves óegyiptomi szarkofágokat találtak Luxorban, bennük ép múmiákkal

Háromezer éves óegyiptomi szarkofágokat találtak Luxorban, bennük ép múmiákkal