szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Ugyan már, Tamás. Három és fél év után felindulsz, hogy most már megmondod a magadét, kiborítod a bilit. Miért éppen most?” – tette fel a kérdést G. Fodor Gábor kedden, a blogján. A Századvég stratégiai igazgatója Mellár Tamás múlt heti interjújára reagált, ami a pénteki Népszabadságban jelent meg. A KSH volt elnökét sokan jobboldali kötődésű közgazdászként emlegetik, legutóbb viszont egy kormányellenes tüntetésen szólalt fel, a Századvégről pedig azt mondta az interjúban, hogy az valójában szerinte egy pénzmosoda.

Mellár Tamás 1998-tól 2003-ig volt a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. A közgazdász és pécsi egyetemi tanár egyik alapítója, majd kutatási igazgatója volt a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek, ahonnan 2011-ben távozott. Legutóbb az internetadó elleni pécsi tüntetésen szólalt fel egy héttel ezelőtt Pécsen. A pénteki Népszabadságban megjelent interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint már nem bírja a kritikát. Arról is beszélt, hogy akkor jött el a Századvégtől, amikor rájött: a tudományos műhely valójában egy pénzmosoda.

Az interjú megjelenése után a Századvégtől közölték, hogy pert indítanak Mellár Tamás ellen, mert szerintük a közgazdász hazudott.

A Századvég stratégiai igazgatója kedden szólította meg blogján Mellár Tamást. G. Fodor Gábor „irányított fogalmazást” emlegetett. Szerinte „egészen megdöbbentő látni, hogy mivé lett egy komoly tudós, mi több, egy tiszteletre méltó közgazdász. S mindezt magától? Egy önfejlődés eredményeként?”

„Miért vártál – elköszönve a Századvégtől – mintegy 1500 napot? Eddig nőtt, erősödött, izmosodott az igazságvágy?” – tette hozzá.

A századvéges igazgató meglebegteti: nem biztos, hogy Mellár volt saját mondatai szerzője.

„Csak nem gondolod, hogy sültbolondok lennének a volt kollégáid. Hogy nem teljesítenek és nem építenek ki egy valóban komoly szakmai háttérapparátust a kormányzati munka segítésére?” – vetette fel.

G. Fodor szerint Mellár Tamás állításai egy részét már vissza is vonta, a másik részről pedig azt mondta, hogy nincsenek információi.

„Hogy is van ez akkor, Tamás? Attól még, hogy idegenül és értetlenül mozogsz a politikában, lehetnél az, ami vagy, jó közgazdász. Egy dakota közmondás szerint ehhez nem kell jellempróba” – olvasható a bejegyzés végén. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha elég gazdag, most megveheti Obi-Wan lézerkardját

Ha elég gazdag, most megveheti Obi-Wan lézerkardját

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Kicsit meghekkelte az IKEA termékeit egy magyar dizájner

Kicsit meghekkelte az IKEA termékeit egy magyar dizájner