szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mélypontra zuhant a magyarországi egyetemi és főiskolai hallgatók létszáma, utoljára az 1998/99-es tanévben tanultak háromszázezernél kevesebben. Az állam nagyot spórol a kevesebb hallgatóval, viszont kevesebb lesz a diplomás emberek száma, de a középfokú képzés is gondban van.

Mindössze 295 ezer hallgató végez felsőfokú tanulmányokat az országban – írja a KSH adataira hivatkozva a Világgazdaság. A kormány elsősorban a középfokú, szakképesítéssel rendelkező dolgozók számát kívánja növelni. Ennek ellenére a  sikeres szakvizsgások száma 48 ezerre csökkent, ami megdöbbentő, 13 százalékos csökkenés. Az intézkedések meglátszanak az felsőoktatáson, a lapnak nyilatkozó Radó Péter kutató szerint kétszer nagyobb mértékben csökkent a hallgatók létszáma, mint azt a fiatalok csökkenő száma indokolta volna.

Összesen 210 ezren tanulnak nappali képzésben, ami 7 ezerrel kevesebb, mint az előző évben – a létszám megfelel egy közepes egyetem eltűnésének. Radó szerint további csökkenésre lehet számítani, ugyanis némileg lassabban jelentkeznek a változások, mint ahogy a kormány meghozza a szektort zsugorító intézkedéseket.

©

A középiskolákban 5 százalékos a létszám visszaesése, összesen 446 ezren folytatják nappali tanulmányaikat. A demográfiai változások következtében egyébként is csökkent volna a létszám, azonban a tankötelezettség 16 évre történő leszállítása következtében még kevesebben kezdték meg a szeptemberi tanévet – ez összhangban volt a szakértői aggodalmakkal. Idén mindössze 72 ezren tettek sikeres érettség vizsgát, ez 5 ezerrel kevesebben, mint tavaly.

Az oktatásra fordított összegeket a magyar nemzeti össztermék 4,75 százalékáról 3,93-ra csökkentette a kormány, így nem csak a fejlettebb gazdasághoz képest, hanem régiós szomszédainkhoz mérten is keveset költünk a fiatalok oktatására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet

50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül