szerző:
hvg.hu

Mélypontra zuhant a magyarországi egyetemi és főiskolai hallgatók létszáma, utoljára az 1998/99-es tanévben tanultak háromszázezernél kevesebben. Az állam nagyot spórol a kevesebb hallgatóval, viszont kevesebb lesz a diplomás emberek száma, de a középfokú képzés is gondban van.

Mindössze 295 ezer hallgató végez felsőfokú tanulmányokat az országban – írja a KSH adataira hivatkozva a Világgazdaság. A kormány elsősorban a középfokú, szakképesítéssel rendelkező dolgozók számát kívánja növelni. Ennek ellenére a  sikeres szakvizsgások száma 48 ezerre csökkent, ami megdöbbentő, 13 százalékos csökkenés. Az intézkedések meglátszanak az felsőoktatáson, a lapnak nyilatkozó Radó Péter kutató szerint kétszer nagyobb mértékben csökkent a hallgatók létszáma, mint azt a fiatalok csökkenő száma indokolta volna.

Összesen 210 ezren tanulnak nappali képzésben, ami 7 ezerrel kevesebb, mint az előző évben – a létszám megfelel egy közepes egyetem eltűnésének. Radó szerint további csökkenésre lehet számítani, ugyanis némileg lassabban jelentkeznek a változások, mint ahogy a kormány meghozza a szektort zsugorító intézkedéseket.

©

A középiskolákban 5 százalékos a létszám visszaesése, összesen 446 ezren folytatják nappali tanulmányaikat. A demográfiai változások következtében egyébként is csökkent volna a létszám, azonban a tankötelezettség 16 évre történő leszállítása következtében még kevesebben kezdték meg a szeptemberi tanévet – ez összhangban volt a szakértői aggodalmakkal. Idén mindössze 72 ezren tettek sikeres érettség vizsgát, ez 5 ezerrel kevesebben, mint tavaly.

Az oktatásra fordított összegeket a magyar nemzeti össztermék 4,75 százalékáról 3,93-ra csökkentette a kormány, így nem csak a fejlettebb gazdasághoz képest, hanem régiós szomszédainkhoz mérten is keveset költünk a fiatalok oktatására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Délutánra elvonul a csapadékos idő

Délutánra elvonul a csapadékos idő

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Gyurcsány Ferenc megszavazta a túlóratörvény módosítóját

Gyurcsány Ferenc megszavazta a túlóratörvény módosítóját

Mégsem kémkedtek az Apple-nél? Nem találják a kémchipeket

Mégsem kémkedtek az Apple-nél? Nem találják a kémchipeket

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül