szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

Ma reggel megkezdték a Városligetben a tervezett Magyar Zene Háza helyszínén a fakivágást a Főkert emberei. A sunyiban folytatott akciót tiltakozók akadályozták meg. Az aktuális eseményekről Karácsony Gergely Zugló PM-es politikusát, a Liget-projekt nagy ellenzőjét kérdeztük, aki korábban fához láncolós tiltakozást ígért, de most éppen vidéken volt.

Ahogy pár napja jelen voltunk a fákat védő pikniken, úgy a ma reggeli megakadályozott favágó akción is, és a Városliget beépítéséről szóló Baán László és Karácsony Gergely közti korábbi vitán is ott voltunk. Akkor Karácsony még energikus volt, optimista, azt mondta, ő még mindig hiszi, hogy az egész nem fog megvalósulni. Azt is mondta, népszavazásra fogják vinni a dolgot, de ha az sem működik, arra is készek, hogy fához láncolják magukat. Akkor a Nemzeti Múzeum Habonynak ingyen adott képei miatt a kamerák tömegeitől joggal félő Baán tűnt inkább megszeppentnek, a felgyorsult események hatására azonban úgy tűnik, fordult a kocka.

A csütörtöki fakivágási akciót több aktivista mellett politikusok is próbálták megakadályozni, a PM-es Szabó Rebeka és Szabó Tímea és a fideszes Illés Zoltán is a helyszínen volt, Karácsony Gergely azonban nem.

©

Sikerült elérni telefonon a zuglói polgármestert. Mint mondta, a Nemzeti Galériára értette, hogy az nem fog megvalósulni, a Magyar Zene Háza szerinte egy sokkal jobban előkészített projekt. Azt mondta, igyekeznek mindent megtenni a Liget megvédése érdekében, aktivistáik folyamatosan kint vannak, ő most egy vidéki útról tart haza, de amint tud, maga is csatlakozik. Arra, hogy a fához láncolás felmerül-e vállalható és keresztülvihető alternatívaként, azt mondta, úgy tűnik, az maradt az egyetlen megoldás.

A polgármester azt mondta, a népszavazásnak is nekifutnak még egyszer, hiszen ennyivel tartoznak a szavazóknak, de láthatjuk, hogy hogy lehetetlenítették el pont nemrég a népszavazás intézményét. Mint mondta, zuglói polgármesterként is nagyon keveset tehet már az ügyért, hiszen egy tövénnyel ez a lehetőség is ki lett véve a kezük közül. "Megpróbáljuk megakadályozni, az a dolgunk", mondta, de láthatjuk, hogy most elindult egy folyamat.

Aki szeretne csatlakozni a szakma által teljesen vállalhatatlannak tartott, a Ligetet használók vágyaival is egyértelműen ellenkező projekt civil ellenállás formájában való megakadályozásához, itt követheti a Legyen a Liget a kertem csoport ténykedését, illetve csatlakozhat a Riadólánc a Városligetért csoporthoz, és vállalhat időpontot a fák személyes helyszíni védelmére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán

Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán