szerző:
hvg.hu

Egy nap, öt hír, amiről mindenki beszél: nem lankad a sorosozás; az EU után az ENSZ-szakértőivel is vitatkozik a kormány; kiderül, milyen nektár csepeghet Mészáros Lőrincnek Tokaj szőlővesszein; csodát tehet egy terápiás kutya az iskolában; a Veszprém ismét nekiveselkedik a kézilabda BL megnyerésének.

- Még javában a „Tények” rosszul elsült Soros-leleplezésén röhög mindenki, közben Andy Vajna közpénzen gründolt csatornája a Soros György elleni hadjáratban Kökény-Szalai Vivien hírigazgató egykori főnökét, a Story magazin exfőszerkesztőjét, Ómolnár Miklós, a Ripost című bulvárlap vezetőjét szólaltatta meg. Ómolnár szerint Soros „Jókai-regénybe  illő figura”, mert ott is ördögök és angyalok szerepelnek. Nehéz elképzelni, de ezek szerint Soros akkor is "ördög" volt, amikor 1988-ban a Fidesz-alapítók körül bábáskodott, amint az egy most (ismét) megtalált korabeli III/II-as jelentésből is kiderül. A kormányzati sorosozás értelmét legújabb, a témáról szóló publicisztikánk is megpróbálja megfejteni, a szerző, Varga Áron arra jut, hogy a Fidesz-hatalom másodszor is tönkre akarja tenni a civil szférát, és ebbe még a titkosszolgálatokat is belekeveri.

- Lázár János után Balog Zoltán miniszter sem érti, miért indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bozottság az oktatási szegregáció ügyében. Az elmúlt mintegy másfél évben a kormány többször bizonyította együttműködési szándékát és törekvését a bizottság aggályainak kezelésére – írta az emberi erőforrások minisztere Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének, felidézve, hogy nemrég azt is felajánlotta, hogy összhangba hozza az egyenlő bánásmódról szóló 2003-as törvényt az egyenlő bánásmód uniós elvével. Balog azt nem pendítette meg, amit tegnap Lázár János, hogy honnan tudja az EU, melyik gyerek roma, inkább azt hangsúlyozta, hogy a kérdésben a kormány eddig sem akarta, és ezután sem szeretné a konfrontáció irányába vinni a vitát. Balog minisztériuma ugyanakkor ma konfrontálódni kényszerült az ENSZ szakértőivel is, akik szerint a magyar kormány konzervatív családi értékekre épülő ideológia palástja alatt diszkriminálja a nemeket.  Az Emmi szerint ez a kritika a család- és nőtámogatások ügyének "mesterségesen szembeállítása".  

- Azt eddig is tudni lehetett, hogy jó néhány kormányzati, illetve a kormánnyal jóban lévő potentátnak van kisebb-nagyobb szőlője, borászata Tokaj-Hegyalján, de az, hogy - mint azt a hvg.hu megtudta - Orbán Viktor kormányfő milliárdos barátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egy jelentős méretű, komplett, jól működő borászatot vehet itt, még a szakmabelieket is meglepte. Körbejártuk, miért éledhetett fel a vásárlási kedv Tokajban, miért hiányzik az egyre színesedő képből Csányi Sándor, s mindezeknek lehet-e köze ahhoz, hogy hamarosan elindulhat a térségben egy uniós pénzekre támaszkodó 40 milliárdos támogatási projekt.

- Van iskola, ahol nem kell fegyelmezni a tanulókat, akik mindig rendet raknak maguk után és odafigyelnek az órákon és a teljesítményük is javul. Akár hiszik, akár nem, az idillikusnak tűnő helyzet elsősorban egy kutyának köszönhető. Kemi bejáratos az igazgatói irodába is, és még a tankerület-vezető is áldását adta rá. Ha elolvassa az érdligeti iskolában készült riportunkat, hamar megérti, miért is hasznos egy terápiás kutya, ha szakavatott tanár dolgozik vele és a gyerekekkel, akik között speciális nevelésű igényű diákok is vannak.

- Veszprémben mindenki abban bízik, hogy sorozatban harmadik nekifutásra a kölni Final Four-on már megnyerik a kézilabda Bajnokok Ligáját Nagy Lászlóék. Ehhez a szezonban edző-, elnök- és többszörös szponzorváltáson átesett csapatnak talán minden idők legkiegyensúlyozottabb négyes döntőjében kellene kétszer nyernie két nap alatt. A szakértők, a fogadóirodák a döntőbe várják őket, de ezen a szinten már nincsen biztos meccs. A Veszprém meccseit itt a hvg.hu-n percről percre közvetítjük, a holnapi, az örök rivális Kiel elleni találkozó még a foci BL-döntő előtt, 18 órakor kezdődik.

+1. Ha péntek, akkor szokásos kvízünkkel tesztelheti, mennyi maradt meg a fejében az eheti hírcunamiból.

A nap képe pedig egy rekordgyorsasággal szükségessé vált garanciális javításról készült. A nemrég megújult Széll Kálmán téren megkezdték a csúszásmentesítést, mert az átadás utáni első esőnél kiderült, hogy a burkolat veszélyes.

©

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

Teherautók lepték el a Lánchidat éjszaka - fotók

Teherautók lepték el a Lánchidat éjszaka - fotók

Megduplázódott a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma

Megduplázódott a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma

Remek új funkciót kapott a Gmail, de nem örülhet neki mindenki

Remek új funkciót kapott a Gmail, de nem örülhet neki mindenki

Videó: Tapadt az öreg Opel a Ferrarira, nem volt menekvés

Videó: Tapadt az öreg Opel a Ferrarira, nem volt menekvés