Szabó M. István
Szabó M. István

A gázszerelőként indult milliárdos felcsúti polgármester lassan mindent felölelő céghálózatából egy tétel még biztosan hiányzott, egy tokaj-hegyaljai borászat, illetve birtok. A kormányhoz közel álló körökből egyre többen vannak, akiknek van Mádon vagy a környéken ilyesmije. Több Tokaj-hegyaljai forrás azonban egybehangzóan állítja: Mészáros Lőrinc most kipipálja ezt a rubrikát is. Ha ez igaz, úgy Orbán Viktor barátja talán birodalma egyik legjobb üzletét üti nyélbe, amennyiben valóban egy méretes, piaci és fejlesztési potenciálját tekintve is jelentős, több mint pusztán működőképes céget szerez meg.

A cég dolgozóival állítólag már közölték: a Dereszlát megveszi Mészáros Lőrinc, de ez egyelőre maradjon titok. Ahogy azonban az lenni szokott, többen nem tettek lakatot a szájukra, és mivel Tokaj-Hegyalján gyakorlatilag minden borászati cégnél van egy-egy ismerős vagy rokon, egy könyvelő, raktáros vagy borász, bárki, aki továbbadja az épp csak megszülető információkat is, az állítólagos vásárlás híre annak rendje és módja szerint kiszivárgott.

Kilátás a Dereszla dombról Bodrogkeresztúron 2014 júniusában
©

Kalocsai László, a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet birtokigazgatója kedden egész nap tárgyalt, szerdán délelőtt annyi időre érhettük csak utol, hogy közölte: közgyűlésre megy, hívjuk délután. Akkor azután sokadszori üzenetrögzítős hívásunkra reagálva csak annyit közölt:

"nem tudom megerősíteni még a hírt",

hogy a céget, amelynek neve a sajátjáéval is összeforrt az elmúlt évtizedben elért piaci sikerek miatt, Mészáros Lőrinc megvette (a részletek, hogy pontosan mekkora részt, magánszemélyként vagy céges érdekeltségei révén vásárolt, egyelőre nem ismertek).

Kalocsai az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint egyszersmind résztulajdonosa is a Dereszlának. Három éve a hvg.hu-nak nagyívű víziót festett a tokaji bor megújítási lehetőségeiről, most viszont legszívesebben nem mondana semmit. Ha tehetné, letiltana minden róla, róluk szóló információt, csakhogy a palackból a szellem már napokkal ezelőtt kiszökött.

©

Az biztos, hogy hivatalos bejelentést még nem tették meg, a birtokot tulajdonló Dereszla Kft. másik tulajdonosát, a francia Sopalia Compagnie Financiere Holding SA-t képviselő kézbesítési megbízottat pedig a hivatalos cégadatok közt fellelhető bodrogkeresztúri címén, telefonszámán nem lehetett utolérni. A szóbeszédként terjedő hír megtámogatását azonban több külső és belső, különböző szinteken és szőlész-borász területeken dolgozó forrás segítségét kérve eljutottunk – előkerült például egy olyan, a napokban zárt körben küldött, hivatalos körlevél is, melyben a Dereszlával mint stratégiai partnerrel számolva azt a megjegyzést írták oda a céghez, hogy "tulajdonos: Mészáros Lőrinc". A levél feladója, aki az ügy kényességére hivatkozva névtelenséget kért, elárulta azt is, hogy

„kellően magas helyről értesült az üzletkötésről"

– amivel egyébként neki, mint mondta, semmi baja nincs.

A Dereszla lehetséges eladásának híre Hegyalján annak ellenére sokakat meglepett, hogy erről előzetesen már pletykáltak. A helyiek szerint nem mintha hasonló, középméretű birtokból ne volna jó néhány eladósorban, de az, hogy épp a Dereszla kel el elsőként, nem volt benne a levegőben. Ráadásul a most emlegetett adásvételt olyannyira sikerült titokban tartani, hogy néhány hete, amikor Kalocsai több birtok képviselőjével együtt Németországban járt, az amúgy beszédes birtokigazgató még csak halovány utalást se tett arra, mi következhet. Pedig egy több mint 50 hektáron gazdálkodó, prosperáló cég tulajdonosváltása alapos és hosszas előkészítést feltételez.

Mit is vett Mészáros Lőrinc?

A Dereszla birtok még a rendszerváltás utáni privatizációs hullámban került francia kézbe, de az ezredfordulóig inkább kudarcnak tekinthető „kaland” volt ez a CANA (a Loire menti nagy mezőgazdasági szövetkezet), de még inkább a tokaji borvidék számára. A felvirágzáshoz a champagne-i D’Aulan család megjelenésére volt szükség, amely teljes technológiai megújítást hajtott végre, és a széttagolt, különálló részek organizálásával és fejlesztésével jól működő rendszert épített ki. Ez a munka nagyjából 2007-re érte el ma is látható eredményeit; a pincészet ekkor bővült egy új feldolgozóépülettel, logisztikai és adminisztrációs egységekkel. A több mint egy tucat dűlőben (melyek közül talán a Király, a Lapis, a Dereszla és a Vinnai a legismertebb) szőlőt termelő cégcsoportban tavaly óta a Henye Borászat (tulajdonosa: Kalocsai László) készíti a száraz borokat. A Henye a bölcsője a híressé válás útján haladó Dereszla pezsgőnek is – amely a Bodrogkeresztúr feletti löszös talajon megtermő furmint és hárslevelű szőlőből tradicionális technológiával (vagyis másfél évig tartó palackos érleléssel) készül.

A Dereszla hosszú ideje jó nevű borászatnak számít, a híre is messze túljutott már az országhatáron, hisz a tokaji bor oroszországi expanziós terveiben is kiemelt helyet kapott, és még a kormányzati repiborok közé is bekerült. A Dorombor márkával például a száraz fehér dömpingborról is képes volt bizonyítani a hazai piacon, hogy el lehet azt készíteni megfelelő minőségben is.
A Dereszla rádásul sokat ad el Lengyelországban is – az már más kérdés, mekkora szerepe volt ebben annak, hogy a Tokaj Kereskedőház borvisszahívásai a lengyel piacot is érintették. Ezzel együtt is tény: Kalocsai munkájának eredményeként a Dereszla boraival ebbe a piaci résbe szinte azonnal képes volt belépni, és azóta is ott maradni.

A birtokigazgató kapcsolati tőkéje is ennek megfelelően nőtt: az elmúlt években sokszor bukkant fel a Tokaj-Hegyalját érintő kormányzati kezdeményezések körül, legyen az a Lázár János által lassan három éve beígért 100 milliárdos regionális fejlesztési programjának egy-egy részfejezete, vagy az idén januártól a fogyasztók számára is láthatóvá váló „egy aszú van” termékleírás kidolgozása. Jelenlegi befolyását az is mutatja, hogy a tokaji borrégió pezsgőgyártásra vonatkozó  termékleírásának megalkotásában neki köszönhetően tiltották meg a nem tradicionális (és így a Dereszlának is potenciális konkurenciát jelentő) tankos érlelést.

Kalocsai László
©

Az e-cégadatbázis szerint a Dereszla Kft. jegyzett tőkéje mintegy 1,3 milliárd forint, és 2013 óta működik a cégből kivált – feltehetően a nemrég indult és erősen felfutóban lévő pezsgőüzletágat menedzselő –, 6 millió forintos alaptőkével elindított Dereszla Sparkling nevű kft. is. Kalocsai az újabb cégben is ügyvezető és tulajdonos is, a kft. másik tulajdonosa Patrick D' Aulan, aki köthető a Dereszla Kft.-ben résztulajdonos Sopalia Compagnie Financiere Holding SA-hoz. Bár teljes bizonyosság még nincs, Mészáros Lőrinc nagy valószínűséggel előbbit, a Dereszla Kft.-t szerezte meg – ezzel viszont gyakorlatilag az utóbbi, a Dereszla Sparkling feletti befolyáshoz is hozzájut.

A mostani állítólagos üzletben kialkudott lehetséges vételárról nincs érdemi információnk, az azonban támpontot adhat, hogy a Dereszla birtok szőlőterületeinek összmérete – a birtok saját weboldalának adatai szerint – több mint 54 hektár, amihez a rajta lévő szőlő mellett korszerű pince és borászat is tartozik, utóbbiban jelentős értékű borkészlet van, így ennek a piaci értékét normál esetben összesen 2,5-3 milliárd forint közötti áron valószínűsítik a hozzáértők.

A részletek egyelőre annyira homályosak, hogy azt még a dolgozók sem tudják, Mészáros Lőrinc (vagy valamelyik céges érdekeltsége) az egész cégcsoportot megvette-e vagy csupán többségi tulajdont vásárolt azokban. Ezzel együtt is az a megkérdezett szakemberek egyöntetű véleménye, hogy Mészáros mindenképpen jó vásárt csinált (ha csinált): a Dereszlával egy olyan cégre tehet szert, amely biztos lábakon áll, eladható a terméke, és megfelelő méretű és növekedési potenciálú felvevőpiaca is van. Kalocsai László személyében pedig adott egy olyan szakember is a cég élén, akire ennek vezetését a továbbiakban is rábízhatják.

Azt, hogy miért lehet még ezen túl is jó vétel Mészáros Lőrinc számára a Dereszla megvétele, riportunk pénteken megjelenő folytatásából tudhatja meg.

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A vártnál több adó érkezett tavaly az államkasszába

A vártnál több adó érkezett tavaly az államkasszába

Újabb szög került a Flash koporsójába, az Apple verte bele

Újabb szög került a Flash koporsójába, az Apple verte bele

Santanderbe is repül a Wizz Air

Santanderbe is repül a Wizz Air

Lemondott a részegen randalírozó szlovák környezetvédelmi miniszter

Lemondott a részegen randalírozó szlovák környezetvédelmi miniszter

Révész Sándor: Orbán és kormánya önmaga ellen lázad

Révész Sándor: Orbán és kormánya önmaga ellen lázad

Australian Open: Babos Tímea az első fordulóban búcsúzott

Australian Open: Babos Tímea az első fordulóban búcsúzott