szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Beigazolódni látszik az önkormányzatok gyanúja; a kormány több mint 27 milliárdot vonna el a településektől közvetlen támogatás-csökkentéseken keresztül, hogy fedezni tudják az iskolák totális államosításának költségeit. Palkovicsék korábban állították, az önkormányzatoknak nem kell majd fizetniük az állami működtetésbe vett iskolák után.

Meglépte azt a kormányt, amit az iskolák totális államosítása kapcsán már egy korábbi cikkünkben is előrevetítettünk: szolidaritási hozzájárulást, vagyis egyfajta adót vetne ki a kormány az önkormányzatokra jövőre, hogy fedezni tudja az iskolák totális államosítását.

Mint ismert, nemrég jelentették be a Köznevelési Kerekasztalon, hogy 2017-től a fenntartása mellett az iskolák üzemeltetése is állami kézbe kerül. A Világgazdaság értesülései szerint erről az Országgyűlés Költségvetési bizottságának pénteki ülésén volt szó.

Palkovics László a hvg.hu kérdésére korábban azt mondta, az iskolák teljes államosítása után az önkormányzatoknak már nem kell hozzájárulást fizetniük a működéshez. 

21 milliárdot szednek be az önkormányzatoktól

Világgazdaság azt írja, hogy az új javaslat értelmében az önkormányzatoknak az adóerőképességük szerint kell fizetni a hozzájárulást, sávos rendszerben: fejenként 32 ezer forint adóerőképesség alatt nincs elvonás, a felett viszont fokozatosan emelkedik a terhelés a szerint, mennyi adót képes beszedni a település egy lakosára vetítve.

A pénzt az önkormányzatnak egyébként járó normatív finanszírozásból vonják majd le. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a kormány ebből a forrásól összesen több, mint 21 milliárd forintra számít.

A cikk szerint az intézkedés vesztesei a gazdagabb kistelepülésel lehetnek, hiszen az elvonás a jobb jövedelemű településeket nagyobb mértékben érinti, míg a kisebb falvakban nem kell annyi iskolát üzemeltetni, mint nagyobbaknál.

A budapesti kerületek nagyon megszívják

Ha ez nem lenne elég, ezenfelül még tovább csökkentik az önkormányzatok egyéb jutatatásait: így például a kormány 1,55 forint helyett csak 1 forintot ad majd az idegenforgalmi adóhoz. Ez azt jelenti, hogy a kormány további 7 milliárdot vesz el az önkormányzatoktól. A lap szerint zzzel főleg a főváros és a Balaton-parti települések járnak rosszul. A budapesti kerületeknek az utak karbantartása is többe kerül majd a jövőben, mert a kormány megszünteti az erre elkülönített 500 milliós keretet is.

Továbbá 300 millió forinttal csökken az önkormányzatok pénzügyi-gazdálkodási feladatinak támogatása is, de a rendkívüli támogatási keretet is 25 milliárdról 11-re csökkentené a kormány - olvasható a Világgazdaság cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!