szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vágvölgyi B. András újságíró szintén visszaküldi 2005-ben kapott lovagkeresztjét, mint írja, szolidaritásból. Vágvölgyi egy róla megosztott katonatörténet miatt perben áll Áder Jánossal, ezért azt írta, majd a 7-i tárgyaláson odaadja a keresztet stanicliban, ha addig nem tudja postára adni.

Kedden Vágvölgyi B. András újságíró is csatlakozott azokhoz, akik Bayer Zsolt állami kitüntetése ellen tiltakozva visszaküldik saját elismerésüket. Vágvölgyi a következő szavakat fűzte döntéséhez:

"Letettem a pontot egy könyv végén, öt éve írom, a magyarországi romagyilkosságokról szól, gyűlöletbeszéd és gyűlölettett összefüggéseiről bőven esik szó benne. Az nem lehet, hogy a szolidaritás ne írja felül a patetikus gesztusoktól való alkati ódzkodásomat: noha egy számomra sokkal elfogadhatóbb - bár melyik kormány elfogadható? -, kormánytól kaptam a kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (2005) visszaadom."

Az Áder János köztársasági elnökkel a róla megosztott katonatörténet miatt perben álló újságíró személyes üzenetet is fűzött a fentiekhez:

"A hónap végén tudom postázni, vagy ha úgy is jó Janó, akkor a kis Balsainak, az ügyvédednek odaadom a Kúrián, 7-én felségsértési ügyünk felülvizsgálatának tárgyalásán, stanicliben."

A kitüntetéseket visszaadók egyre bővülő listáját itt láthatja, elsőként Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman fejezte ki ezzel a gesztussal a nemtetszését, azóta több mint hatvanan követték példáját. A Miniszterelnökség szerint Bayer Zsolt egyszerűen csak megérdemelte a díjat, amire a GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítványa terjesztette fel, és a Magyar Közlönyben lehozott indokoklás szerint példamutató újságírói munkájáért is járt neki. Hétfőn Bayer közölte, Godot-ra várnak, akik arra számítanak, hogy visszaadja az elismerést.

Megkérdeztük azoknak a véleményét is, akik lovagkeresztet kaptak, de nem mondtak le róla. A válaszokból az alábbi cikkben mazsolázhat:

Bayer-ügy: a műbalhétól a büdös szájig

Egyre többen adják vissza állami kitüntetésüket Bayer Zsolt lovagkeresztje után, de még többen vannak, akik nem. Amikor erről kérdezősködtünk a díjazottak között, helyenként egészen durva kifakadásokkal találkoztunk. Bayer barátai is kezdenek felsorakozni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

Bloomberg: Hollandia diplomáciai útra vitte a magyar kormány eljárását az Aegon ügyében

Bloomberg: Hollandia diplomáciai útra vitte a magyar kormány eljárását az Aegon ügyében