Mizsur András
Mizsur András

A Jobbik elnöke szerint tragikus következményei lesznek a vasárnapi érvénytelen népszavazásnak.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem sokkal nyolc óra után értékelte a vasárnapi – a jelenlegi adatok alapján érvénytelen - kvótanépszavazást. A pártelnök szerint az érvényesség volt a kvótareferendum egyetlen tétje, a népszavazás kudarca pedig Orbán Viktor bukását jelenti.

Hozzátette, Brüsszelben csak ezt, vagyis az érvényességet fogják nézni, és fel fogják használni Magyarország ellen: „minden más csak blabla, mellébeszélés.” Vona kijelentette, David Cameronhoz hasonlóan le kell mondani a magyar miniszterelnöknek.

Üzenjünk Orbánnak

A népszavazással nem Brüsszelnek, hanem Orbán Viktornak üzentek a magyar választópolgárok, ami azt mutatja, a magyar emberek jobban félnek a miniszterelnök teljhatalmától, mint a migrációtól, magyarázta Vona. Egy focis hasonlattal élve azt mondta:

„a Fidesz és Orbán Viktor meddő mezőnyfölényben játszott, de hatalmas öngólt rúgott.”

Aduász az EU kezében

Vona úgy látja, azok döntötték el a szavazást, akik otthon maradtak vagy érvénytelenül szavaztak, annak ellenére, hogy a migráció kérdésében teljes egyetértés van a magyar társadalomban. Ezáltal „a vizitdíj alá sorolódott” a migráció kérdése.

©

A jobbikos vezető szerint a kudarcos népszavazásnak tragikus következményei lesznek. Aduászt adott a magyar kormány az EU kezébe, amit könyörtelenül ki fognak használni: "Magyarország külpolitikai súlya összeomlott."

Feltámasztották a kvótát

Mirkóczki Ádámhoz hasonlóan elmondta, a Jobbik továbbra is kitart az áprilisban benyújtott alkotmánymódosítás mellett, ami „beverhette volna az utolsó szöget a kvóta koporsójába, de Orbán az elbukott népszavazással feltámasztotta azt.”

©

Értelmezése szerint a vasárnapi népszavazással lezárult egy politikai korszak, „már nem lehet mindent a migráció szőnyege alá söpörni”, fogalmazott Vona. A sajtótájékoztatón azt is elmondta, a kvóta kérdésében készek bármelyik párttal együttmüködni.

Véget ért a népszavazás: érvényes aligha lesz, a Fidesz szerint nem ez a fontos - percről percre

A napközbeni eredmények azt jelezték: nem éri el az 50 százalékot a részvétel az úgynevezett kvótanépszavazáson. A Fidesz politikusai, beleértve Orbán Viktor kormányfőt, napközben már arról beszéltek: nem az eredményesség a fontos, hanem a nemek és az igenek aránya. Kövesse az eredmények beérkezését, illetve az első reakciókat a hvg.hu-val.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
CEU: a genderszak törlése a tanszabadság megsértése

CEU: a genderszak törlése a tanszabadság megsértése

Latorcai János kimondta: Mahachulalongkornrajavidyalaya – videó

Latorcai János kimondta: Mahachulalongkornrajavidyalaya – videó

Torrentezik? Ha ezt bevezetik, nyugodtabban alhat majd

Torrentezik? Ha ezt bevezetik, nyugodtabban alhat majd

Megcsinálták a mesterséges intelligencia saját Coelhóját – és hátborzongató idézeteket írt össze

Megcsinálták a mesterséges intelligencia saját Coelhóját – és hátborzongató idézeteket írt össze

30 mp alatt felismeri a Google mesterséges intelligenciája, ha áttétet képez a mellrák

30 mp alatt felismeri a Google mesterséges intelligenciája, ha áttétet képez a mellrák

Még a padlót is megbontották, hogy lophassanak, de megszólalt a riasztó és megijedtek

Még a padlót is megbontották, hogy lophassanak, de megszólalt a riasztó és megijedtek