szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szavazásra jogosultaknak 40,17 százaléka adott le érvényes szavazatot, közülük 98,32 százalék mondott nemet a kötelező kvótára, 1,68 pedig igent. A leadott szavazatok 6,3 százaléka volt érvénytelen. Orbán Viktor és a Fidesz hatalmas győzelemről beszél, a kormányfő alkotmánymódosításra készül.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

"Ez nyilvánvalóan bukás"

Nagyon kemény agymosásnak voltak kitéve a magyarok, úgy néz ki, hogy a döntő többség ellen tudott állni az intenzív gyűlöletkampánynak - mondta lapunknak a Political Capital elemzője, aki azzal nem érte egyet, hogy emiatt Orbán Viktornak le kellene mondania.

A népszavazás eredménye 99,98 százalékos feldolgozottságnál

Összes leadott szavazat: 3 581 263

Érvényes szavazatok száma 3 307 109, ez az összes választópolgár számának 40,03 százaléka
    - az igen szavazatok száma 55 584 (vagyis 1,68 százalék)
    - a nem szavazatok száma 3 251 525 (vagyis 98,32 százalék)

Érvénytelen szavazatok száma 223 193

Tuzson: az EU ezután már nem állhat a fejére

Brüsszelnek tudomásul kell vennie, hogy Magyarországon több mint 3 millió ember elutasította a kötelező kvótát - mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a köztévében. Szerinte az EU a népszavazásnak köszönhetően "most már nem állhat a tetejére", vagyis nem fordulhat elő újra, hogy "Brüsszel hoz egy döntést és a nemzeteknek csak végrehajtó szerepe van".  

Fizetni kellett az áramért a Fidesz-eredményvárón

A Bálnában a Fidesz népszavazási eredményváró rendezvénye után a kábeleiket az áramelosztóból kihúzógató tévéstábok hangosan puffogtak, hogy egy tizennégymilliárdba kerülő népszavazás után a Fidesz kifizetteti velük az eredményváró tudósításához felhasznált áram díját. Egyetlen csatorna sem tudta előre, hogy mennyit kell fizetni az áramért, a Fidesz majd utólag küldi a számlát.

©

Török Gábor: Egymondatos hírt küldünk magunkról Európába

A politikai elemző szerint a vasárnapi népszavazásról szóló hírek a nemzetközi sajtóban egyszerűen arról szólnak majd, hogy a népszavazás érvénytelen volt, ugyanúgy, ahogyan mondjuk egy bolgár népszavazási hír is ennyi lenne nálunk. Amúgy a 3,2 millió nem-szavazó elérését derék eredménynek minősítette. Csak hát ugye érvénytelen volt.

Azt is megemlíti még, hogy ha a mostani eredményt elsöprő sikernek nevezi a kormány, akkor az 1989-es négyigenes vajon mi volt: ott 58 százalékos részvétel mellett 3 kérdésben 4 millió körül volt az igenek száma. Azt is a Fidesz kezdeményezte, igaz, akkor még az SZDSZ-szel.

Hivatalos: érvénytelen lett a szavazás

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot - közölte Pállfy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap este. A szavazatok 98,82 százalékának feldolgozottsága után azt mondta, mivel az érvényes szavazatok száma mintegy 3,2 millió, ezért "megállapítható, hogy ez a népszavazás nem lett érvényes". Az országos népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak 50 százalékának érvényes szavazatára, azaz 4 136 313 érvényes voksra lett volna szükség.

©

Fidesz-bástyákban jött rengeteg érvénytelen voks

Budapesten a XII. kerületben voltak a legnagyobb a részvételi arány, de az érvénytelenségi arány is. A szintén Fidesz-bástyának tartott I. kerületben is népszerűnek bizonyult a legnagyobb lendülettel a Kétfarkú Kutya Párt által javasolt érvénytelen voksolás. Összesen több mint 222 ezer érvénytelen szavazatot adtak le az országban.

©

Az érvénytelen szavazatok aránya (az adatok még nem véglegesek):

I. kerület  15,09 %

II. kerület  15,29 %

V. kerület   15,43 %

VI. kerület  14,96 %

VII. kerület 14,46 %

XII. kerület  14,67 %

XII. kerület  15,70 %

Nem engedik a Fidesz-vezetés és a slepp közelébe az újságírókat

Ünneplés helyett visszafogott hangulatú kvaterkázás zajlik a Bálna 2. emeleti VIP-termében, ahol a párt vezetői, parlamenti képviselői és a holdudvarához tartozó celebek várták az eredményt. Tudósítónk csak egy pillanatra, az Orbán-tájékoztatóról távozóban tudott bekukkantani, pártsajtósok hada és méretes szekusok gondoskodnak ugyanis róla, hogy újságíró véletlenül se érintkezhessen velük. Az Orbán-beszéd végén azonnal le kellett jönni onnan, a komplett pártszint le van zárva, de még a kijáratot is máshol jelölték ki a sajtó képviselőinek, úgyhogy nem sok esély van távozó fideszeseket szondáztatni az eredményről.

A magyarok európaiabbak a kormányuknál

Nem jó nap ez Orbán Viktor miniszterelnöknek, de nem volt rossz Magyarország és az Európai Unió számára - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, aki a többség passzív ellenállásaként értékelte, hogy a részvételi arány elmaradt attól, amely az érvényességhez kellett volna. "Remélem, hogy az EU-ban konzekvensen a magyarok többségének oldalán és a magyar kormány politikája ellen foglalunk állást" - mondta Jean Asselborn. "A magyarok megérdemlik a tiszteletünket" - tette hozzá.
1 2 3 4 5 6

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?