szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péntek délután tartja szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor. A fideszes szeánszok csaknem húszéves történetében az idei már a második olyan alkalom lesz, amikor a miniszterelnök beszéde alatt odakint tüntetnek ellene.

A tavalyi tüntetés és az október 23-i füttykoncert nyomot hagyhatott: ezúttal kicsit távolabb lehet csak demonstrálni Orbán Viktor ellen. Az Együtt idei megmozdulását ellehetetlenítendő a szervezők ugyanis a Várkert Bazár ötezer négyzetméteres környékét lefoglalták arra hivatkozva, hogy a kormányfő és a meghívottak szabadon tudjanak közlekedni a helyszínen. Az ellenzéki párt szimpatizánsai így csak a lezárás északi és déli oldalától próbálhatják meg kifütyülni Orbánt és a Fidesz rendezvényre igyekvő prominenseit.

©

Elmúlt időszakbeli megszólalásait és a párt immár harmadik éve meghatározó kommunikációs vezérfonalát nézve Orbán Viktor beszédének alighanem ismét hangsúlyos eleme lesz a bevándorlás témája, de biztosan előhozza azt a gondolatmenetét, amelyet először egy decemberi interjújban fejtett ki. Eszerint 2017 a lázadás éve lesz: a középosztály és a nemzetek lázadása a politikai korrektség és az elszigetelés ellen.

Az értékelésből emiatt aligha maradhat ki a Donald Trump elnökké választásával szerinte új szintre lépő magyar–amerikai és a továbbra is fagyos Budapest–Brüsszel-viszony, illetve ez utóbbi apropóján a kormány soron következő harca a rezsicsökkentést megfúrni igyekvő Európai Unióval szemben. Helyzetértékelésről lévén szó a miniszterelnök biztosan beszél majd a gazdaság javuló teljesítményéről és a kormány éppen futó, Magyarország erősödik szlogenű kampányában felsorolt intézkedéseiről is, de nagy valószínűséggel a belső ellenségnek kikiáltott civileket is megsor(os)ozza majd.

Elrugaszkodás, felemelkedés, gyarapodás

Az évértékelők sorozatát 1999 februárjában, első miniszterelnöksége idején indította el Orbán Viktor, beszédét hivatalosan akkor és azóta is minden évben a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány felkérésre mondta és mondja el. Az első és azt követőn néhány évben a miniszterelnök még részletesen beszélt kormánya terveiről, az elsőben például 37 pontban foglalta össze a teendőket. A konkrétumok később megfogyatkoztak, de jellemzően minden évre tartogatott a beszéde egy bejelentenivalót, 2000-ben például az első Széchenyi terv elindítását.

2002-től 2010-ig, amíg a Fidesz ellenzékben volt, a harcos, szimbolikus beszédeké lett a terep, 2011-ben pedig, amikor ismét miniszterelnökként mondhatott értékelőt, már nem is tért vissza a konkrétumokhoz. Ekkortól jellemzően inkább egy-egy cimkét aggatott a kormány és az ország előtt álló időszakra, így lett 2011 a megújulás, 2012 az elrugaszkodás, 2013 a felemelkedés, 2014 pedig a gyarapodás éve.

©

Az értékelések egy híján két évtizede alatt néha rendhagyó formában tartotta meg a beszédet. 2005-ben például a Körcsarnokban egy interaktív show-t rendezett: a ringszerű központi színpadra embereket hívott maga mellé, és látszólag az ő, illetve a szimpatizánsok SMS-ben feltett kérdéseikre válaszolt. 2011-ben a beszéde előtt a Facebookon buzdította az embereket, hogy küldjenek neki olyan témákat és észrevételeket, amelyekre szerintük ki kellene térnie az értékelésben.

Legutóbbi, tavalyi évértékelőjében Orbán Viktor – nem sokkal azután, hogy a párt bejelentette: népszavazást kezdeményez a menekültkvóták eltörléséről – az új népvándorlás és Brüsszel befogadó politikájának veszélyeiről beszélt, de arról is, hogy „Berlin, Moszkva és Sztambul, vagyis Ankara a mostani tájolási pontjaink, és a magyarok csak akkor élhetnek szabadságban, ha egyik nagyhatalom sem az ellenségünk”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!