szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást – ezzel nyugtatja az aggódó diákokat és tanárokat a CEU rektora és helyettese. Az egyetem polgárainak írt levélből kiderül: Soros elkötelezett projektje mellett, és az intézménye bázisa marad a magyar fővárosban. Áder János döntésére várnak a Nádor utcában.

Megszereztük azt a levelet, amelyet hétfőn küldött ki Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora, valamint Liviu Matei rektorhelyettes az egyetem diákjainak, tanárainak, kutatóinak, munkatársainak. Ebben először is megköszönik mindenkinek "azt a méltóságot, eltökéltséget, fegyelmet és hatékonyságot, amelyet az egyetemünk számára emberpróbáló időkben mutatott".

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a CEU létét nem veszélyezteti semmi

– tér át a levél azonnal a diákok megnyugtatására. "Politikai fenyegetéssel nézünk szembe, de az egyetem minden körülmények között folytatja működését" – erősíti meg az egyetem két vezetője. Ahogy Ürge-Vosatz Diána a hvg.hu számára adott interjúban elmondta, nagy a bizonytalanság az intézményben, a legjobb tanárokat külföldi egyetemek ajánlatokkal bombázzák, és pont most kéne a CEU-nak magához kötnie a diákok következő évfolyamát.

Ignatieff szerint az emberek érzik: a CEU a városi szövet része
©

A mai egy különleges jelentőségű nap, mivel hamarosan megtudjuk, miként döntött a törvényről Áder János – írja az egyetem rektora, és ismerteti a címzettekkel, mik között választhat a magyar jog szerint a köztársasági elnök. "A döntéstől függően azonnal kidolgozott jogi akcióba kezdünk Magyarországon és Európában, amellyel hosszú távú megoldást és azonnali jogorvoslatot keresünk" – írják. A CEU ugyanakkor nem adja fel, hogy tárgyalásos megoldást találjon az intézmény jövőjére és függetlenségére nézve.

A rektor beszámol a levélben az amerikai tárgyalási eredményeiről és az európai támogatásról. Kiderül, hogy magas rangú hivatalnokok érkeznek jelenleg Washingtonból és Brüsszelből a Nádor utcába.

Sokan aggódtok, mit hozhat a jövő, de szeretnénk biztosítani róla, hogy az igazgatótanácsunk és az alapítónk is hajthatatlanul elkötelezett az akadémiai munka folytatása mellett

– utal közvetlenül Soros Györgyre a rektor. "Minden esetre kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást."

©

"Szeretnénk abban is tiszta helyzetet teremteni, hogy Budapest az otthonunk, és nem fogjuk elhagyni a bázisunkat bármi is következzen. Mindegy, mi vár ránk, ez mindig igaz lesz" – olvasható az angol nyelvű levélben. A tegnap a CEU mellett tüntető tízezrek bizonyították, hogy ez az egyetem a városi szövet része, és mindig is az marad – zárja sorait Ignatieff és Matei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!