szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást – ezzel nyugtatja az aggódó diákokat és tanárokat a CEU rektora és helyettese. Az egyetem polgárainak írt levélből kiderül: Soros elkötelezett projektje mellett, és az intézménye bázisa marad a magyar fővárosban. Áder János döntésére várnak a Nádor utcában.

Megszereztük azt a levelet, amelyet hétfőn küldött ki Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora, valamint Liviu Matei rektorhelyettes az egyetem diákjainak, tanárainak, kutatóinak, munkatársainak. Ebben először is megköszönik mindenkinek "azt a méltóságot, eltökéltséget, fegyelmet és hatékonyságot, amelyet az egyetemünk számára emberpróbáló időkben mutatott".

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a CEU létét nem veszélyezteti semmi

– tér át a levél azonnal a diákok megnyugtatására. "Politikai fenyegetéssel nézünk szembe, de az egyetem minden körülmények között folytatja működését" – erősíti meg az egyetem két vezetője. Ahogy Ürge-Vosatz Diána a hvg.hu számára adott interjúban elmondta, nagy a bizonytalanság az intézményben, a legjobb tanárokat külföldi egyetemek ajánlatokkal bombázzák, és pont most kéne a CEU-nak magához kötnie a diákok következő évfolyamát.

Ignatieff szerint az emberek érzik: a CEU a városi szövet része
©

A mai egy különleges jelentőségű nap, mivel hamarosan megtudjuk, miként döntött a törvényről Áder János – írja az egyetem rektora, és ismerteti a címzettekkel, mik között választhat a magyar jog szerint a köztársasági elnök. "A döntéstől függően azonnal kidolgozott jogi akcióba kezdünk Magyarországon és Európában, amellyel hosszú távú megoldást és azonnali jogorvoslatot keresünk" – írják. A CEU ugyanakkor nem adja fel, hogy tárgyalásos megoldást találjon az intézmény jövőjére és függetlenségére nézve.

A rektor beszámol a levélben az amerikai tárgyalási eredményeiről és az európai támogatásról. Kiderül, hogy magas rangú hivatalnokok érkeznek jelenleg Washingtonból és Brüsszelből a Nádor utcába.

Sokan aggódtok, mit hozhat a jövő, de szeretnénk biztosítani róla, hogy az igazgatótanácsunk és az alapítónk is hajthatatlanul elkötelezett az akadémiai munka folytatása mellett

– utal közvetlenül Soros Györgyre a rektor. "Minden esetre kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást."

©

"Szeretnénk abban is tiszta helyzetet teremteni, hogy Budapest az otthonunk, és nem fogjuk elhagyni a bázisunkat bármi is következzen. Mindegy, mi vár ránk, ez mindig igaz lesz" – olvasható az angol nyelvű levélben. A tegnap a CEU mellett tüntető tízezrek bizonyították, hogy ez az egyetem a városi szövet része, és mindig is az marad – zárja sorait Ignatieff és Matei.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több európai országban is a CEU-ért tüntetett a Momentum - fotók

Több európai országban is a CEU-ért tüntetett a Momentum - fotók

Még a kormány is kiborult: 160 éve ez a csokik Ferrarija, most bezáratja a török tulajdonos

Még a kormány is kiborult: 160 éve ez a csokik Ferrarija, most bezáratja a török tulajdonos

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai

Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Cupra Ateca-menetpróba: ne nevezd Seatnak!

Cupra Ateca-menetpróba: ne nevezd Seatnak!

Titokban vádolták meg a Wikileaks alapítóját

Titokban vádolták meg a Wikileaks alapítóját