szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kikerülő választ adott Orbán Viktor hétfőn a hvg.hu kérdésre, hogy hogyan került a Paks-ügyi miniszter páholyába múlt héten a paksi atomerőmű, a BKV és az MVM többmilliárdos hűtlen kezeléssel vádolt egykori vezetője. Közben kiderült: Kocsis Istvánt maga Süli János hívta meg.

Nem vagyok én páholyfelelős! – tárta szét a karját Orbán Viktor a hvg.hu kérdésére hétfő kora délután a parlamentben, amikor arról kérdeztük, mi a magyarázata, hogy paksi bővítés miniszterének múlt heti eskütételén Kocsis István, az MVM, a BKV és a paksi atomerőmű többmilliárdos hűtlen kezeléssel vádolt egykori igazgatója ült Süli János háta mögött az üléstermi páholyban a parlamentben. Az újabb kérdésre, hogy Kocsis István jelenléte azt jelenti-e, hogy ő is kap-e valamilyen kormányzati szerepet a paksi bővítésben, a miniszterelnök csak annyit mondott: „Ha személyi ügyekben bejelenteni valóm lesz, arról majd értesülnek”.

Kocsis István megjelenése múlt heti, illetve hétfőn megismételt körkérdésünk szerint kiverte a biztosítékot a kormánypárti képviselők körében. A frakciótagok állításuk szerint ledöbbentek a hűtlen kezeléssel vádolt volt MVM- és a BKV-vezér láttán, pláne, hogy egy hónapja a Paks-ügyi miniszteri poszt létrehozásáról is csak Orbán Viktor egy azonnali kérdésre adott válaszában elejtett megjegyzéséből értesültek. A fideszes és KDNP-s képviselők egybehangzóan azt mondták: csak reménykednek benne, hogy Kocsist az új miniszter hívta meg, de a Fideszhez, illetve a kormányhoz nincs, és nem is lesz köze. (Kocsis közismerten a baloldali kormányok idején kapta azokat a cégvezetői megbízásait, amelyekben most büntetőeljárás folyik ellene.)

Bár Orbán hétfőn az LMP hvg.hu-éhoz hasonló tartalmú kérdését is mellébeszéléssel ütötte el, Süli János Indexnek adott válaszából délutánra kiderült: valóban maga az újdonsült miniszter hívta meg Kocsis Istvánt az eskütételére – a paksi erőmű több korábbi vezetője mellett.

Hogy a mellébeszélés helyett Orbán Viktor miért nem ezzel rázta le a MVM-vezér esetleges szerepéről érdeklődőket, azt utólag a fideszesek nagy része sem értette, néhányan viszont azt mondták: kár is lett volna a miniszterelnöknek belemennie bármilyen magyarázkodásba. Ebben mondjuk igazuk is lehet, legalábbis annak fényében, hogy sajtóértesülések szerint a paksi bővítésre kötött Orbán–Putyin-paktumot is Kocsis készítette elő. Az időközben felszámolt Népszabadság már 2014-ben arról írt, hogy a megállapodás tető alá hozásában az egykori MVM-vezér segített a kormánynak.

(A címlapfotón a hátsó sorban baloldalt ül Kocsis István.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni