szerző:
hvg.hu

Nem kergeti tovább a külügyminisztérium az amerikai szövetségi kormányt a CEU-ról szóló megállapodással, hanem beéri a New York állammal kötendő egyezséggel, amelyet hamarosan alá is írnak - értesült a hvg.hu. A megállapodással az egyetem ugyanakkor csak az egyik, működését ellehetetlenítő feltételt pipálhatja ki: a lex CEU értelmében még New York-i kampuszt is kell létesítenie.

Már csak a dokumentum pontos szövegét várja információnk szerint a kormány New York állam képviselőitől, és pár héten belül aláírhatják azt a CEU működéséről szóló kétoldalú oktatási megállapodást, amelyet a felsőoktatási törvény nagy vihart kavart április módosítása szabott feltételül az intézmény működéséhez.

Egy másik hasonló intézmény, a McDaniel College budapesti iskolájának további működéséről szóló megállapodást Szijjártó Péter külügyminiszter július közepén írta alá Maryland állammal, a miniszter az aláíráskor azt mondta: a megállapodás azt bizonyítja, hogy a felsőoktatási törvényben előírt feltételek – melyeket mellesleg a Velencei Bizottság és Európai Bizottság is aggályosnak nevezett -  "teljesen normálisak és teljesíthetőek", semmilyen módon sem veszélyeztetik a felsőoktatás szabadságát.

„Ha valaki nem politikai balhét akar kreálni, hanem meg akar állapodni, akkor az nagyon gyorsan meg is tud állapodni a magyar kormánnyal a további működésről."

– utalt a CEU-ra Szijjártó, arról azonban akkor nem beszélt, hogy New York állammal hogyan állnak a tárgyalásaik.  

©

Ez utóbbiak egyébként nem indultak könnyen: a lex CEU-ként ismert jogszabály áprilisi elfogadása után a kormány ugyanis hónapokon keresztül ragaszkodott a törvény betűjéhez, miszerint a jövőben akkor működhet külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Ha pedig az egyetem székhelye olyan föderatív államban van, ahol a nemzetközi szerződés megkötésére nem a központi kormányzat jogosult (mint pl. az USA-ban), akkor a szerződésnek a központi (szövetségi) kormánnyal kötött előzetes megállapodáson kell alapulnia.

Bár Washington különböző tisztségviselői útján a törvény elfogadása után nagyjából hetente tette egyértelművé, hogy sem jogköre, sem szándéka nincsen belépni a CEU vagy más egyetemek működéséről folytatott tárgyalásokba, a magyar kormány kizárólag akkor volt hajlandó ezt elhinni, amikor – több hónapnyi várakozás után –  Betsy DeVos szövetségi oktatási miniszter közölte ezt Balog Zoltán emberi erőforrásminiszterrel.

Betsy DeVos
©

Mivel a szövetségi miniszter levelét a kormány információink szerint betudja a  szövetségi kormánnyal kötendő, törvényben előírt „előzetes megállapodásnak”, a küszöbön álló aláírás azt is jelenti, hogy a CEU fennmaradásához immár nem kell tovább – hiábavalóan -  hajkurászni Washingtont.

A megállapodással ugyanakkor a CEU csak az egyik törvény szabta nehézséget pipálhatja ki: az áprilisi módosítás ugyanis azt is a működés feltételéül írja elő, hogy az egyetem a székhelyállamban is folytasson tényleges oktatási tevékenységet, vagyis New Yorkban is legyen működő kampusza.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már az ügyészség előtt van az ultrafutónő támadójának ügye

Már az ügyészség előtt van az ultrafutónő támadójának ügye

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn