Századvég: Nem sok esélye lenne egy jobbikos ellenzéki összefogásnak

Századvég: Nem sok esélye lenne egy jobbikos ellenzéki összefogásnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A kormányközeli intézet arra kérdezett rá, szavaznának-e az ellenzéki szavazók egy teljes – Jobbikot is magába foglaló – összefogásra.

A kormányközeli Századvég Alapítvány egy közvélemény-kutatás eredményeire hivatkozva azt állítja, hogy az ellenzéki pártok csak buknának az úgynevezett koordinált indulással, vagyis ha helyi szinten közös jelöltet állítanának.

A Századvég a biztos szavazó pártválasztók körében két lehetséges választási forgatókönyvet modellezett: az első forgatókönyv szerint a válaszadó saját egyéni körzetében az ellenzék egy MSZP–DK-s politikust támogatna, aki javára visszalépne a Jobbik és az LMP jelöltje, míg a másik forgatókönyv szerint a teljes összefogás egy jobbikos jelöltet támogatna.

Az első forgatókönyv esetében a Századvég szerint az MSZP-n és a DK-n kívül minden ellenzéki pártnak komoly lemorzsolódással kellene számolnia, a Jobbik táborának pedig háromnegyede nem szavazna egy MSZP–DK-s jelöltre, közel negyedük inkább a Fidesz–KDNP jelöltjére voksolna. Az LMP-szavazók fele szintén máshova szavazna, és az Együtt-szavazók harmada is. A kisebb pártok szavazataik 57 százalékát veszítenék el egy teljes összefogással a Századvég szerint.

A közös jobbikos jelölt esetében pedig az MSZP-s szavazók 81, a DK-s szavazók 72, az Együtt táborának pedig 62 százaléka inkább nem szavazna, bizonytalanná válna, vagy a Fidesz–KDNP-s jelöltet támogatná. Az LMP a szavazatainak kétharmadát veszítené el, ha egy jobbikost támogatna. Más kisebb pártoknál a veszteség 72 százalék lenne, de még a Jobbik is 10 százaléknyi lemorzsolódással számolhatna, ha az ő jelöltje javára lép vissza a teljes ellenzék. 

A Századvég szerint ezért az az ellenzéki erő járhat a legjobban, amely a koordinált indulás helyett mégis saját jelöltet állít. 

A felmérésből egyébként az is kiderült, hogy a Fidesz–KDNP-t a Századvég mérése szerint még többen támogatják, mint szeptember végén, a kormánypártok támogatottsága a teljes népességen belül 34 százalék, az MSZP-re és a Jobbikra 9-9, az LMP-re 6 százalék voksolna jelenleg. A DK 5 százalékon áll, az Együtt támogatottsága 1 százalék, más pártokra összesen pedig a válaszadók 6 százaléka szavazna. A bizonytalanok aránya jelenleg is 30 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók körében jelenleg 50 százalékon áll a Fidesz–KDNP, míg az MSZP-re és a Jobbikra 16-16 százalék, az LMP-re 7 százalék, a DK-ra 5 százalék adná a voksát ebben a közegben. Az Együtt támogatottsága 1 százalék, más pártoké összesen 5 százalék – írták.

Hozzászólások