szerző:
hvg.hu

A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezd, hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt Magyarországon. Az akció nyitányán beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök, kedd délután, Kőbányán.

Várják azok aláírását, akik igennel válaszolnának arra, hogy „egyetért-e ön azzal, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, és nem viselik a szavazatuk következményeit?”. De nem terveznek népszavazást a kérdésről.

Molnár Csaba, a DK kampányfőnöke és alelnöke az ATV reggeli műsorában – ahol elsősorban a gázárakról, másodsorban az esetleges baloldali összefogásról beszélt – azt mondta erről, a kettős állampolgároktól nem vennék el a magyar állampolgárságot, bár nem ért azzal sem egyet. De a szavazati jogot elvennék, mert nem éltek itt, nem fizettek itt adót. A mostani rendszert igazságtalannak és erkölcstelennek tartja.

Molnár nem tudta megmondani, mihez kezdenek majd az aláírásokkal az adatbázis építésén túl, azt majd akkor döntik el, ha látják, mennyi aláírás jött össze. A politikus azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a DK íveit a Fidesz szavazói közül is aláírják majd.

A tervezett aláírásgyűjtésre reagált a Fidesz és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is. A Fidesz szerint „Gyurcsány a migránsokat befogadná, de a magyarok ellen gyűlöletkampányt indít”, az IKSZ azt mondta, „felháborítónak és undorítónak tartjuk Gyurcsány Ferenc újabb kampányát a külhoni magyar testvéreink ellen”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!