szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezd, hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt Magyarországon. Az akció nyitányán beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök, kedd délután, Kőbányán.

Várják azok aláírását, akik igennel válaszolnának arra, hogy „egyetért-e ön azzal, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, és nem viselik a szavazatuk következményeit?”. De nem terveznek népszavazást a kérdésről.

Molnár Csaba, a DK kampányfőnöke és alelnöke az ATV reggeli műsorában – ahol elsősorban a gázárakról, másodsorban az esetleges baloldali összefogásról beszélt – azt mondta erről, a kettős állampolgároktól nem vennék el a magyar állampolgárságot, bár nem ért azzal sem egyet. De a szavazati jogot elvennék, mert nem éltek itt, nem fizettek itt adót. A mostani rendszert igazságtalannak és erkölcstelennek tartja.

Molnár nem tudta megmondani, mihez kezdenek majd az aláírásokkal az adatbázis építésén túl, azt majd akkor döntik el, ha látják, mennyi aláírás jött össze. A politikus azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a DK íveit a Fidesz szavazói közül is aláírják majd.

A tervezett aláírásgyűjtésre reagált a Fidesz és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is. A Fidesz szerint „Gyurcsány a migránsokat befogadná, de a magyarok ellen gyűlöletkampányt indít”, az IKSZ azt mondta, „felháborítónak és undorítónak tartjuk Gyurcsány Ferenc újabb kampányát a külhoni magyar testvéreink ellen”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!