szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jobbik elnöke rendkívüli, nemzetközi sajtótájékoztatót tartott az Állami Számvevőszék döntése után, több mint 660 millió forinttól esne el a párt.

Vona szerint ami történt a héten, az a magyar demokrácia fekete szerdája, biztos benne, hogy így fog bevonulni a történelembe. „Brutális támadást indított ellenünk az Állami Számvevőszéken keresztül a kormány”, mondta, a cél, hogy ellehetetlenítsék őket a választások előtt.

Úgy látja, ez nem róla és a Jobbikról, hanem a magyar demokráciáról szól, példátlan, hogy így próbálnák tönkretenni a legesélyesebb kihívó pártot. Elképesztő mennyiségű és mértékű visszajelzést kapott az elmúlt 48 órában a választóktól. Az elmúlt hét évben hozzászokhattak volna ahhoz, hogy Orbán lépésein már nem lepődnek meg, de most csak kapkodják a fejüket.

Megdöbbentőnek tartja, hogy nincs fellebbezési fórum az ÁSZ döntése ellen, ennyi pénzük sincs, kérdésessé vált, hogy részt tudnak-e venni a 2018-as választásokon. Hozzászoktak már a Fidesz sportszerűtlen viselkedéséhez, de most már azt is tudja Vona, a kormánypártok és az Orbán nem akarnak versenyezni már.

Orbán Viktort zavarja a demokrácia és a többpártrendszer.

Ezért a Jobbik úgy döntött, hogy az emberekhez fordulnak és tőlük kérnek támogatást. Ők elszántak, nem félnek a Fidesztől, de közösségi pénzgyűjtés nélkül nem megy. Vona elmondta, nehéz szívvel kérik a támogatást, hiszen tisztában vannak a magyar társadalom anyagi helyzetével. Cserébe kormányváltást ígért a pártelnök.

Ne hagyjuk, hogy Orbán Viktor nevessen a végén.

Azonban szerinte a mostani helyzetben is van jó hír, méghozzá az, hogy szerinte Orbán fél tőlük. A jövőben is számít aljas támadásokra és lejáratásokra személye és pártja ellen, de szerinte a kormány leváltható.

A sajtótájékoztató után Vona Gábor a hvg.hu kérdésére elmondta, az ÁSZ által kifogásolt plakátokat piaci áron vásárolták, nem tudják, miért állapított meg ezek miatt törvénysértést a számvevőszék. A Jobbik nem kapta olcsóbban ezeket a plakátokat, mint más pártok, viszont azt véli, a Fidesz olcsóbban kapta mindezt. Portálunk másik kérdésére Vona azt mondta, Simicska Lajos eddig sem támogatta a pártot, szerinte ezek után sem fog így tenni az oligarcha. De nem találkozott Simicskával az ÁSZ-jelentés óta, nem tárgyaltak.

A párt jogászai vizsgálják azt, hogy a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul-e, most először az ÁSZ jelentésére válaszolnak a 15 napos határidőn belül. Azt nem tudta megmondani Vona, hogy mennyi pénzre lenne szükségük ahhoz, hogy elinduljanak 2018-ban, de arra számítanak, hogy ezt az ismeretlen összeget összegyűjtik a választók segítségével.

A pártelnök nem tudta megmondani, mennyi pénze van a Jobbiknak most, de reméli, nem kell munkatársakat elküldeniük, épületeket bezárniuk. Korábban felvetődött, hogy ha kell, utcára hívják az embereket, de ezzel is megvárnák a 15 napos határidő lejártát.

Nagyon nagy a düh az emberekben – mondta.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, más ellenzéki párttal még nem vették fel a kapcsolatot, de ez betudható a rövid határidőnek is, szóval nem zárta még ki ennek a lehetőségét. De nagyon sok ellenzéki pártvezető megszólalt már az ügyben, jól esik neki. Külön hálásak a magánszemélyeknek is, akik már most támogatták a pártot, akár jobbikosok, akár nem. Törvényi szabályozás szerint csak magyar állampolgároktól fogadhatnak el támogatást.

Visszakanyarodtunk Simicska Lajosra, Vona szerint az oligarcha soha nem beszélt anyagi támogatásról, nem is történt ilyen, ezt mindig visszautasították, most is. Másrészről, várják külföldi magyarok támogatását is. A plakátköltésekről még annyit mondott, ők mindig elszámoltak ezzel, a Fidesz nem.

Azt soha nem mondta, hogy nem indulnak a választáson, csak kétségessé vált és gazdaságilag próbálja őket ellehetetleníteni a Fidesz. A határidőket figyelembe véve lehet, hogy már januárban be kell fizetnie a 330 millió forintot a Jobbiknak.

A párt egy kiáltványt is megfogalmazott, amit itt olvashat. Vona Gábor sajtótájékoztatóját angol fordítóval tartották meg.