szerző:
G. M.

A házelnöknek nincs lelkifurdalása, amiért "bűvészkedtek" a választási térképpel. Pedig legfeljebb a szavakkal bűvészkedett a Fidesz, a körzetekkel sokkal inkább csalt.

Talán érdemes tisztázni, mit vallott be Kövér László. Az LMP-közeli Reflektor által közzétett 2017-es felvétel szerint a következő vallomást tette szigorúan zárt körben a házelnök, aki annyira a pártok felett áll, hogy párhuzamosan a Fidesz választmányi elnöke:

Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról, nem mondom, hogy nincs benne földrajzi bűvészkedés, vagy nem volt, de csak annyi bűvészkedés volt benne, mint a 90-es törvényben, amit a szocik alkottak meg.

Ebben pedig nem az a botrány, hogy Kövér maga számára elegendőnek tartja azokat a sztenderdeket, amiket a kommunista utódpárt politikusai hatalmuk átadása idején tanúsítottak. A házelnök minden indulatos megszólalása arról szól, hogy a Fidesz mennyivel különb az utódpártnál. Nos, a mostani hivatkozás azt mutatja: Kövér a demokrácia minősége szempontjából annyit vár el magától, mint a Nyers Rezső vezette MSZP-től.

Valójában Kövér László azt mondta, hogy

a választási rendszer reformjánál odafigyeltek arra, hogy bizonyos polgárok szavazata többet érjen, másoké kevesebbet. Ez a demokrácia alapját tagadja.

A jelenség természetesen nem új, az angol kifejezés névadója már 200 éve halott. A választás manipulációját célzó „bűvészkedésnél” azzal él vissza a hatalom, hogy a választói csoportok megoszlása földrajzilag nem egységes. Mást gondolnak az emberek falun, mint a városban, de településen belül is jellemzően megoszlik, hol élnek a gyári munkások és hol az értelmiségi foglalkozást űzők, az erősen vallásosak és a templomba ritkán járók.

Felmérésekkel akár utcáról utcára be lehet lőni, hozzávetőleg milyen szavazók laknak adott helyen. A kutatásokat ráadásul minden voksolás után egzakt adatokkal lehet ellenőrizni és finomhangolni.

Ennek ismeretében a bűvészkedés azt jelenti, hogy a politikusok úgy húzzák meg a körzethatárokat, hogy saját bázisuk erejét mesterségesen felfújják az ellenfelek kárára. Térkép nélkül nehezebb a technikát bemutatni, de valahogy így működik: van 12 ember egy táborban, közülük hatan esznek húst, hatan nem. Ők három emberként jelölnek maguknak egy szószólót, hogy ők vitassák meg, mit rendeljenek ebédre. Ha a három vegát egy csoportba rakjuk, a másik három vegát pedig szétszórjuk a többi csoport között, akkor a jelölést követően a szószólók eloszlása 3:1 lesz a húsevők javára, holott csak az emberek fele tart velük.

A bűvészkedésnél tehát úgy próbálják elosztani a szavazókat körzetenként, hogy abból a hatalom számára előnyös eredmény jöjjön ki. Az ellenfél bázisát úgy osztják fel, hogy legyen néhány koncentrált erődjük, ám máshova mindig csak annyi jusson a másként gondolkodókból, hogy a hatalom kényelmesen győzni tudjon. Ahogy az előbb bemutatott példában: legyen egyetlen körzet, ahol teljes az egyik álláspont fölénye, cserében a többinél nem rúgnak labdába.

A táborban a végeredmény alapján egy húsevő szavazata 12,5 százalékot ért, egy vegetáriusé viszont alig 4 százalékot.

A képviseleti demokrácia alapja viszont az, hogy minden polgár szavazata ugyanannyit ér. A Hegyvidéken szavazó Orbán Viktoré épp annyit, mint minden más magyar emberé. Ezt úgy lehet garantálni, ha a körzethatárokat konszenzusosan rajzolják meg, és nem egy erő határozza meg azokat a többi helyett is. Amikor a körzetekkel bűvészkednek, az egyenlő versenyt tagadják meg. Valakit meglopnak szavazata értékétől, és azt másnak adják oda. Tudatosan teszik, hogy ezzel hatalmukat biztosítsák.

Kövér László ennek ellenére jól alszik, és közben a plüss Nyers Rezsőjébe kapaszkodik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Részeg mosómedvék terrorizálták egy amerikai kisváros lakóit

Részeg mosómedvék terrorizálták egy amerikai kisváros lakóit

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

Skála áruház lesz az Alexandra könyvesház helyén

Skála áruház lesz az Alexandra könyvesház helyén

Kormány: több hajléktalan ment be szállóra. Vöröskereszt: többen bújtak el

Kormány: több hajléktalan ment be szállóra. Vöröskereszt: többen bújtak el

Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Egy Micky egérnél is öregebb Disney-figuráról került elő egy rajzfilm

Egy Micky egérnél is öregebb Disney-figuráról került elő egy rajzfilm