Gáti Júlia
Gáti Júlia

Amikor tavaly májusban lecserélték a miskolci megyei kórház akkori nagy hatalmú vezetőjét, már sejteni lehetett, hogy az elásott taposóaknák egyikére rá fog lépni majd utódja is.

Nem egészen egy évvel kinevezése után megtudhatta Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója, hogy nincs rendben az egészsége, így már nem alkalmas posztjának a betöltésére. A szükséges terápiát a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyszínre érkezett főigazgatója, Németh László közölte a beteggel, ám a diagnózist nyilván az egészségügyi kérdések avatott minisztériuma állította fel.

Tavaly májusban hosszú évek óta a háttérben folyó pártcsatározások után a KDNP elengedte az addigi főigazgató Csiba Gábor kezét, akit „más fontos beosztásba” helyeztek. Ő lett a börtönkórház-projekt miniszteri biztosa. Az elmúlt években a centralizálási törekvéseit megvalósító Csiba Gábor a megye csaknem teljes egészségügyét a megyei kórházba sűrítette, s az intézményen belül is erőskezű, megingathatatlan hatalmú vezetőként ismerték. Így a helyi viszonyokban járatosak meg is jósolták, hogy utóda gyorsan rá fog lépni az elásott taposóaknák egyikére.

Rétvári Bence és Csiba Gábor, a kórház akkori főigazgató főorvosa társaságában a kórház tetején kialakított helikopter-leszállópályán
©

Akna volt elég: a személyi és személyzeti problémák állandó feszültséget okoztak, de a régóta akut gondot jelentő onkológiai centrum ásta végképp alá Tiba egészségét. A főigazgató az elmúlt hónapokban több, a kórház számára alapvetően előnytelen szerződést – belső betegszállítás, élelmezés, portaszolgálat – is módosíttatott. Az onkológiai ellátásra a Medcenter Nonprofit Kft.-vel még 2006-ban megkötött szerződés felülvizsgálatakor is arra jutott, hogy ez is finoman szólva nem túl előnyös a kórháznak – ugyanakkor a vállalkozó állásait nehéztüzérség védi.

A Medcenter szerződés problematikájának megértéséhez szükséges a kórtörténet felelevenítése. A 2000-es évek elején a miskolci volt a legrosszabbul felszerelt hazai onkológiai központ. A megyei önkormányzat ekkor saját erőforrásokból új sugárterápiás eszközöket vásárolt. Az új lineáris gyorsító munkába állítása után jelentősen javult a rákos betegek ellátásának minősége, a készülék reggeltől gyakran éjfélig üzemelt. A megnövekedett forgalom miatt 2005-ben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még két új besugárzó készülék működtetésének finanszírozásához adott fedezetet. Az önkormányzat ekkor adta áldását ahhoz, hogy magánvállalkozó-közreműködőt vonjanak be a projekt végrehajtásához.

Több sikertelen pályázat és számos jelentkező lemorzsolódása után már csak a Medcenter Kft. adott be ajánlatot, másfél milliárdos fejlesztést vállalva. A megkötött szerződésben a Medcenter két új lineáris gyorsító és egy CT telepítését, a gépek 15 éven át tartó üzemeltetését, javíttatását és a működtetéshez szükséges szakorvosok, fizikusok, asszisztensek foglalkoztatását vállalta. A beruházás 2008-ra készült el, ez időponttól az onkológiai központ vezetését a kórház urológus képzettségű szakmai igazgatója látta el, csak 2014-től került szakmai vezető az onkológiai központ élére.

A Medcenter nemcsak a sugárterápiában, hanem a teljes onkológiai ellátás szervezésében és irányításában is kulcspozíciókat kapott. Néhány év múltán a Medcenter szakmai és gazdasági tevékenysége körül kínos kérdések merültek fel. (Lásd a HVG 2015. július. 2-i, „Állami onkológia magánkézben” című cikkét.) A kórház számára kezdetben sem éppen kedvező alapszerződés több alkalommal is módosításra került. A változtatások azonban rendre a Medcenter számára bizonyultak kedvezőnek. Többek között egy olyan 2012-es szerződésmódosításra is sor került, mely bevezette az inflációkövetést a kórház által kifizetett, a havi 50 millió forintot is meghaladó szolgáltatási díjnál.

A jelentős kórházi kifizetések ellenére a Medcenter-készülékek technológiai állapota 2014 után súlyos üzemeltetési és karbantartási problémák miatt gyors romlásnak indult. 2017 márciusában a Medcenter tulajdonában lévő egyik gyorsító meghibásodott, a javítható, de jelentős költséggel járó hibaelhárításra a mai napig nem került sor. A kórház gazdasági igazgatóságának számításai szerint 2006 és 2017 között különböző jogcímeken több mint 8 milliárd forintot fizetett ki az intézmény a Medcenternek, sok esetben teljesítmény-igazolás nélkül. (Annak idején, a kontraktus szignálását követően az új sugárforrások beszerzése 2 milliárd forintnyi bankhitelből valósult meg.)

©

Ráadásul a rosszul kiszámított díjelemek miatt a kórház csaknem 1 milliárd forinttal többet fizetett ki, mint ami a szerződésből ténylegesen következett volna. Tiba Sándor sikertelenül próbálta meggyőzni onkológiai szolgáltatóját arról, hogy már így is egymilliárd forintos túlfizetésben van a kórház – egyebek mellett a rosszul kiszámított infláció-követés miatt. A hidegháború ekkor fordult melegbe: a kórház szeptemberben beszüntette a Medcenter számlák kifizetését. A Medcenter által szerződtetett dolgozók – akiknek létszáma, összetétele soha nem érte el a szerződésben rögzítetteket – két hónapon át bérük kifizetése nélkül dolgoztak, majd 2017. december közepén munkáltatójuk jelezte, hogy a maga részéről a szerződésüket felbontja. A kórház valamennyi dolgozót jogfolytonos munkaviszonnyal átvette, egy kivételével. A Medcenter jelenlegi tulajdonosának, Gubacsi Lászlónak az addig részmunkaidőben dolgozó feleségét, Wéber Ágnest nem kívánta továbbfoglalkoztatni. Magyarázatként arra hivatkozott, hogy a doktornő képzettsége – klinikai onkológiai szakorvos – nem szerepelt a szerződésben felsorolt kötelezetten foglalkoztatandó végzettségek között.

2018. január végén egy újabb Medcenter-tulajdonú gyorsító vált üzemképtelenné egy több hónapja tudottan hibás, de ki nem cserélt alkatrész miatt. Mivel a kezelés alatt álló csaknem 160 beteg ellátása a még működő két gyorsítón lehetetlen lett volna, a kórház jelezte a Medcenternek, hogy a saját költségén újra üzemképessé tenné a gyorsítót. Ezt azonban a Medcenter megtiltotta, amit a főigazgató figyelmen kívül hagyott és kicseréltette az üzemképtelenséget okozó alkatrészt.

Az eredeti szerződés úgy rendelkezik, hogy a megállapodás bármely okból történő felbontása többmilliárdos kártérítési kötelezettséget ró a kórházra. Ezt Tiba Sándor több fórumon is jelezte, kifogásolta, a visszamaradó Medcenter-eszközök valós értékéhez igazított végelszámolást javasolt. Ugyanakkor annak is a tudatában volt, hogy a kórházban rendelkezésre álló, egyetlen, egyértelműen állami tulajdonú, 15 éves készülékkel a sugárterápiás ellátás egy napig sem tartható fent. Helyzetét nehezítette, hogy 2018. január 25-én a Medcenter tulajdonosa, Gubacsi László írásban jelezte, hogy a Medcenter nem járul hozzá ahhoz, hogy berendezéseit a kórház a továbbiakban használja a betegellátásban.

A vállalkozás panaszt tett az egészségügyi államtitkárságon, kifogásolva a főigazgató és az onkológiai központ vezetőjének elmúlt hónapokban tanúsított „szerződésszegő” magatartását, s több milliárd forintra tette pénzügyi követelését, amelynek haladéktalan kifizetését szorgalmazta. A kibontakozó onkológiai háború pedig egyáltalán nem illik a „minden héten két jó hírt az egészségügyről” választás előtti kormányzati marketingjébe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagyot blöffölt a kormány a börtönkártérítések felfüggesztésével

Nagyot blöffölt a kormány a börtönkártérítések felfüggesztésével

Golflabda nagyságú jég verte szét Canberrát – videó

Golflabda nagyságú jég verte szét Canberrát – videó

900 millió forintot ért meg valakinek a legújabb Chevrolet Corvette

900 millió forintot ért meg valakinek a legújabb Chevrolet Corvette

Ön meg tudna élni napi ezer forintból? A dolgozók ötöde ennyit sem keres a világban

Ön meg tudna élni napi ezer forintból? A dolgozók ötöde ennyit sem keres a világban

Schobert Norbert akkor sem hagyná el a feleségét, ha 90 kiló lenne, de szexet nem ígér

Schobert Norbert akkor sem hagyná el a feleségét, ha 90 kiló lenne, de szexet nem ígér

Megjelent a börtönkártérítések felülvizsgálatáról szóló határozat: „egyes elítéltek ezt a saját meggazdagodásukra használják fel”

Megjelent a börtönkártérítések felülvizsgálatáról szóló határozat: „egyes elítéltek ezt a saját meggazdagodásukra használják fel”