Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Már nem csak megbélyegez, hanem a létükben fenyegeti a civileket a Stop Soros törvényjavaslat, mondják egyes civil szervezetek, miután tanulmányozták a szöveget, amely túl képlékeny meghatározásaival az önkénynek ágyaz meg. A 70-es években jobb volt a szabályozás, mint ez a törvény – amely elfogadása esetén erős nemzetközi tiltakozóhullámot hozhat el.

Nem látnak a döbbenettől a hvg.hu által elért civil szervezetek a Stop Soros törvénytervezet láttán, pedig nem lehet mondani, hogy túlzott naivitással álltak volna az ügyhöz. A Magyar Helsinki Bizottság már a társadalmi vita alatt megfogalmazta elítélő álláspontját, de a szervezet úgy látja, a törvénytervezet minden előzetes várakozást alulteljesít. A Stop Soros törvénytervezetben már nem is az illegális bevándorlás megakadályozása a cél, ami egyébként a konzultációban szerepelt, hanem homályos nemzetbiztonsági kockázatok szerepelnek csak a törvény indoklásában, mondja Zádori Zsolt, a MHB munkatársa. Ezért hazug ez a tervezet.

Önkényes azért, mert a belügyminiszter korlátlan felhatalmazást kap arra, hogy eldöntse, ki lehet "engedélyes" szervezet, ahogy a törvény fogalmaz, a kormány szempontjából ki a jó és ki a rossz. A nemzetbiztonsági szakszolgálatok nem szakhatóságként vesznek részt ennek eldöntésében, hanem csak véleményező jogkörrel, azaz minden a belügyminiszter személyére van bízva. A döntés bírósági kontrollja, jogorvoslata is elég gyenge: nagyon hamar, nyolc napon belül be kell nyújtani a kérelmet, csakis az eljárási szabályok „lényeges megsértésére” hivatkozással, és azonnali jogvédelemre a civileknek nem lesz módja.

Az pedig még a létező szocializmus gyakorlatán is túltesz, hogy a miniszter maga döntheti el, ki adhat jogi tanácsot valakinek, ki nem, ki tájékoztathat embereket, ki nem. "Ennek a látszatára még az 50-es években is ügyeltek", de a 70-es évek joggyakorlata ezen a téren jobb volt, mint amit ez a törvénytervezet kimond.

És végül kártékony is a törvénytervezet, mert olyan szervezeteket bélyegez meg, szankcionál, amelyek alkotmányba foglalt alapjogok érdekében dolgoznak, ilyen például a menedékjog vagy a szociális biztonsághoz és az egészséges élethez fűződő jogok is.

Ezért aztán Zádori azt gondolja, nincs olyan komolyan vehető jogorvoslati fórum az Alkotmánybíróságtól a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán és az EU luxembourgi bíróságáig, amelyen átmenne ez a javaslat. "Előbb-utóbb" megsemmisítik tehát azt, ha a javaslatból törvény lesz, de addig is jóvátehetetlen károkat fog okozni a civil szférának.

A kormány menekülőutat is hagyott azért magának, a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítását, amely kétharmados. Erről szavaznak majd először, és ha itt nem lesz senki sem partnere a kormánynak, akkor lehet, hogy az egész törvénytervezetet elveti a kormány, ámde mutogathat a "nemzetietlen" pártokra, és sorosozhat. De akár tovább is szavazhat a torzóban maradt törvényről.

Az sem világos, hogy kire vonatkozik a törvény, a szövegből ez nem derül ki egyértelműn, ami a normavilágosság fontos jogi kritériumnak adott sallernek is értelmezhető. De ez akár szándékos is lehet, a MHB nem gondolja, hogy ennyire slendrián lenne a kormány kodifikációs munkája. A homályosság épp az önkényességnek ágyaz meg. Ugyanígy tág a migrációt támogató viselkedés kategóriája, ha valaki (egy szervezet) kitett 3 éve egy menekültpárti posztot a Facebookra, simán belefér a törvény hatálya alá.

A kormány ezzel a törvénytervezettel tovább építi a látszatot, hogy a civilek okozzák a legnagyobb gondokat az országnak. És ez csak az első lépés, a kormány nagyon hamar kitalálhatja, hogy a korrupcióellenes vagy a Paks II.-t firtató civilek is csak rosszat akarnak az országnak.

A Menedék Egyesület igazgatója, Kováts András is azt emeli ki, hogy a törvény, amelyet jelenleg is tanulmányoznak, nem határozza meg egyértelműen azok körét, akikre vonatkozik. Ezért hatósági önkényre ad alapot, megbélyegző, kártékony és felesleges, és egész biztosan nem garantálja a jogbiztonságot.

Az Amnesty International közleménye szerint a Stop Soros életveszélyes, tulajdonképpen a magyar civil szervezetek elleni nyílt, jogellenes támadása. Ez a szabályozás a megbélyegzés helyett már kifejezetten a civilek létét fenyegeti. „Ha elfogadják, a kormány biankó felhatalmazást kap, hogy a legátlátszóbb ürügy alapján célba vegye a civileket. A törvény diszkriminatív, és hazug módon fel akarja osztani a magyar civil társadalmat „jó” és a „rossz” civil szervezetekre. A valóságban a javaslatcsomagnak semmi köze a nemzetbiztonsághoz vagy a schengeni határok védelméhez, a valódi célja, hogy szájkosarat tegyen azokra, akik a kiszolgáltatott emberek érdekében dolgoznak, és még fel merik emelni a szavukat”, mondja Iván Júlia, az Amnesty igazgatója. A szervezet felkéri az EU-t, hogy lépjen fel határozottan, és a nemzetközi Amnesty társszervezetek is tiltakozni fognak, felemelik a hangjukat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!