szerző:
Tóth Richárd

A fenti mondat kétszer is elhangzott a DK elnökének újbudai fórumán kedd délután. De a helyi jelölt, Gy. Németh Erzsébet egyszer sem szólalt meg, csak ült a volt miniszterelnök mellett. Gyurcsány szerint sok Tiborcz István van az országban.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A közönség egyik tagjának saját bevallása szerint nyugdíjasklubban érezhette magát az, aki ellátogatott az újbudai fórumra, de Gyurcsány mellett voltak meglepetés-felszólalók is, a Válasszunk 2018 csoport tagjai, Balázs Péter elnök, volt külügyminiszter és EU-biztos, valamint Raskó György egykori agrárállamtitkár. Balázs Péter február közepén azt mondta a V18 sajtótájékoztatóján, beszállnak a választási kampányba, jelen lesznek az esélyes jelöltek mellett a fórumokon. Kedd délután Raskó és Balázs is arról beszéltek, Hódmezővásárhely megmutatta, magas részvétel mellett van esély, legyőzhető a Fidesz – ha a választók hideg fejjel, higgadtan gondolkodva ikszelnek majd.

Gyurcsány egyből a közepébe vágva azzal fordult hallgatósága felé, hogy “ez a választás az ország becsületéről és tisztességéről szól majd”. Szerinte aki nem emeli fel a szavát a kormánnyal szemben, az bűntárssá válik, ha pedig Orbán hatalmon marad, akkor nemcsak a Fideszről, hanem egész Magyarországról meglesz a véleménye a világnak. Nekik, mondta, mindent meg kell tenniük, hogy felrázzák az embereket és a végén azt mondhassák, rajtuk semmi sem múlt.

Idézte az ENSZ emberi jogi főbiztosát, aki szerint Orbán rasszista és idegengyűlölő, ezt Gyurcsány úgy kommentálta, hogy Miskolcon “a miniszterelnök nyíltan cigányozott”, a legaljasabb emberi számításból tette mindezt. Itt mondta ki először, hogy Orbán egy gazember, amire a közönség tapsviharban tört ki.

©

Orbán nem hallhatta, de a volt miniszterelnök figyelmeztette a jelenlegit, Miskolcon elmondott szavai – amikor mint migránsokról beszélt a romákról – még ellene fognak fordulni, amiket pedig tett, visszahullik majd rá. Elvárná, hogy a kormányfő a becsület és a tisztesség nyelvén szólaljon meg, neki pedig egy politikai közösség vezetőjeként kötelessége, hogy ilyen esetekben felszólaljon, mert

aki elfogadja az ördög szavait, maga is ördöggé válik.

Beszélt nyugatról és keletről is, szóba hozta azt a paposi postást ezzel kapcsolatban, aki a családi pótlék szétosztásának napján a kézbesítés helyett inkább meglépett a milliókkal, de nem Záhony felé ment, meg sem állt Olaszországig. (Később hazajött ugyan és feladta magát.) Azért, mert a postás kelet helyett a nyugatot választotta, azt mondta, több esze van, mint Orbánnak.

A harc, amit a miniszterelnök Európával vív, előbb a perifériára, majd a semmibe löki Magyarországot.

Tiborcz Istvánra, Orbán vejére rátérve azt mondta, rohadt az a rendszer, amely lényegéhez hozzátartozik a lopás, ráadásul úgy látja, a Fideszben nem csak egy Tiborcz van, a párt és környéke tele van Tiborcz Istvánokkal. Orbán vejével párhuzamba próbálta állítani Czeglédy Csaba ügyét, akit nemrég újabb 30 napra előzetesbe helyeztek. A vádhatóság szerint a képviselőjelöltként szerzett mentelmi jog, amely időlegesen az eljárás akadályát képezte, ezért kénytelenek voltak kiengedni, nem eredményezett változást azokban a körülményekben, amelyek az előzetes letartóztatást indokolják", továbbra is fennáll a több mint hatmilliárdos bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja, valamint fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, az eljárás meghiúsításának veszélye, illetve a bűnismétlés veszélye is.

Erre Gyurcsány azt mondta, az ügy alapját nem kívánja minősíteni, de feltette a kérdést, miért nem foglalkozik a hatalom inkább az Elios ügyeivel? Majd másodjára is gazembernek nevezte a Fidesz elnökét, mert Orbán börtönbe akarja juttatni őt.

©

Pártjának programjáról (amit itt talál, ha) csak annyit mondott, könnyebb lett volna ellenzékből mindent megígérniük, de ők azok közé tartoznak, akik felelősen szólalnak meg, például nem mondják azt, hogy a költségvetés minden ötödik forintját a közoktatásba teszik – szúrt oda az LMP-nek.

El sem tudnék ott költeni ennyi pénzt.

De ha már az LMP szóba került, beszélt az ellenzéki összefogásról is, amit a 2014-es fiaskó után nem így hívnak, hanem koordinációnak. Gyurcsány szerint nagyon fontos kérdés, sikerül-e megállapodni Szél Bernadett pártjával, ő kész félretenni múltbeli sérelmeit, például azt, hogy Schiffer András korábban beperelt őt. “Most az Orbán elleni küzdelmre kell koncentrálni, a korábbi viták nem fontosak, meg kell állapodni.” Megnyugtatta híveit, valamilyen megállapodás lesz az LMP-vel, de részletekről nem beszélt.

Ha ez a három párt érdemben meg tud állapodni, akkor reális alternatíva lesz Orbán leváltására, és ettől nem vagyunk messze.

Előadását azzal zárta, nem neki, Magyarországnak van szüksége a választási győzelemre.

A nézői kérdések előtt elhangzott, azok már nem nyilvánosak, de mivel Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán azt is élőben közvetítették, így kiemelünk két fontos mozzanatot.

 

  • Egy nő arra volt kíváncsi, mi lesz, ha Orbán veszít, de nem adja át a hatalmat. Erre a DK elnöke csak annyit mondott, nem naivak, de van tervük arra is, ha a hatalom demokratikus átadása nem lenne zökkenőmentes.
  • Egy másik felszólaló megkérdezte, lenne-e miniszterelnök. Erre Gyurcsány az elmúlt időkben egyértelmű nemmel válaszolt legtöbbször, most úgy fogalmazott, azért ment el politikusnak, hogy szolgálja a hazáját, amit sokféleképp lehet. Ha azt érzékelné, hogy “a demokratikus sokasság egésze attól a vágytól feszített, hogy Gyurcsány for president, akkor nyilván meggondolnám, ki tudom-e elégíteni jó minőségben ezt.” Ez elég sejtelmes így, azt azonban hangsúlyozta, vezetné a koalíciós tárgyalásokat, ami azt jelenti, a DK a demokratikus oldal legnagyobb pártja.
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!