szerző:
hvg.hu

Az előterjesztés szerint a gyerekszereplők alkalmazhatósága is változhat, este tíz óra után is lehetne velük forgatni.

Külön támogatási alapot hoznak létre tévéfilmeknek - derül ki egy törvényjavaslatból. Mivel a mostani támogatási rendszer elsősorban a mozifilmek létrejöttét segíti, kell egy Televíziós Film Mecenatúra nevű külön alap, az indoklás szerint „többek között a magyar történelmi múltat és kultúrát bemutató” filmek és sorozatok ösztönzésére. Kezelője a Filmkollégium nevű új testület lesz, amely nyilvános pályázatokat hirdet, és „kifejezetten e műfaj sajátosságaira szabhatja finanszírozási rendjét”. Független lesz mind a jelenlegi filmtámogatási rendszertől, mind a közszolgálati televízió műsorát készítő MTVA-tól.

A kollégiumban elismert szakembereknek kell helyet foglalniuk, és szigorú összeférhetetlenségi szabályokkal próbálják elejét venni annak a korábbi Mozgókép Közalapítványból is ismert problémának, hogy a döntéshozók saját maguk, hozzátartozóik vagy cégeik produkcióiról dönthessenek. A Mecenatúra fő forrása a médiahatóság országgyűlés által meghatározott költségvetése lesz.

A Filmkollégium elnökét a Médiatanács elnöke a Médiatanács tagjai közül nevezi ki, és ezért a munkáért az államtitkári illetmény (997 000 forint) 75%-át kapja, azaz kerekítve 750 000 forintot. Mivel a Médiatanács tagjainak díjazása eleve ennyi, ezt nehéz másképp érteni, hogy az illető MT-tagnak megduplázódik a jövedelme. A később kijelölendő miniszterek által kinevezett négy tag 650 000 forintot kap majd havonta.

Ugyanez az előterjesztés a filmtörvény több pontját is módosítja, egyebek közt a gyerekszereplők könnyebb alkalmazhatósága érdekében, az indoklás szerint azért is, hogy „hazánk a nemzetközi filmprodukciók számára versenyképes helyszín maradhasson”. Most ugyanis tilos kiskorúakat este 10 után foglalkoztatni, pedig lehetnek olyan felvételek, amelyeket sötétben kell elkészíteni. Ezért a játék- és reklámfilmekre egyaránt vonatkozó új szabály szerint a 16 évnél fiatalabbak 11-ig, a 16-18 évesek éjfélig vehetnek részt a forgatásokon, de csak korlátozott számú napokon, és ha iskolások, akkor csak olyankor, amikor másnap nem kell iskolába menni.

A 16 éven aluliak szereplését a gyámhatóságnak kell engedélyeznie, azt is vizsgálva, hogy a fiatal egészségét, fejlődését az éjszakai munkavégzés nem veszélyezteti-e. Szerepel a javaslatban ezzel kapcsolatban egy érdekes mondat: „A kérelmet nem lehet kizárólag azon az alapon érdemi vizsgálat nélkül elutasítani, hogy a foglalkoztatni kívánt fiatal munkavállaló életkora nem összeegyeztethető a készülő filmalkotás korhatár-besorolásával”. A javaslat előterjesztője Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke. A kormány tagjainak feladatköréről szóló rendeletben ugyan nincs szó arról, hogy neki köze lenne a filmgyártáshoz, de amikor 2016-ban meghosszabbították Andy Vajna filmkormánybiztosi megbízatását, ott szerepelt, hogy munkáját a kabinetfőnök irányítja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

Óriási árbevétellel zárta a tavalyi évet az IKEA

Óriási árbevétellel zárta a tavalyi évet az IKEA

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

Egy hónapra ugorhat a jogsi, ha vezetés közbeni mobilozáson kapnak a szomszédban

Egy hónapra ugorhat a jogsi, ha vezetés közbeni mobilozáson kapnak a szomszédban

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Úgy tűnik, Liu Shaolin Sándor exe kicsit még mindig pipa a magyar korcsolyázóra

Úgy tűnik, Liu Shaolin Sándor exe kicsit még mindig pipa a magyar korcsolyázóra