szerző:
hvg.hu/MTI

A jogszabályok betartása mellett csak jóval később tudnának munkabeszüntetést tartani.

Sztrájkot szervezni már nem tudnak, ezért más formáját választották a tiltakozásnak a szakszervezetek a kormányzati igazgatásról és a rendvédelmi szervekről szóló törvénytervezetekkel kapcsolatban. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke bejelentette, hogy ha a jogalkotó nem veszi figyelembe az érdekképviseletek javaslatait, „szabadságnapot” szerveznek. Ez azt jelenti, hogy arra fogják kérni a munkavállalókat, vegyenek ki szabadságot a döntés napjára, és figyeljék „egészen közelről, a parlament mellől” a fejleményeket.

Annak, hogy nem sztrájkkal tiltakoznak, egyszerű oka van: a jogszabályok betartása mellett már csak december végére tudnák meghirdetni a munkabeszüntetést. Ha még ma bejelentenének egyet, törvényesen azt is csak december 27-én tudnák megtartani.

Boros Péterné hangsúlyozta, hogy a tiltakozás kifejezéséről viszont nem mondanak le. A megmozdulást szolidaritási akciónak szánják, ennek pontos dátumáról külön felhívást adnak majd ki.

Az MKKSZ elnöke közölte, hogy a kormányzati igazgatásról és a rendvédelmi szervekről szóló törvénytervezetekkel kapcsolatos munkavállalói vélemények összefoglalóját több mint egy hete elküldték a kormánynak. A közigazgatásról szóló törvénnyel kapcsolatban jelezte, hogy a célkitűzésekkel egyetértenek: támogatják az állampolgárok elismerését kiérdemlő igazgatást, egyetértenek a bürokráciacsökkentéssel, valamint fontosnak tartják a méltó anyagi megbecsülést. A pozitív alapelvek megvalósíthatóságát azonban szerintük a javaslat nem igazolja vissza.

A kormány átfogó törvényjavaslatot dolgozott ki a kormányzati igazgatás átalakításáról, amely számos, a tisztviselőket érintő változást is tartalmaz. A dokumentum szerint a kormánymegbízottak kivételével minden más kormányhivatali dolgozó fizetése változatlan marad, sőt az alapszabadság és a pótszabadnapok száma is csökken. Mindemellett ha valaki vezetői megbízatásának megszüntetését javasolja a munkáltató, az egyben kirúgást is jelent.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fáról leesett gyümölcs

Fáról leesett gyümölcs

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Letahózhatta Kövér az ordibáló ellenzéki képviselőt

Letahózhatta Kövér az ordibáló ellenzéki képviselőt

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját