szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem hajlandó egyenesen válaszolni a belügyminiszter arra a kérdésre, ad-e utasításokat az ellenzéki képviselőket köztévéből kihajító biztonsági őröknek - de pontosan ezért direkten nem is tagadta.

Az Index írta meg, hogy az MTVA biztonságát ellátó fegyveres őrök valószínűleg a Belüyminisztériumból (BM) érkező utasításokat követhetik, vagyis az ott zajló eseményeket Pintér Sándor tárcája (is) irányíthatja, ennek jogszabályi hátterét is összeszedték.

Tény, hogy a fegyvert viselő biztonsági őrök fizikai erővel távolították el a vasárnap székházba bejutott ellenzékieket, amit a kinn posztoló rendőrök simán végignéztek. A jelenleg még bennlévő országgyűlési képviselőket pedig az őrök akadályozzák abban, hogy bejussanak a köztévé legtöbb részébe, holott erre törvény jogosítja őket - részletesen itt olvashatja tudósításunkat az eseményekről.

Ezért nagyon konkrét kérdéseket tettük fel a Belügyminisztériumnak a biztonsági emberek irányítására vonatkozóan, mire a következő válasz érkezett: "A belügyminiszter, így az általa vezetett Belügyminisztérium feladat- és hatáskörét a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet tartalmazza, amit mellékelten rendelkezésére bocsátunk. Ezt meghaladó feladatkört sem a miniszter, sem a Belügyminisztérium munkatársai nem látnak el".

A csatolmány valóban a kormányrendeletből copy-paste kimásolt feladat-felsorolás, vagyis tipikus "nesze semmi" válasz. Csakhogy a kormányrendelet felsorolásában több olyan pont is szerepel, ami alapján az is lehet, hogy a nemleges válasz valójában pont az ellenkezőjét jelenti, ugyanis Pintér Sándor felelős:

  • "az élet és vagyonbiztonság védelméért"
  • a "közbiztonságért".
  • a személy és vagyonvédelemre, a magánnyomozásra vonatkozó jogszabályok előkészítéséért.

Az első kettő simán ráhúzható a helyzetre, vagyis jó próbálkozás a kérdés megkerülésére, de ennyi erővel a nekünk küldött válaszban Pintér közvetve akár el is ismerhette, hogy ő utasítja a köztévében szolgálatot teljesítő biztonsági őröket.

Közben zajlik az élet a Kunigunda utcai székházban és újabb tüntetésre mozgósít az ellenzék, erről itt olvashat tovább!

Nem mondott igent, de nemet sem
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ronaldinho is koronavírusos

Ronaldinho is koronavírusos

Koronavírusos lett Marsi Anikó és Osvárt Andrea

Koronavírusos lett Marsi Anikó és Osvárt Andrea

Putyin most Biden mellé állt – szerinte nem bűncselekmény Biden fiának ukrajnai tevékenysége

Putyin most Biden mellé állt – szerinte nem bűncselekmény Biden fiának ukrajnai tevékenysége