szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szerződése szerint évi két publikációt kellett volna teljesíteni az innovációs miniszternek az MTA-n, ezt nem tette meg a Magyar Narancs kutatásai szerint. Mégis megkapta a tiszteletdíját.

Bár publikációs kötelezettsége lett volna, azt nem teljesítette az akadémikus Palkovics László, mégis megkapta fizetését az MTA-tól és a MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől (SZTAKI), írja a Magyar Narancs. Így évekig kapott havi 800 ezer forintos fizetést.

Az MTA-s kutatási gyakorlatot élesen kritizáló, a kutatóintézeti hálózatot leválasztani kívánó Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető Palkovics 2006-ban lett az MTA levelező, 2013-ban pedig rendes tagja, 2000-től a SZTAKI munkatársa. Utoljára 2014-ben publikált. Rendes tagként havi 455 ezer forint jár neki, a SZTAKI-s munkáért pedig 800 ezer forint járt neki 2018 júniusáig, ekkortól már nem áll szerződéses kapcsolatban. De az Átlátszó által kikért szerződésekből az látszik, hogy utóbbi munkájának feltétele lett volna évi két publikáció – ez a szerződés 2000-ben kelt. Ha 2014-ben publikált utoljára, és 2018 nyaráig kapta a pénzt a SZTAKI-tól, akkor három és fél évig úgy kapta a pénzt, hogy nem teljesítette a feltételeket (2014 közepétől már Emmi-államtitkárként dolgozott, kutatást nem végezhetett, de a pénzét megkapta és felvette a SZTAKI-tól, ez a vagyonnyilatkozatában is szerepelt).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Palkovics: 380 milliárdos alapítványt hozunk létre a Corvinusnak

A MOL és a Richter részvénypakettjeiből hozzák létre a Budapesti Corvinus Egyetemet tulajdonló alapítványt, de más intézmény működésében is bevezetnének hasonló modellt, erről beszélt az innovációs és technológiai miniszter. Aki jó eredményeket ér el, továbbra is kap majd ösztöndíjat a Corvinuson, ígéri Palkovics László.

hvg.hu Itthon

Többszörös élőlánccal vették körbe az MTA-t, miközben bent a Palkovics-tervről döntenek

Élőláncba hívta kedden délutánra a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) sorsáért aggódókat az intézmény dolgozóiból alakult Akadémiai Dolgozók Fóruma, végül többszörös élőlánccal vették körbe az épületet. A tüntetéssel egyidőben ült össze az MTA Elnöksége is, hogy eldöntsék, mit reagáljanak a kormány lépéseire. Lovász László, az MTA elnöke egy petíciót vett át a tüntetőktől, amelyben a kutatóhálózat egyben tartása melletti kiállást kérték tőle.