Kovács Panka Itthon

Kiakadt az MTA-doktora: Szégyelljük magunkat valamennyien, hogy ilyen nemtelen dologban kell részt vennünk

"Örök életünkben szégyellhetjük magunkat, hogy ilyenbe belekergettek minket" – foglalta össze véleményét egy megkérdezett MTA-professzor, miután a Maróth Miklós által vezetett Eötvös Loránd Kutatási Hálózat a szakmai szempontokkal szembe rohanva egy napot adott arra a kutatóhelyeknek, hogy egy-egy mondatban összefoglalják a 2020-as kutatási terveiket. Az ELKH szerint nincs itt semmi látnivaló, hiszen több pénzt osztanak szét.

Riba István hvg360

Bedarálta a NER az MTA-t: máris dől a pénz az elvett kutatóhálózatba

Bejött a papírforma: Freund Tamás lett a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke. A funkció azonban már messze nem az, mint amikor elődje, Lovász László került a tudós testület élére. Miközben az akadémia függetlenségéről szóló vita lassan elhalkul, a kormány által kiszervezett kutatóintézetek számára már meg is kezdődött az állami milliárdok osztogatása.

Windisch Judit hvg360

Freund Tamás: Próbálom elérni, hogy Orbán fogadjon, ez még nem sikerült

Elődjével ellentétben, a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke, Freund Tamás szerint nem sérült a tudomány szabadsága a kutatóintézetek leválasztásával, ahogy a tulajdonhoz való alkotmányos jog sem. A hvg360-nak adott interjúban arról beszélt, ő a praktikus szempontokat helyezné előtérbe, visszaszerezné az elcsatolt intézeteket. Igaz, a jelenlegi irányítási struktúrával. Az átalakítás ellen Orbán Viktor miniszterelnöknél tiltakozott másfél éve, a Palkovics Lászlót élesen bíráló magánlevele pont a miniszter asztalán landolt. Azt mondta, azóta sem válaszolt rá senki. Interjú.

Windisch Judit Itthon

Most talán kiderül, mire ment ki a kormány játéka az MTA-val

Ezekben az órákban választja meg a Magyar Tudományos Akadémia új elnökét, kérdés, az új vezetőnek milyen lapot oszt a kormány. Bár van, aki szerint az online szavazás miatt nem lefutott a meccs, forrásaink döntő többsége Freund Tamás agykutatót tartja befutónak. Ő helyreállítaná a kormánnyal a békét és szíve szerint visszavenné a kutatóhálózatokat, igaz, nem úgy, ahogy eredetileg volt. A másik pályázó, Pléh Csaba pszichológus a "társadalom elé tükröt tartó kutatókat" védené az őket ért kritikáktól.

MTA Itthon

Hétfőn szavaznak az MTA új elnökéről

Egy előző heti terheléses támadás után félbeszakadt az MTA közgyűlése, így azt hétfőtől folytatják. Szavaznak az új elnökről és az elnökségi tagokról is.

HVG360 hvg360

Lovász László a Home office-ban: "A járvány terjedése apró, véletlenszerű eseményektől függ"

Az MTA elnöke szerint a járvány bizonyítja, hogy "nem lehet a tudománynak hátat fordítani". Azonban sok a bizonytalanság, egy racionálisnak tűnő döntés lehet rossz döntés végül - véli a matematikus. Ígéretes kutatások zajlanak idehaza a koronavírus tünteinek enyhítésére, az év vége hozhat áttörést gyógyszer fronton. A populizmust kifejezetten veszélyes iránynak látja Lovász, s beszél a miniszterelnöki vizitről és arról is, mi a jó a Zoomon bonyolított családi találkozóban.

Lindner András, Horváth Zoltán hvg360

Rendszerváltók30 – Kis János: Leginkább a Fideszt érzem közel magamhoz

Az SZDSZ első elnöke a rendszerváltás idején kategorikusan kijelentette, hogy nem lesz profi politikus, de még sokáig a párt befolyásos személyisége maradt. A HVG 1989 augusztusában készített vele portréinterjút, ezt közöljük most újra, változtatás nélkül. /// Sorozatunk a modern Magyarország meghatározó évének meghatározó szereplőiről szól.

HVG360 hvg360

Pálinkás József a Home office-ban: "Nekem nem jön ki a matek"

Az MTA volt elnöke kevésbé fél a vírustól, mint attól, hogy a járványt rosszul kezelik, aminek szerinte súlyos következményei lesznek az ország számára. Szerinte az értelmiség egy része azért nem mer felszólalni a kormány intézkedései ellen, mert fél a retorziótól. Az emberiségnek fel kell ismernie, hogy szerényebbnek kell lennie – véli Pálinkás József.

Tamás Ervin Vélemény

Tamás Ervin: A járvány léket vág az orbáni történetbe

Drukkolok, hogy a magyar laborokban fejlesszék ki a betegséget megelőző vakcinát, de azért az előzmények ismeretében kell némi merészség ahhoz, hogy ennek bejelentését az a kormányfő vállalja magára, aki tudományos tankjával, Palkovics Lászlóval akkora bozóttüzet okozott a szektorban, hogy máig sem győzik oltani.

1 2 3 4 5 6 7
31
A bejrúti katasztrófa után kiéleződik a libanoni válság

A bejrúti katasztrófa után kiéleződik a libanoni válság

Belépett az üzleti világba a Nemzeti Bélyegmúzeum

Belépett az üzleti világba a Nemzeti Bélyegmúzeum

Filmmel búcsúznak Benedek Tibortól a magyar kupa döntője előtt

Filmmel búcsúznak Benedek Tibortól a magyar kupa döntője előtt

Magyar kapcsolatai is vannak a leggazdagabb oroszországi üzletembernek

Magyar kapcsolatai is vannak a leggazdagabb oroszországi üzletembernek

Jogosítványa sem volt a sofőrnek, aki belehajtott a közútkezelő autójába az M0-áson

Jogosítványa sem volt a sofőrnek, aki belehajtott a közútkezelő autójába az M0-áson

Több százezer forintnyi értékkel loptak el egy törölköző alá rejtett táskát

Több százezer forintnyi értékkel loptak el egy törölköző alá rejtett táskát

Miért ne hagyjuk abba soha a kérdezést?

Miért ne hagyjuk abba soha a kérdezést?

Sokkal több mint latin szerető: Antonio Banderas 60 éves

Sokkal több mint latin szerető: Antonio Banderas 60 éves

A címlapról ajánljuk