szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főváros közleménye szerint az aluljáróba teszik az új nyilvános WC-t, a térre pedig több fát ültetnek. Egy kisebb épületet is felhúznak új rendezvényhelyszínnek.

Az uniós közbeszerzési értesítőből épp hétfőn derült ki, hogy 10 millió forinttal megdrágult a Blaha Lujza tér átépítésének tervezése, illetve hogy több mindennel is gond van: a téren lévő nyilvános WC helyett például másikat kell tervezni, és a liftet sem lehet odatenni, ahova eredetileg tervezték.

A Főpolgármesteri Hivatal ezzel kapcsolatban hétfőn délután közleményt adott ki, amelyben azt írták, a tervezés a Közlekedés – Fővárosi Tervezőiroda, valamint az UVATERV konzorciumának munkájával 2018 júliusa óta tart, jelenleg az építési engedélyek megszerzésénél tartanak.

A tervezési munka várhatóan a nyár elejére zárul le, ekkorra készülnek el a kivitelezési tervek is, az építkezés pedig várhatóan ősszel indul, és körülbelül egy évig tart majd. A Blaha Lujza tér és a tér alatti aluljáró mellett a Somogyi Béla utcát is felújítják, az egész beruházás becsült költsége pedig 4 milliárd forint, amely fővárosi és kormányzati forrásból áll rendelkezésre.

Az egyeztetések és a tervezési munka során felmerült többletfeladatok miatt a felújítás véghatárideje és a tervezés díja tekintetében is módosult már a tervezésre kötött szerződés, de a tervezés lezárásának határideje most 2019. május 22., összege nettó 148,5 millió forint.

©

A tér felújításáról azt írták:

 • A csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik, új gyalogos átkelőhelyeket hoznak létre.
 • Felújítják az aluljárót, de bővítik is a tér irányába: egy BKK-ügyfélközpontot és az új nyilvános illemhelyet is ide teszik, ezekhez lifteket is építenek.
 • Részben módosul a teret határoló utak forgalmi rendje is: a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra is. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.
 • A teret jelenleg széttagoló szervizúthálózat átszervezésével egy egységes, kiterjedt zöldfelületet is tartalmazó közteret akarnak létrehozni.
 • A térre építenek egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló – az egykor itt álló Nemzeti Színház örökségét felidéző – épületet, amely előtt egy egybefüggő térrész adhat majd helyet akár nagyobb rendezvényeknek is.
©
 • A téren található fák száma a mostani 26-ról 65-re nő, fasort telepítenek a Rákóczi út jelenleg aszfaltozott középszigetébe is – ideiglenesen, azzal a tudatos szándékkal, hogy a Rákóczi út később megvalósuló fejlesztésig (amikor ezeket a fákat majd áttelepíthetik) kifejthesse jótékony hatását.
 • Két MOL Bubi közbringa gyűjtőállomás lesz a téren: a jelenleg is üzemelőt áthelyezik a József körút mellé, emellett egy újat telepítenek a Márkus Emília utcában.
 • Több kerékpártámaszt is kihelyeznek a térre.
 • A tér felújításával összhangban átépül a Somogyi Béla utca egészen a Gutenberg térig, igazodva a Palotanegyedben már lezajlott korábbi utcafelújításokhoz.
 • Az egyik legrégebbi fővárosi nagyáruház, a Corvin tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemléki homlokzatát felújítja.
 • Pára- és vízjátékok is kerülnek majd a térre.
©

A Főpolgármesteri Hivatal hozzáteszi, a Fővárosi Önkormányzat, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat által egyaránt elfogadott koncepciót részletesen bemutatták a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében megtartott lakossági fórumon, emellett több ízben egyeztettek arról a Józsefvárosi Önkormányzat építészeti-műszaki tervtanácsával is, és a közlemény szerint a konzultációkon részt vevő szakemberek és a helyi lakosok megfontolásra érdemes javaslatait is beépítették a felújítási tervekbe. A tervezett átalakításokról egyeztettek a Magyar Kerékpárosklubbal is, de még a jövőben a teret kulturális eseményekkel megtöltő intézményekkel is tárgyalni akarnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Porhintés vírusügyben: a türkmén elnöknek higgyünk, vagy Orbán Viktornak?

Porhintés vírusügyben: a türkmén elnöknek higgyünk, vagy Orbán Viktornak?

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről