szerző:
hvg.hu

A főváros közleménye szerint az aluljáróba teszik az új nyilvános WC-t, a térre pedig több fát ültetnek. Egy kisebb épületet is felhúznak új rendezvényhelyszínnek.

Az uniós közbeszerzési értesítőből épp hétfőn derült ki, hogy 10 millió forinttal megdrágult a Blaha Lujza tér átépítésének tervezése, illetve hogy több mindennel is gond van: a téren lévő nyilvános WC helyett például másikat kell tervezni, és a liftet sem lehet odatenni, ahova eredetileg tervezték.

A Főpolgármesteri Hivatal ezzel kapcsolatban hétfőn délután közleményt adott ki, amelyben azt írták, a tervezés a Közlekedés – Fővárosi Tervezőiroda, valamint az UVATERV konzorciumának munkájával 2018 júliusa óta tart, jelenleg az építési engedélyek megszerzésénél tartanak.

A tervezési munka várhatóan a nyár elejére zárul le, ekkorra készülnek el a kivitelezési tervek is, az építkezés pedig várhatóan ősszel indul, és körülbelül egy évig tart majd. A Blaha Lujza tér és a tér alatti aluljáró mellett a Somogyi Béla utcát is felújítják, az egész beruházás becsült költsége pedig 4 milliárd forint, amely fővárosi és kormányzati forrásból áll rendelkezésre.

Az egyeztetések és a tervezési munka során felmerült többletfeladatok miatt a felújítás véghatárideje és a tervezés díja tekintetében is módosult már a tervezésre kötött szerződés, de a tervezés lezárásának határideje most 2019. május 22., összege nettó 148,5 millió forint.

©

A tér felújításáról azt írták:

 • A csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik, új gyalogos átkelőhelyeket hoznak létre.
 • Felújítják az aluljárót, de bővítik is a tér irányába: egy BKK-ügyfélközpontot és az új nyilvános illemhelyet is ide teszik, ezekhez lifteket is építenek.
 • Részben módosul a teret határoló utak forgalmi rendje is: a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra is. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.
 • A teret jelenleg széttagoló szervizúthálózat átszervezésével egy egységes, kiterjedt zöldfelületet is tartalmazó közteret akarnak létrehozni.
 • A térre építenek egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló – az egykor itt álló Nemzeti Színház örökségét felidéző – épületet, amely előtt egy egybefüggő térrész adhat majd helyet akár nagyobb rendezvényeknek is.
©
 • A téren található fák száma a mostani 26-ról 65-re nő, fasort telepítenek a Rákóczi út jelenleg aszfaltozott középszigetébe is – ideiglenesen, azzal a tudatos szándékkal, hogy a Rákóczi út később megvalósuló fejlesztésig (amikor ezeket a fákat majd áttelepíthetik) kifejthesse jótékony hatását.
 • Két MOL Bubi közbringa gyűjtőállomás lesz a téren: a jelenleg is üzemelőt áthelyezik a József körút mellé, emellett egy újat telepítenek a Márkus Emília utcában.
 • Több kerékpártámaszt is kihelyeznek a térre.
 • A tér felújításával összhangban átépül a Somogyi Béla utca egészen a Gutenberg térig, igazodva a Palotanegyedben már lezajlott korábbi utcafelújításokhoz.
 • Az egyik legrégebbi fővárosi nagyáruház, a Corvin tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemléki homlokzatát felújítja.
 • Pára- és vízjátékok is kerülnek majd a térre.
©

A Főpolgármesteri Hivatal hozzáteszi, a Fővárosi Önkormányzat, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat által egyaránt elfogadott koncepciót részletesen bemutatták a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében megtartott lakossági fórumon, emellett több ízben egyeztettek arról a Józsefvárosi Önkormányzat építészeti-műszaki tervtanácsával is, és a közlemény szerint a konzultációkon részt vevő szakemberek és a helyi lakosok megfontolásra érdemes javaslatait is beépítették a felújítási tervekbe. A tervezett átalakításokról egyeztettek a Magyar Kerékpárosklubbal is, de még a jövőben a teret kulturális eseményekkel megtöltő intézményekkel is tárgyalni akarnak.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Fogyatkozó csepeliek: Bangóné kicsit elszámolta magát

Fogyatkozó csepeliek: Bangóné kicsit elszámolta magát

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Gozsdu: Letolt nadrággal, nemiszervük mutogatásával bulizott a társaság

Gozsdu: Letolt nadrággal, nemiszervük mutogatásával bulizott a társaság

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

Nagyot csökkent a budapesti bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Nagyot csökkent a budapesti bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Római és kelta települések maradványai kerültek elő a debreceni BMW-gyár helyszínén

Római és kelta települések maradványai kerültek elő a debreceni BMW-gyár helyszínén