szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Annyira ramaty állapotban van a Blaha Lujza téri nyilvános illemhely, hogy felújítani sem lehet, kiderült, hogy a liftet nem lehet oda építeni, ahova akarták, és kiderült, hogy a Rákóczi úti árkádok magántulajdonban vannak. Mindezek miatt közel 10 millió forinttal drágult a tér felújításának tervezése.

139,2 millió forintról 148,5 millió forintra drágult a budapesti Blaha Lujza tér felújításának tervezése – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. Az indoklás szerint a tervek elkészítésével megbízott két cég, a «Közlekedés» Fővárosi Tervező Iroda Kft. és az UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt. emberei a 2018 őszén tartott helyszíni bejáráson konstatálták, hogy a terveket több ponton nem lehet úgy elkészíteni, ahogy a megrendelő BKK szeretné, ezért pluszmunkák váltak szükségessé. Az alábbi problémák merültek fel:

  • Az Erzsébet körút 2. szám előtti nyilvános illemhely felújítása nem lehetséges annak műszaki állapota miatt.
  • A műszaki leírás szerinti nyilvános illemhely kötelező kialakítása miatt új illemhely tervezése szükséges a jelenlegi aluljáró szerkezeti bővítésével.
  • A Rákóczi úti árkádok rendezésére vonatkozó terveket kell szállítani, azonban a bejáráson nyilvánvalóvá vált, hogy magántulajdonban vannak.
  • A tér felszínén kialakítandó új épületkoncepció tervezése közben nyilvánvalóvá vált, hogy a diszpozícióban meghatározott lift helyszíne ellehetetlenül, így új elrendezést kellett meghatározni, figyelembe véve a metró üzemi szempontjait.

A drágulás csúszással is jár, ez egy korábbi közbeszerzési hirdetményből derült ki. Az eredeti kiírásban 185 napot határoztak meg a szerződés teljesítésére, ezt a módosításban 285 napra korrigálták. Tarlós István főpolgármester közel egy éve még azt nyilatkozta, hogy várhatóan 2019 végére készül el a Blaha Lujza tér rekonstrukciója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A lengyel busz egyik utasa halt meg a balesetben

A lengyel busz egyik utasa halt meg a balesetben

Bejrúti robbanás: zavargások a városban, a tüntetők kormányzati épületeket támadnak

Bejrúti robbanás: zavargások a városban, a tüntetők kormányzati épületeket támadnak

40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?