Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté szerint a liberális média hazudik, ő soha nem mondta, hogy 10-15 milliárdból kijönne a budapesti szupercsarnok. Tény, amikor Kocsis az építkezések költségéről beszélt, még nem volt képben a budapesti szuperaréna terve, de a hibát az MTI követte el, a tudósítását átvevő sajtóorgánumok, köztük a kormányoldali lapok cikkeiben a mai napig ez a verzió olvasható.

Mindenki felkapta a fejét a G7 cikkére, mely szerint a 2022-es kézilabda Eb-re épülő multifunkcionális sportcsarnok 10-15 milliárd forint helyett akár 115 milliárdba is kerülhet. Megkérdeztük a kézilabda-szövetséget, mi indokolja a drágulást, mire azt válaszolták,

"a Magyar Kézilabda Szövetség döbbenten áll a 2022-es Eb-vel kapcsolatos hamis sajtókampány és az olvasók megtévesztése előtt, hiszen a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben Kocsis Máté MKSZ-elnök soha nem említett még csak becslést sem az Eb-re épülő budapesti multifunkcionális csarnokkal kapcsolatban."

A közleményt megosztó Kocsis Máté ennél erősebben fogalmazott a Facebook-oldalán: "Semmi különös, csak tegnap megint hazudott a liberális sajtó. Ezúttal a 2022-es kézilabda Eb-vel kapcsolatban csapták be, és hergelték az olvasóikat. A nekem tulajdonított idézetek hamisak, így az abból levont következtetések is azok", majd közreadja az MKSZ közleményét.

Mutatjuk, az MTI hogyan tudósított a Magyar Kézilabda-szövetség sajtótájékoztatójáról, Kocsis Máté elnök szavait így adták vissza:

Mielőbb el kell kezdeni Szegeden az új aréna építését, a veszprémi létesítmény bővítését, valamint a debreceni csarnok felújítását. Hozzátette, a szövetség elnökségében felvetődött annak a gondolata, hogy Budapesten egy új aréna is felépüljön.„Ennek érdekében a következő hetekben felvesszük a kapcsolatot a magyar kormánnyal, mert pozitív elbírálás esetén az ezzel kapcsolatos kormánydöntéseknek mielőbb meg kell születniük” – mondta Kocsis. Az elnök szerint a kontinenstorna összesen 10-15 milliárd forintos beruházást igényelhet, így az Eb-ig hátralévő három év már egyáltalán nem is olyan sok idő.

A 2018. június 26-i MTI tudósítást átvette az Origótól a megboldogult Magyar Időkön és a hirado.hu-n keresztül a hvg.hu-ig a magyar sajtó.

EGY ÚJ BUDAPESTI SPORTCSARNOKBAN LEHET A 2022-ES FÉRFI KÉZI EB DÖNTŐJE

- ez a vonatkozó a Magyar Idők-cikk címe.

Tény, az MTI pontatlanul idézte Kocsis Mátét: a HírTV videójában, amit a G7 is linkelt, az hangzik el, hogy

jelentős, az infrastrukturális fejlesztésekkel együtt 10-15 milliárdos beruházásokról lesz szó, de ezek csak becslések.

Az MKSZ is elküldte a kocsisi szöveg leiratát: "Ha befejeződik a tervezési szakasz – mert például Szeged és Veszprém ügyében már megtörtént -, akkor az erre vonatkozó költségekre is tudok válaszolni. Nyilván jelentős, szerintem az infrastrukturális fejlesztésekkel együtt 10, akár 15 milliárd forintot is elérő beruházásokról lesz szó. De ezek csak becslések, a tervezői kalkulációkon sok múlik."

A tévedést azonban nem korrigálta senki, holott jellemzően a legkisebb hibát is javítja a hírügynökség.

Az MKSZ a hvg.hu-nak küldött válaszában megismétli, Kocsis "hangsúlyozottan (!) becsült összegekről beszélt, amelyek a Budapesten kívüli infrastruktúra-fejlesztésekre vonatkoztak, külön-külön az esetlegeses veszprémi és szegedi beruházásokra. "Mindez a szövegkörnyezetből és a szöveg elemi szintű értelmezéséből mindenki számára kiderül", írja válaszában az MKSZ, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy ekkor még nem volt tudható, hogy Budapesten szupercsarnok épül, a meccseket ekkor még a Budapest Arénába tervezték. A 2018. júniusi időszakban kiadott MKSZ-közleményben pedig szerepel ez a Kocsis Máté-i idézet: "annak lehetőségét pedig meg kell vitatni, hogy épüljön-e Budapesten egy új, az Európa-bajnoki döntőre és az esetleges későbbi kézilabda-versenyekre alkalmas aréna".

Az MKSZ hatáskörébe nem tartozik az Eb-s infrastruktúra-fejlesztés, folytatja válaszában az MKSZ, "éppen ezért nem kívánunk ezzel kapcsolatos építőipari, tervezési és kivitelezési folyamatokra reagálni sem most, sem a jövőben. Azt is szomorúan látjuk, hogy tudatosan vagy tévedésből, de következetesen összemossák a sportesemény szervezési költségeit az egyéb beruházások – például a későbbiekben más sport- és kulturális rendezvényeknek otthont adó csarnok – költségeivel. Hasonlóképpen, a Magyar Labdarúgó Szövetség 2020-as Európa-bajnoksággal kapcsolatos rendezési kiadásaiba is abszurd lenne beszámítani az épülő új Puskás Ferenc Stadion költségeit".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!