szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz frakcióvezetője a párt kihelyezett frakcióülésén elárulta, hogy az alkotmánymódosítás lekerült a kormány napirendjéről. Karácsony Gergelynek pedig drukkolnak, hogy meg tudja ugrani a magas lécet, amit Tarlós István állított fel.

Borkai Zsoltról igen, az önkormányzati választások értékeléséről nem esett szó a Fidesz és a KDNP kihelyezett balatonalmádi frakcióülésén – erről Kocsis Máté és Harrach Péter beszéltek közös sajtótájékoztatójukon.

A Fideszből kedden kilépett győri polgármesterről a Fidesz frakcióvezetője annyit mondott: semmilyen vitát nem generált Orbán Viktor álláspontja, mely szerint

vannak dolgok, amik nem férnek bele.

Kocsis Máté később mégis tett egy személyesebb megjegyzést: szerinte az egy udvarias megközelítése a dolognak, hogy Borkai Zsolt kilépett a Fideszből. A lépéssel egyébként ő teljesen egyetért, csak „egy kicsit későn történt meg”. Hogy mikor kellett volna ezt megtennie, azt Kocsis nem fejtette ki.

A győri választók döntését tiszteletben tartják, az pedig már a város közgyűlésére tartozik, hogyan tud majd velük Borkai Zsolt döntéseket elfogadtatni.

„Borkai felett semmilyen utasítási joga a pártnak. A város irányításában viszont megkerülhetetlen a pártszövetség, velük együtt kell működnie” – összegezte a Fidesz frakcióvezetője.

Az ügyhöz Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője annyit tett még hozzá: az intimitásnak nincs helye a nyilvánosság előtt, és ha az életstílus nem felel meg a hitelességnek, akkor van helye annak, hogy arról részben a jelöltállító szervezet, részben a választók elmondják a véleményüket.

Tarlós magasra tette a lécet

Mivel frakcióülésről és a következő parlamenti ülésszak feladatairól volt szó, Kocsis szerint a találkozón nem merült fel, hogy értékeljék a Fidesz-KDNP teljesítményét és esetleges hibáit az önkormányzati kampányban. Harrach viszont annyit elismert, hogy nem ez volt a legszebb kampány.

Kocsis megerősítette azt is, hogy Orbán Viktor a szokásoknak megfelelően elszólal a Parlament hétfői nyitó ülésén. Ott azonban az előtte álló feladatokról, nem pedig a kampányról fog beszélni.

Az Index kérdésére Kocsis elmondta, hogy az alkotmánymódosítás nem szerepel az országgyűlés őszi ülésszakának törvényalkotási programjában, méghozzá azért, mert „nincs rá okuk”.

©

A politikus úgy vélte, politikailag izgalmas időszakot élünk, amit az is bizonyít, hogy egyáltalán felmerülhet olyan kérdés, hogy találkozik-e a miniszterelnök Karácsony Gergellyel. A fővárosiak választását tiszteletben kell tartani, mint ahogy a kormányfő is betűre és számra is be fogja tartani a megállapodásokat, amiket Tarlós Istvánnal kötött meg. Ezek alól csak azok lehetnek kivételek, amiket az új városvezetés nem szeretne. Ha ehhez szükségesek egyeztetések, akkor erre a kormány készen áll – mondta Kocsis.

A Fidesz frakcióvezetője felhívta rá a figyelmet, hogy a folyamatban lévő fejlesztéseknek vannak illetékesei, például Fürjes Balázs és Gulyás Gergely, ezért ezekről velük kell egyeztetni. A megválasztott polgármesternek pedig nem feladata, hogy alaptalan politikai vádaskodásokat tegyen – utalt Karácsony Gergely kijelentésére, mely szerint a Fideszben lehetnek még mások is, akik Borkai Zsolthoz hasonló életet élnek.

Kocsis szerint Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester és Borkai Zsolt ügye között nincs különbség, az ellenzéki média viszont nem kezelte őket egy súllyal, és Lackner Csaba kispesti önkormányzati képviselő ügyéhez is másként viszonyultak.

Harrach Péter arról beszélt, hogy Tarlós István nagyon magasra tette a lécet a városvezetésével, és ők nem drukkolnak annak, hogy Karácsony leverje azt, sőt, annak drukkolnak, hogy felnőjön a feladathoz.

A frakcióülésen szó volt a szíriai helyzetről is, amiről Orbán Viktor is beszélt. Kocsis szerint a tét az, hogy négymillió bevándorló előtt melyik irányba nyitja meg Törökország a kapuit, Szíria vagy Európai Unió felé. Ha az utóbbi, akkor megjelenhetnek a magyar-szerb határon, ez nem a magyarok érdeke. Magyarország ebben a kérdésben csak drukkolni tud, kicsi ország vagyunk, nem mi formáljuk a folyamatot, ami ott zajlik.

A tájékoztató szerint a kétnapos kihelyezett frakcióülésén a családvédelmi akcióterv végrehajtásáról és bővítéséről, a gazdasági növekedés fenntartásának lehetőségeiről és a Magyar falu programról is szó volt.

Béremelésekre 152 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi büdzsében, ennek felosztására a kormány tesz majd javaslatot. A magyar gazdaság alapvetően jól teljesít, de az euro-zónában mutatkoznak válságjelek, ezért indították el a gazdaságvédelmi akciótervet, erről is szó volt a tanácskozáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták

Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?