szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Győr szexbotrányba keveredett, de vasárnap újraválasztott polgármestere a tisztségéről nem mond le. Bejelentése után a sajtó kérdéseire nem válaszolt.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Borkai Zsolt pontosan 11 órakor azzal kezdte beszédét, hogy rendkívül hálás a győrieknek, akik úgy döntöttek, hogy

botlása ellenére vele együtt szeretnék építeni a várost.

Két fontos döntést hozott tegnap: az egyik, hogy kilép a Fideszből, mert a vele kapcsolatos történések nem kell hogy morális hátrányt okozzanak a pártnak, ezért a következő időszakban független polgármesterként folytatja tevékenységét. Együttműködve a győriekkel és a Fidesz-KDNP frakcióval a döntést a Fidesz vezetésével egyeztetve hozta meg. Ugyanakkor

nem lép vissza.

Ezt azzal indokolta: nem teheti meg, hogy ilyen felhatalmazás és legitimáció mellett bármikor visszalépjen, és ne vegye figyelembe a győriek bizalmát, ezért a következő öt évben Győr polgármestere marad.

Kérdésekre Borkai Zsolt egyáltalán nem válaszolt, az egész sajtótájékoztató összesen három percig tartott. Itt megnézheti a teljes felvételt:

A szexbotrányba keveredett, a vasárnapi önkormányzati választáson újraválasztott győri polgármester az ügy kirobbanása óta nem állt a nyilvánosság elé. Péntek estére ugyan hirdetett egy sajtótájékoztatót, de azt furcsa körülmények között egy órán belül lemondták. A mostani háttérbeszélgetés is csak az MTI naptárából derült ki.

A Magyar Nemzet hétfőn azt írta, az éppen Azerbajdzsánban tartózkodó Orbán Viktor kérésére Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke és Kubatov Gábor alelnök budapesti konzultációra hívta Borkait. A lap már akkor azt írta, hogy a találkozó következményeként a győri polgármester azt jelenti be, hogy kilép a Fideszből.

A hvg.hu által megkeresett fideszes képviselők korábban teljesen egybehangzóan állították, hogy az ellenzék nagyarányú vasárnapi győzelme Borkai Zsolt botrányának tudható be, és ha nem pattan ki az ügy közvetlen a választások előtt, simán megismételhette volna a 2014-es sikereit a Fidesz.

Győri forrásaink arra is tippeltek, hogy Borkai Zsolt egy kis idő múlva az egészségi állapotára hivatkozva mond le a város vezetéséről.

A Borkai-ügy cikkeit ide kattintva érheti el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!