szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még el sem készültek a szeptembertől felmenő rendszerben bevezetendő Nemzeti alaptantervhez (NATI) illeszkedő tankönyvek, ám az iskoláknak hamarosan le kell adniuk a rendeléseiket.

Az Oktatási Hivatalnak június 15-ig kell elvégeznie a tankönyvek átdolgozását, hogy azok megfeleljenek a januárban publikált NAT tartalmi követelményeinek, az első tankönyvrendeléseket azonban április 30-ig le kell adniuk az iskoláknak – írja a Népszava a tájékoztató alapján, amelyet a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) küldött az intézményvezetőknek.

A KELLO azt javasolja, hogy az iskolák rendeljék meg az eddig használt tankönyveket, majd fokozatosan cseréljék le azokat, ha elkészülnek az átdolgozott kiadások. Kiszállítani így már az új tankönyveket fogják hozzájuk. Vagyis az iskoláknak – írja a lap – lényegében látatlanban kell megrendelniük a NAT-kompatibilis kiadványokat, a pedagógusok pedig majd iskolakezdéskor szembesülnek azzal, hogy miből kell tanítaniuk.

A NAT bevezetésének elhalasztását a két nagy pedagógus érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is kérte, de a több mint félszáz szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform is jelezte: nincs elég idő tanulmányozni a kerettanterveket és a tankönyveket, és így a helyi tantervek elkészítésére sem.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt digitális iskolai munkarend miatt pedig most még kevesebb idejük van a tanároknak arra, hogy a NAT-tal foglalkozzanak. A kormány mégsem tervezi elhalasztani a bevezetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!