szerző:
Kovács Panka
Tetszett a cikk?

A DK-s Cserdiné Németh Angéla a XV. kerület minden kormánypárti képviselőjének dedikált egy útszakaszt, amire pénzt kéne szerezni az ötmilliárd forintnyi fővárosi támogatás felett rendelkező minisztertől. A polgármester szerint ez nem szándékos kitolás, a helyi Fidesz-frakció elnöke szerint az útfelújítás az úgysem pártpolitika.

Első ránézésre egészen egyedi módon teszi próbára az ellenzéki vezetésű XV. kerületi önkormányzat a fideszes képviselőket, miután kiderült, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely saját belátása szerint oszthat szét ötmilliárd forintnyi útfejlesztési pénzt Budapesten: egy, a hvg.hu birtokába került előterjesztés szerint a polgármester, Cserdiné Németh Angéla a kerület kormánypárti képviselőit bízza meg azzal, hogy lobbizzanak Gulyásnál egy-egy útszakasz útfejlesztési és aszfaltozási pénzéért.

A XV. kerület lehetősége az, ha Orbán Viktor helyi képviselői, a Fidesz–KDNP listás önkormányzati képviselői végre nemcsak szavakban állnak a kerület mellé, hanem érdemben is cselekszenek, és valódi segítséget nyújtanak a XV. kerületben élőknek. Úgy, ahogy ezt már többször is jelezték a képviselő-testület ülésein vagy más nyilvános fórumon”

– áll a szövegben.

A DK-s polgármester azzal indokolta a lobbi szükségességét, hogy a kormány elvonja a kerületektől a gépjárműadót, és megemeli a szolidaritási hozzájárulást, ezek miatt 4,9 milliárd forinttal kevesebb pénzből tud gazdálkodni a következő négy évben, ami miatt még kevesebb pénz jut hasonló fejlesztésekre úgy, hogy Tarlós István főpolgármestersége alatt “egyetlen centiméternyi fővárosi útfelújítási támogatást sem kaptak”.

“Ez nem szándékos kitolás, ők mondták, hogy segítik a kerület fejlődését, Gulyás miniszter úrnál van ötmilliárd forint erre, és ő dönthet mindenféle szabály mellőzésével.

Miután ők vannak becsatornázva a Fideszhez, nagyobb esélyét látom, hogy ha ők lobbiznak, fel lesznek újítva az utak”

– mondta a hvg.hu-nak Cserdiné Németh Angéla, aki a kerület augusztus 25-i rendkívüli ülésen tervezi napirendre venni az előterjesztést.

©

Elmondása szerint több kritikus útszakasz is van, de csak öt fideszes képviselő van az önkormányzatban, így Bakos Mária Magdolna a Deák utca és az Eötvös utca, Csonka László a Zsókavár utca, a frakcióvezető Lehoczki Ádám az Erdőkerülő utca, Mihály Zoltánné a Rákos út, Szalay Kornél Géza pedig a Pozsony utca felújításáért kell, hogy lobbizzon Gulyásnál.

Arra a kérdésre, hogy összességében lát-e bármi esélyt arra, hogy egy ellenzéki vezetésű kerület pénzt kap a kormánytól, nem túl lelkes választ adott a polgármester:

Az eddigi tapasztalatok alapján azt tudom mondani, a remény hal meg utoljára.”

Megkerestük a XV. kerületi Fidesz frakcióvezetőjét, Lehoczki Ádámot is, aki a hvg.hu-tól értesült Németh Angéla előterjesztéséről, ezért arra nem tudott válaszolni, mit fog reagálni, amikor hivatalosan is felkérik az Erdőkerülő út felújítási pénzéért való lobbizásra Gulyásnál, de abban egyetértett, hogy például ez az út is borzalmas állapotban van, ezért ha forrás kell, megtesz, amit tud, “Németh Angéla kampányígéretei közé tartozott ennek az útnak is a felújítása, ezért a fővárosi önkormányzat Városfejlesztési Bizottságának elnökeként neki is mindent meg kell tennie azért, hogy a fővárosi kezelésben lévő út felújítása elkezdődjön” – mondta Lehoczki.

A képviselőtől azt is megkérdeztük, objektíven nézve szerinte ki kéne-e osztania felújítási pénzt a XV. kerületnek, már felülemelkedett a pártpolitikán: “Minden szentnek maga felé hajlik a keze.

Mint kerületi képviselő, én a saját kerületünk útjait látom a legrosszabbnak, de máshol is vannak bajok. Objektíven nézve több kerületben rosszak az utak, de biztos lesz olyan szakértő, aki elmondja, hol szükséges leginkább a felújítás”

– mondta Lehoczki, aki szerint a város útjainak felújítása nem pártpolitikai kérdés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után

Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után

150 milliós bírságot kapott egy cég, mert mentolos cigarettákat forgalmazott

150 milliós bírságot kapott egy cég, mert mentolos cigarettákat forgalmazott

Kórházakat támadó zsarolóvírusokról is szó lesz egy magyar kiberbiztonsági konferencián

Kórházakat támadó zsarolóvírusokról is szó lesz egy magyar kiberbiztonsági konferencián