szerző:
Kovács Panka
Tetszett a cikk?

Olvasónkhoz erős koronavírus-gyanúval hívták ki a mentőket, de az Országos Mentőszolgálattól azt a tanácsot kapta, ha tünetmentes, menjen be a járványközpontba. A tesztig gyógyszereket sem mert neki felírni a háziorvosa. Az Emmi nem tagad, szerintük az otthoni teszteléseket logisztikai terv alapján végzik a külön erre a célra rendelkezésre álló mentőegységek.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában
Bár a hivatalos statisztikák szerint Magyarország nem áll rosszul a koronavírussal folytatott harcban, nagyon úgy tűnik, hogy a gyanús esetek tesztelése alatt is ropog a rendszer: a hvg.hu-hoz János küldött el egy olvasói levelet, ami arról számolt be, hogy bár a háziorvosa az ízlelés és szaglóképesség elvesztése, influenzaszarű tünetek megjelenése után küldte COVID-tesztre.
“Két hete kezdődtek a tüneteim, múlt hét pénteken már igazán lebetegedtem: hidegrázás, köhögés, ami után levegőt is csak kapkodni tudtam. Vaásrnpa hívtam fel az ügyeletet, akik azt mondták, szerintük COVID-gyanú, de nekik nincs jogosultságuk tesztet kérni, és érdeklődjek a 1820-as számon. Ott furán “néztek” rám, hiszen e egy központi szám, ahol a mentőt lehet kérni és a tesztelést, de ezt csak a háziorvos kérheti elvileg.
Hétfő délután 16:00-ig vártam, hogy megkezdődjön a háziorvosom rendelése, ő is kikérdezett, és kiderült, hogy az esetdiagnózis alapján gyanúsnak számítok, és jelezte, hogy kéri a tesztelésem. Mondta, hogy egy-két nap múlva kijönnek, és majd hívnak. Szerdán hívott fel egy kedves hölgy az OMSZ-től, aki közölte, hogy leterheltség miatt augusztus 1-ig biztos nem tudnak kijönni tesztelni, de ha tünetmentes vagyok, menjek be a Dévai utcai szűrőállomásra.
Mivel ameddig nincs negatív tesztem, dolgozni sem mehetek, ráadásul antibiotikumot sem mertek felírni, végül gyalog indultam el a Dévaiba, hogy ne találkozzak senkivel” - írta meg történetét János, akit végül leteszteltek az állomáson, az eredménye pedig szerencsésen negatív lett. Olvasónk még hangsúlyozta, hogy az OMSZ-től kezdve a személyzetig mindenki nagyon kedves volt, de ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mennyire vannak letesztelve a mentők, ha több, mint egy hétig kell várni egy otthoni tesztre?
Egy mentős forrásunk szerint ezekről egy átlagos mentős maximum pletykákat hall, mivel a teszteket külön egységek végzik, amikbe önként lehetett jelentkezni. Hogy ezekből mennyi van, arra pontos számot nem tudott mondani, de abban biztos volt, hogy egyszámjegyű az eredmény.
A kialakult helyzetről megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de csak utóbbi élt a válaszadás lehetőségével: a minisztérium nem tagadta, hogy történhetett ilyen, bár valamiért inkább a külföldi utazáshoz kapcsolódó információkat hangsúlyozták. “Az utóbbi napokban országosan átlagosan napi 1000 mintavételt végeztünk. A feladat ellátásához plusz kapacitást veszünk igénybe (több mint 30 egység), így az nincs hatással az alaptevékenységünkre” - áll a válaszban, kiemelve, hogy “az utazáshoz kapcsolódó, állami finanszírozású mintavételezés nem sürgősségi beavatkozás, az Országos Mentőszolgálat a beérkezett megrendelések számától függően, logisztikai terv alapján végzi a feladatot.”
Az Operatív Törzs játékoztató honlapja azt kéri a potenciális fertőzöttektől, lehetőség szerint maradjanak otthon, és ne személyesen menjen be a háziorvosi rendelőbe, hanem várja meg a mentőket, bár azt valóban nem írja sehol, pontosan meddig kell rájuk várni. Azért is lenne fontos a minél rövidebb idő, mert a vírus a WHO szerint bizonyítottan nem kezelhető antibiotikumokkal, maximum pár tünetre jó. A szervezet egy útmutatót is kiadott arról, hogy hogy a gyenge vagy közepes tüneteket produkáló koronavírusos betegeknél ne alkalmazzák az antibiotikumos kezelést vagy megelőzést, mivel ez megnöveli az esélyét a baktériumok ellenállóképességének.
Ezért egyáltalán nem mindegy egy erős influenzás tüneteket produkáló betegnél, hogy koronavírusról, vagy valódi influenzáról van-e szó, hiszen csak az egyikre szedhet biztonságban antibiotikumot, ahogy Jánosnak sem írt fel semmit háziorvosa a z eredményig.
Magyarországon augusztus 1-től léptek életbe az új tesztelési szabályok, igaz azok főleg a külföldre utazókat, illetve az onnan hazatérőket érintik: a továbbiakban a kormányzat által sárga vagy piros zónává nyilvánított országokból hazaérkező magyaroknak maguknak kell állniuk a koronavírus-tesztek költségeit hazatéréskor.

Bár a hivatalos statisztikák szerint Magyarország nem áll rosszul a koronavírussal folytatott harcban, nagyon úgy tűnik, hogy a gyanús esetek tesztelése alatt is ropog a rendszer: a hvg.hu-t egy olvasója, János kereste meg azzal, hogy bár a ízlelésének és szaglóképességének elvesztése, illetve influenzaszerű tünetek megjelenése után a háziorvosa kért számára koronavírustesztet, végül önállóan kellett bemennie a Dévai utcai szűrőállomásra.

“Két hete kezdődtek a tüneteim. Július 24-re, péntekre már igazán lebetegedtem: hidegrázás, köhögés, ami után a levegőt is csak kapkodni tudtam. Vasárnap hívtam fel az ügyeletet, ahol azt mondták, szerintük COVID-gyanú, de nekik nincs jogosultságuk tesztet kérni, és érdeklődjek a 1820-as számon. Ott furán 'néztek' rám, hiszen ez egy központi szám, ahol a mentőt lehet kérni és a tesztelést, de ezt csak a háziorvos teheti meg elvileg.

A következő hétfő (július 27.) délután 16:00-ig vártam, hogy megkezdődjön a háziorvosom rendelése, ő is kikérdezett, és kiderült, hogy az esetdiagnózis alapján gyanúsnak számítok, és jelezte, hogy kéri a tesztelésem. Mondta, hogy egy-két nap múlva kijönnek, és majd hívnak.

Szerdán hívott fel egy kedves hölgy az OMSZ-től, aki közölte, hogy leterheltség miatt augusztus 1-ig biztos nem tudnak kijönni tesztelni, de ha tünetmentes vagyok, menjek be a Dévai utcai szűrőállomásra.

Mivel ameddig nincs negatív tesztem, dolgozni sem mehetek, ráadásul antibiotikumot sem mertek felírni, végül gyalog indultam el a Dévaiba, hogy ne találkozzak senkivel” – mesélte János, akit végül leteszteltek az állomáson, az eredménye pedig szerencsésen negatív lett. Olvasónk még hangsúlyozta, hogy az OMSZ-től kezdve a személyzetig mindenki nagyon kedves volt, de ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mennyire vannak letesztelve a mentők, ha több, mint egy hétig kell várni egy otthoni tesztre.

Egy mentős forrásunk szerint ezekről egy átlagos mentős maximum pletykákat hall, mivel a teszteket külön egységek végzik, amelyekbe önként lehetett jelentkezni. Hogy ezekből mennyi van, arra pontos számot nem tudott mondani.

A kialakult helyzetről megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de csak utóbbi élt a válaszadás lehetőségével: a minisztérium nem tagadta, hogy történhetett ilyen, bár valamiért inkább a külföldi utazáshoz kapcsolódó információkat hangsúlyozták. “Az utóbbi napokban országosan átlagosan napi 1000 mintavételt végeztünk.

A feladat ellátásához pluszkapacitást veszünk igénybe (több, mint 30 egység), így az nincs hatással az alaptevékenységünkre”

– áll a válaszban, kiemelve, hogy “az utazáshoz kapcsolódó, állami finanszírozású mintavételezés nem sürgősségi beavatkozás, az Országos Mentőszolgálat a beérkezett megrendelések számától függően, logisztikai terv alapján végzi a feladatot”.

Az operatív törzs tájékoztató honlapja azt kéri a potenciális fertőzöttektől, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, és ne személyesen menjenek be a háziorvosi rendelőbe, hanem várják meg a mentőket. Bár azt valóban nem írják sehol, hogy pontosan meddig kell rájuk várni. Azért is lenne fontos a minél rövidebb idő, mert a vírus a WHO szerint bizonyítottan nem kezelhető antibiotikumokkal, legfeljebb pár tünet enyhítésére jó.

A szervezet egy útmutatót is kiadott arról, hogy hogy a gyenge vagy közepes tüneteket produkáló koronavírusos betegeknél ne alkalmazzák az antibiotikumos kezelést vagy megelőzést, mivel ez megnöveli az esélyét a baktériumok ellenállóképességének. Jánosnak sem írt fel semmit háziorvosa az eredményig.

Magyarországon augusztus 1-től léptek életbe az új tesztelési szabályok, igaz, azok főleg a külföldre utazókat, illetve az onnan hazatérőket érintik: a továbbiakban a kormányzat által sárga vagy piros zónává nyilvánított országokból hazaérkező magyaroknak maguknak kell állniuk a koronavírustesztek költségeit hazatéréskor, ha 14 napnál korábban ki akarnak kerülni a karanténból. A sárga jelzésű országokból hazatérve egy, a pirosból két negatív PCR-tesztet kell bemutatni a karantén elhagyásához.

Borítóképünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral

Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral