szerző:
hvg.hu

A kétszintű felsőoktatás külföldi diákok számára is megkönnyíti, hogy más országban megkezdett tanulmányaikat Magyarországon fejezzék be. A mesterképzéshez azonban nem csak diploma kell.

Két alapfeltétele van annak, hogy valaki mesterképzésben vehessen részt. A diploma, amely igazolja, hogy tulajdonosa legalább egy alapképzést elvégzett, és előtanulmányok is szükségesek, amelyek az adott mesterképzéshez kapcsolódnak.

Egy külföldi előtanulmányokkal rendelkező hallgatónak a felvételi eljárás lefolytatásához be kell adnia diplomájának, indexének vagy tanulmányai egyéb módon dokumentált igazolásának a fénymásolatát. Jogszabály nem kötelez rá senkit, de a fenti dokumentumok mellé érdemes mellékelni azok hiteles fordításait is, mivel ezt a felvételiztető egyetemek kérhetik, és általában kérik is. Ezt az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodában és ennek kirendeltségein, a magyar külképviseleti szerveknél és az erre feljogosított magyar közjegyzőknél lehet elkészíttetni. Az elvégzett tanulmányokat igazoló dokumentum, index helyett vagy amellett megéri egy kivonatot kérni belőle a kibocsájtó intézménytől, mert az sokkal áttekinthetőbb, és adott esetben a fordítása is egyszerűbb és olcsóbb.

A felvételi eljárásnál a felvételiztető egyetemnek csak a diploma és az előtanulmányok létezését, valódiságát van joga vizsgálni. A diplomák és az elvégzett előtanulmányok nem számítanak - mondta Dr. Andor György, a Műegyetem Gazdaságtudományi Karának tanszékvezetője.

A hallgató külföldi előtanulmányait akkor ismerik el, ha egy hozott tárgy a tárgyleírás vagy a tematika szerint hetvenöt százalékban megegyezik az előírtakkal. Külföldi hallgatók esetében ugyanúgy kell figyelembe venni a beszámítható tárgyakat, mint a belföldi diákok esetében.

Amerikában például a külföldieknek kötelező egy TOEFL vagy más rendszerű nyelvvizsgát letenniük, ha egyetemi kurzusra szeretnénk járni, emellett egy intelligencia vagy képességfelmérő tesztet is ki kell tölteniük, mert bizonyos nyelvi szint alatt senkit nem vesznek föl.

Magyarországon nem kell nyelvvizsgát tenni ahhoz, hogy valaki magyar nyelvű kurzusra járjon, de a felvételt végző intézménynek meg kell győződnie arról, hogy a tanuló el tudja-e végezni az adott szakot. Ehhez egy magyar nyelvű érettségi elég.hvg.hu Karrier

Magyarországi MBA-program az élvonalban

Tovább javított tavalyi előkelő helyezésén a Közép-Európai Egyetem Üzleti Iskolája (CEU Business School): Executive Master of Business Administration (MBA) programja 11. lett a világ legjobb üzleti iskoláinak hasonló programjai között.

hvg.hu Karrier

Bolognai rendszer: 2008-ban megújul az MBA-képzés

Megjelentek a felsőoktatás gazdaságtudományi területének mesterképzési képesítési és kimeneti követelményei. Összesen 13 szak, köztük az MBA került akkreditálásra. A Műegyetem nem hirdet újabb évfolyamot 2007 őszén, hanem a 2008-as bolognai rendszerű MBA indítására koncentrál.

Benyújtotta a Lex Czeglédyt Kósa Lajos

Benyújtotta a Lex Czeglédyt Kósa Lajos

Fotók: Gorillákkal falatoztak állatvédők az állatkertben

Fotók: Gorillákkal falatoztak állatvédők az állatkertben

Három sérült, hat ütközés az őrült amerikai autós üldözés mérlege

Három sérült, hat ütközés az őrült amerikai autós üldözés mérlege

Orbán nagy híve a kínai elnök tervének

Orbán nagy híve a kínai elnök tervének

Nincs elég pénze a gazdáknak a ketreces tyúktartás megváltoztatásához

Nincs elég pénze a gazdáknak a ketreces tyúktartás megváltoztatásához

Cukorbeteg házaspárt éheztettek a röszkei tranzitzónában

Cukorbeteg házaspárt éheztettek a röszkei tranzitzónában