szerző:
hvg.hu

Nemcsak a vásárló fizet kétszer, hanem a művész is ráfizet a termékekre kirótt szerzői jogdíjakra, amelyet még a másolásvédelmi technológiák előtt vezettek be. Az adózás egyik formájának is tekinthető szerzői jogi illeték megháromszorozódott Európában az elmúlt években. A CLRA, azaz a Szerzői Jogi Illetékek Reform Szövetsége szeretné elérni az "adónem" sürgős felülvizsgálatát.

“A digitális termékekre kirótt szerzői jogdíjak az adózás egy rég letűnt módját testesítik meg, amely a fogyasztókat, a művészeket és az iparágat egyaránt sújtja.” – mondta Mark MacGann, a CLRA szóvivője és egyben az Európai Digitális Technológiaipari Szövetség (EICTA) igazgatója “Az európai jogalkotók felelőssége, hogy a kirovó rendszer eltüntetésével együtt megteremtse  az illetékek begyűjtésének hatékony és átlátható rendszerét .”

A ma létrejött szövetség  tanulmánya 9 európai országban vizsgálja a szerzői jogi illetékek kivetésének gazdasági hatásait. A kutatás szerint az idén várható 1,57 milliárd euróról 2009-re 2,12 milliárd euróra nő a szerzői jogi illetékek összege. A Forrester Research megállapítása szerint 2011-re a letöltések a teljes zenei piac 36 százalékát teszik majd ki. Az Európai Szerzői Jogi Direktíva azt sugallja, hogy a digitális másolásvédelem terjedésével a szerzői jogi illetékek összege csökkenni fog, a CLRA kutatása azonban ezt nem erősíti meg.

A kutatás szerint Európában 2001 óta 545 millió euróról 1,57 milliárd euróra nőtt, vagyis megháromszorozódott az összegyűjtött szerzői jogdíjak mértéke. A tanulmány azt is megállapítja, hogy 2006-ban az illeték Németországban érte el a legnagyobb mértéket, 353 millió eurót. A becslések szerint ez az összeg csak ebben az országban 2009-re 454 millió euróra növekszik.

A szerzői jogi illetékek rendszere a legtöbb európai országban a másolásvédelmi technológiák elterjedése előtt került bevezetésre, hogy így kompenzálja a jogtulajdonosokat a legális, magáncélú másolásért. Érdemes megjegyezni, hogy Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Nagy-Britannia a mai napig nem vezetett be a digitális eszközökre vonatkozó semmilyen hasonló célú illetéket.

A digitális eszközök esetében a fogyasztó a CD lejátszók, az MP3 lejátszók vagy éppen az üres média, például a cd-k esetében a vásárláskor egyben illetéket is fizet. Ebben a rendszerben a vásárló így valójában kétszer fizet, egyszer amikor gyakorlatilag engedélyt vált a letöltéskori másolásra, még egyszer – vagy éppen többször – pedig akkor, amikor a lejátszásra alkalmas eszközt vásárolja meg.

A szkennerekre, nyomtatókra és más reprográfiai eszközökre a gépek értékére vetítetten, eltérő mértékű díj kerül kivetésre. Egy német vásárló például egy átlagos otthoni – irodai egység létrehozásakor – nyomtató, szkenner, számítógép, DVD író – akár majdnem 150 eurót is fizethet illeték formájában.

“A szerzői jogi illeték valójában a fogyasztó igazságtalan és nem átlátható adóztatását jelenti, ráadásul ellentétes az Európai Unió azon törekvésével, hogy az információs társadalom minél több ember számára legyen elérhető” – mondta Mark MacGann. “Ha a digitális eszközök könnyebben elérhetőek lesznek mindenki számára, akkor ezzel hozzájárulunk Európa technológiai fejlődéséhez, és újabb értékes források fordíthatóak az innovációra és az európai versenyképesség növelésére.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Infinit Tech

Szerzői jogok örvén totális megfigyelés

Az Európai Unió a napokban újabb szakanyagot adott ki, amelyben a szoftverek és zeneszámok védelmére hivatott digitális jogkezelés elterjedésének következményeit boncolgatja. Ebből kiviláglik, hogy a szerzői jog egyoldalú alkalmazása elvezethet a fogyasztói szokások (egyáltalán nem kívánatos) totális megfigyeléséig.

MTI Itthon

Többmilliárdos kárt okoznak a szerzői jogsértések

A szerzői jogok elleni bűncselekmények Magyarországon évente több milliárd forintos kárt okoznak - közölték az illetékesek a feketegazdaság elleni hatékonyabb fellépés érdekében az APEH-hel kötött megállapodás alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

MTI Gazdaság

Feltaláló perli a Nokiát szerzői jogsértésért

Egy finn feltaláló beperelte a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártóját, a finn Nokiát szabadalmi jogsértésért. A helsinki ügyészségi hivatal tájékoztatása szerint a Nokia, a panasz szerint, jogtalanul alkalmazott egy rendszert a mobiltelefonok távirányításában, amelyre a finn feltaláló, Jari Lahtinen 2003-ban már szabadalmat jelentett be.

Mégsem szigorítják a munkaügyi bírságokat

Mégsem szigorítják a munkaügyi bírságokat

Megbüntette az MNB az ügynököt, aki azzal hirdette magát: "ne dolgozz"

Megbüntette az MNB az ügynököt, aki azzal hirdette magát: "ne dolgozz"

Még nem alakult ki a palacklakó remeterák

Még nem alakult ki a palacklakó remeterák

Nyissa meg a Wordöt vagy az Excelt a mobilján, nagyon meg fog lepődni

Nyissa meg a Wordöt vagy az Excelt a mobilján, nagyon meg fog lepődni

Idén is a Szigetet választották a legjobb külföldi fesztiválnak

Idén is a Szigetet választották a legjobb külföldi fesztiválnak

Megkerestük a legolcsóbb eladó hazai használt Teslát

Megkerestük a legolcsóbb eladó hazai használt Teslát