szerző:
hvg.hu

Sok kivállalkozásnál működnek még 30-40 éves munkagépek is, melyek nem mindenben felelnek meg a jelenlegi munkabiztonsági előírásoknak, de ennek ellenére funkcionálisan jól használhatók. Aki nem teheti meg, hogy újakra cserélje ezeket, próbálja meg használhatóvá tenni.

Munkabiztonsági előírások
A 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet „a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről” 8. § előírja, hogy
„A munkáltatónak biztosítania kell, hogy a veszélyes munkaeszközt kizárólag annak kezelője használja. Javítást, átalakítást, karbantartást csak a munkáltató által e feladat elvégzésére megbízott, külön oktatásban részesített személy végezhet”
A régebbi  tipusú gyártmányokon többnyire hiányzik a zárható kapcsoló, ezért nem is felel meg a munkabiztonsági előírásokának.

A zárhatóság több okból szükséges lehet:

• Ha biztosítani kell, hogy a gépet csak az arra kioktatott dolgozó használhassa
• A gép javítás alatt áll, csak a karbantartó dolgozhat rajta
• A gép üzemen kívül van helyezve, ezért a bekapcsolását meg kell tiltani.

A kapcsolók kicserélése, átszerelése meglehetősen költséges, villamos szakembert igényel, és nem is mindig megvalósítható.

Erre szolgálhat az alábbi megoldás:

A dugvilla zár egyszerűen és gyorsan felpattintható bármely dugvillára, és felhelyezés után lakattal lezárható. Használatával megakadályozható a gép, berendezés feszültség alá helyezése. A zár a dugvillák pozicionáló tüskéjére pattintható, a kisebb nyílásba a 16-32A –es, a nagyobb nyílásba a 63-125A –es dugvillák pozicionáló tüskéi csúsztathatók, majd a zár másik fele a villára rápattintható. Lezárva a pozicionáló tüske miatt nem húzható le. A zár anyaga ütésálló műanyag, emiatt véletlenül nem, csak szándékosan, erőszakkal  lehet letörni a dugvilláról.
 
Ez nem igényel villanyszerelőt, és darabonként csak nettó 1700 Ft.-ba kerül (plusz a lakat, de az a nem kulcsos kivitelű, egyéb, lakattal zárható kapcsolókhoz is szükséges). A kulcsos kapcsolók a villanyszerelő munkadíjával együtt ennek többszörösébe kerülnek.Ezenkívül a nem veszélyes gépek karbantartásnál és az üzemen kívül helyezésénél hasznos, ha le lehet tiltani a bekapcsolást.

Kulcscsomók nélkül (Oldaltörés)


Ahol zárható kapcsolók vannak, és tényleg lakatolnák is őket, ott állandó probléma, hogy több munkavállaló is jogosult a gép használatára, ezért a kulcs sosincs meg, így idővel le is szoknak a zárásról. A munkáltató többnyire már a lakatok beszerzésére sem gondol.

A legjobb megoldás a záraknál már bevált főkulcsos rendszer. A lakatokat így kialakítva lezárhatók a gépek zárható főkapcsolói, a nem zárható kapcsolójú gépek pedig dugvilla zárral zárhatók. Ebben az esetben nem szükséges a dolgozóknak kulcscsomókkal járniuk, egy kulcs nyithat mindent, más kulcsok pedig csak egy adott gépet.

Egy asztalosüzemben dolgoznak asztalosok, akik az összes veszélyes gépet ismerik és használhatják. Az ő kulcsuk az összes lakatot nyitja, és mindenkinek csak egy kulcsra van szüksége. Vannak ezenkívül betanított munkások, akik csak egy adott gépen dolgozhatnak, nekik csak az adott géphez van kulcsuk.
A többi dolgozónak (szerelők, irodai dolgozók, stb.) nincs kulcsuk semmihez, így illetéktelenül nem kezelhetnek semmit.A karbantartónak és a főnöknek külön lakatja van, ők úgy is le tudnak zárni egy gépet, (javítás vagy üzemen kívül helyezés miatt) hogy senki ne dolgozhasson rajta.

Kling Péter
www.munkavedelem.biz

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Karrier

A saját vállalkozás a legvonzóbb munkahely

A munkavállalók leginkább saját vállalkozásban szeretnének dolgozni, a közalkalmazotti szférába vágyók számára pedig a munkahelytől való távolság, a munkahely biztonsága és az intézmény hírneve a fontos - derül ki a magyar munkavállalók munkahely-választási preferenciáit vizsgáló felmérésből.

hvg.hu Vállalkozás

Hogyan csökkenthető a munkavállaló kockázata?

Mikor kötelezhetik a hatóságok a munkavállalót jogszerűtlen foglalkoztatás miatt keletkezett adóhátralék megfizetésére? Elég megszüntetnie a szerződést, vagy be is kell jelentenie a megszűnést? A hvg.hu adószakértőjének válasza nem hagy kétséget a helyes döntést illetően.

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!

Tanulságos: nézze meg, miket olvasott mostanság Bill Gates

Tanulságos: nézze meg, miket olvasott mostanság Bill Gates

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi