A dolgozók fele csak papíron megy szabadságra

Leginkább a felsővezetőkre és az egyéni vállalkozókra jellemző, hogy egyáltalán nem, vagy csak pár napra mennek szabadságra - derül ki egy kutatásból.

  • hvg.hu hvg.hu
A dolgozók fele csak papíron megy szabadságra

Bár a hazai munkavállalók 40 százaléka kevésnek találja a szabadság mennyiségét, így is minden második dolgozóval előfordult már, hogy csak papíron ment szabadságra. 2 százalék pedig egyáltalán nem vette ki - derül ki a közel 4000 dolgozó megkérdezésével készült "Szabadság - élünk vele?" című reprezentatív felmérésből.

A megkérdezettek közel felével többször előfordult már, hogy csak papíron ment szabadságra, vagy munkája miatt meg kellett szakítania azt, esetleg felettese nem engedte el pihenni a kiválasztott időpontban. A ki nem vett szabadnapokat a dolgozók több mint felének nem fizeti ki a munkáltatója, arról azonban, hogy mikor megy szabadságra, 52 százalék nagyobb részben szabadon dönthet.

A munkavállalók közel egyharmada nem tudja kivenni az összes szabadságát az adott évben: a szabadnapokból átlagosan 36 százalék marad meg év végén. Leginkább a felsővezetőkre és az egyéni vállalkozókra jellemző, hogy egyáltalán nem, vagy csak pár napra mennek szabadságra.

A válaszadók tizede nem szeret kiesni a munkából, illetve 5 százalék kifejezetten munkamániásnak vallja magát. Az alapfokú végzettséggel rendelkezők és a rosszabb anyagi helyzetben lévők körében az átlagosnál magasabb azon munkavállalók aránya, akiknek szabadnapjaik legalább fele megmarad év végére.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.