szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A munkaerő-feszültség már a hazai tulajdonú üzletláncoknál is megjelent, több águk még akár a hipermarketeknél is nagyobb bajba kerülhet a dolgozóhiány miatt – írta a napi.hu.

Bár a kiskereskedelmi szektor munkaerőhiányáról szóló hírek eddig főleg a külföldi tulajdonú élelmiszerláncokat érintették, a szakmai szervezetek szerint már a nagy hazai szövetkezeti és franchise-hálózatok is problémával szembesülnek – közölte a napi.hu.

A nagy külföldi hálózatok többsége két számjegyű béremeléssel reagált a tavalyi évtől kezdve az egyre feszítőbb munkaerőhiányra. Így például idén júliustól a Lidl 15 százalékos bérfejlesztést nyújtott minden fizikai dolgozójának, a Tesco átlagosan 11 százalékos, az Auchan és a Spar pedig 10-10 százalék körüli mértékben emelte alkalmazottai többségének fizetését.

Hozzájuk képest a Coop, a CBA és a Reál csak szerényebb, 5 százalék körüli volumenben emelte a dolgozói kereseteket 2016-ban, a Coop hálózata konkrétan 5,4 százalékkal – mondta a napi.hu-nak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Sáling szerint a magyar üzletláncok eddig azért lehettek kevésbé érintettek a munkaerőhiány miatt, mert üzleteik többsége kistelepüléseken működik, ahol a dolgozók mentalitásukból fakadóan, nehezen mozdulnak, így alacsony volt a fluktuáció. De hozzátette, előbb-utóbb a hazai hálózatok is látványosan béremelési kényszerbe kerülhetnek.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az ágazatban nem csak szakmánként, hanem cégtípusonként nézve is óriási eltérések lehetnek a munkaerő-piaci helyzetet nézve. A nagy tőkeerős láncokat sokkal kevésbé feszíti az emberhiány, a helyzetet könnyebben tudják kezelni, akik viszont rosszabb helyzetben lesznek, azok a kicsik – akár a kiterjedt, de elaprózott cégstruktúrában működő hazai hálózatok is.

Tudomása szerint már náluk is súlyossá vált a hiány és bár a kistelepüléseken kevésbé feszített a helyzet, ronthat a képen, hogy immár nem kell Nyugat-Európáig menni a jobb fizetésekért. A szlovák kiskereskedelemben akár 60-70 ezer forintnak megfelelő euróval több fizetést is haza lehet vinni, mint a hazai egységekben, így mind többen ingáznak a határhoz közeli településekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt