Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2143146c-0f6b-4acf-ae7f-a9642a31ae1b","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"2023-ban még csak 16,5 milliárd forint volt a klub bevétele.","shortLead":"2023-ban még csak 16,5 milliárd forint volt a klub bevétele.","id":"20250507_Kozel-20-milliard-forintbol-gazdalkodott-a-Fradi-2024-ben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2143146c-0f6b-4acf-ae7f-a9642a31ae1b.jpg","index":0,"item":"5395439a-0c7e-4fa9-ac0d-b66a59c4233f","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250507_Kozel-20-milliard-forintbol-gazdalkodott-a-Fradi-2024-ben","timestamp":"2025. május. 07. 20:28","title":"Közel 20 milliárd forintból gazdálkodott a Fradi 2024-ben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c22a7f89-3a77-4ab9-96c8-224e78edf504","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A budapesti Duna-híd szerkezetét eszi a rozsda, a korrodálódott fém- és vasbeton elemeke kézzel lehet bontani.","shortLead":"A budapesti Duna-híd szerkezetét eszi a rozsda, a korrodálódott fém- és vasbeton elemeke kézzel lehet bontani.","id":"20250508_petofi-hid-korrozio-rozsda-felujitas-fovarosi-onkormanyzat-kiss-ambrus","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c22a7f89-3a77-4ab9-96c8-224e78edf504.jpg","index":0,"item":"42834a12-16f9-44d7-9fb3-ff7a5ea03c99","keywords":null,"link":"/itthon/20250508_petofi-hid-korrozio-rozsda-felujitas-fovarosi-onkormanyzat-kiss-ambrus","timestamp":"2025. május. 08. 06:30","title":"Nincs pénz a Petőfi híd felújítására, de még a tervpályázat kiírására sem","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b279c207-1263-416d-ba73-338621742876","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A Fidesz győzelmére fogadna, de „rögös út” vezet még odaáig, mert fifti-fifti az esély a 2026-os választáson a Tisza Párt és a kormánypárt – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Elismerte, hogy Magyar Pétert ő segítette egyik vezető állásához, amit utólag hibának tart. Továbbra is azt szeretné, ha a NER-közeli oligarchák visszafognák magukat és nem költenének “hülyeségekre”, mert a pénzt befektetni kell.","shortLead":"A Fidesz győzelmére fogadna, de „rögös út” vezet még odaáig, mert fifti-fifti az esély a 2026-os választáson a Tisza...","id":"20250508_Lazar-negyszemkozt-kerte-a-NER-oligarchakat-fogjak-vissza-a-luxizast-a-valasztasokig","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b279c207-1263-416d-ba73-338621742876.jpg","index":0,"item":"b0fa52cf-792a-4646-a46f-5c29662a9cba","keywords":null,"link":"/itthon/20250508_Lazar-negyszemkozt-kerte-a-NER-oligarchakat-fogjak-vissza-a-luxizast-a-valasztasokig","timestamp":"2025. május. 08. 08:45","title":"Lázár négyszemközt kérte a NER-oligarchákat: fogják vissza a luxizást a választásokig","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dc98ca00-acb2-4b66-acd0-1be4b1c0c246","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Ezek egy része már most is működik.","shortLead":"Ezek egy része már most is működik.","id":"20250508_Mol-kutakra-telepit-bankautomatakat-az-MBH","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dc98ca00-acb2-4b66-acd0-1be4b1c0c246.jpg","index":0,"item":"19e8af75-1214-4c8f-b0ba-835d1282cf3f","keywords":null,"link":"/kkv/20250508_Mol-kutakra-telepit-bankautomatakat-az-MBH","timestamp":"2025. május. 08. 12:20","title":"55 Mol-kútnál lesz MBH-bankautomata","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"47fe0803-282a-45d8-b233-7225fa675fa1","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az elektromos autókat gyártó kínai Zeekr gyárában tesztelték le a UBTech saját fejlesztésű humanoid robotját, a Walker S1-et, ami a jelek szerint ügyesen tud összedolgozni más robottársával.","shortLead":"Az elektromos autókat gyártó kínai Zeekr gyárában tesztelték le a UBTech saját fejlesztésű humanoid robotját, a Walker...","id":"20250507_ubtech-humanoid-robot-autogyar-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/47fe0803-282a-45d8-b233-7225fa675fa1.jpg","index":0,"item":"f0da03d8-4b9d-41a8-9b3f-fa42427ac4fd","keywords":null,"link":"/tudomany/20250507_ubtech-humanoid-robot-autogyar-video","timestamp":"2025. május. 07. 14:03","title":"Csapatban dolgoznak a humanoid robotok egy kínai autógyárban – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"38362479-f23c-4fdc-bc8c-491fbf43b0a1","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A negatív környezet miatt elmaradnak a fejlesztések és a beruházások, sőt az sem kizárható, hogy a termelő vállalatok tömegesen kezdik elhagyni Magyarországot.","shortLead":"A negatív környezet miatt elmaradnak a fejlesztések és a beruházások, sőt az sem kizárható, hogy a termelő vállalatok...","id":"20250508_Elemzok-magyar-ipar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/38362479-f23c-4fdc-bc8c-491fbf43b0a1.jpg","index":0,"item":"21271e27-6af0-4252-9f84-466d48071445","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250508_Elemzok-magyar-ipar","timestamp":"2025. május. 08. 11:14","title":"Elemzők szerint a magyar ipar még el sem érte a gödör alját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"94fea953-e7cf-4b5b-99df-2d61e97aa1d4","c_author":"HVG","category":"elet","description":"XIV. Leó testvére elárulta, hogy az új egyházfő is látta a Konklávé című filmet.","shortLead":"XIV. Leó testvére elárulta, hogy az új egyházfő is látta a Konklávé című filmet.","id":"20250509_xiv-leo-papa-testvere-john-prevost","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/94fea953-e7cf-4b5b-99df-2d61e97aa1d4.jpg","index":0,"item":"149e0080-a6df-43d4-84fd-1878950c02ca","keywords":null,"link":"/elet/20250509_xiv-leo-papa-testvere-john-prevost","timestamp":"2025. május. 09. 06:30","title":"Szókirakó játékokkal szokott lazítani az új pápa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"11ae6e8b-704c-4b55-9019-1771374c8980","c_author":"HVG","category":"360","description":"A vállalkozás tulajdonosa felcsúti, Mészáros Lőrinchez is fűzik üzleti kapsolatok.","shortLead":"A vállalkozás tulajdonosa felcsúti, Mészáros Lőrinchez is fűzik üzleti kapsolatok.","id":"20250507_Hatvanpuszta-NAV-vegrehajtas-Euroved-Security-Talics-Norbert-Felcsut-Meszaros-Lorinc","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/11ae6e8b-704c-4b55-9019-1771374c8980.jpg","index":0,"item":"3429bb44-ac51-4bf7-9222-7e513ccbdfc9","keywords":null,"link":"/360/20250507_Hatvanpuszta-NAV-vegrehajtas-Euroved-Security-Talics-Norbert-Felcsut-Meszaros-Lorinc","timestamp":"2025. május. 07. 16:17","title":"Adóhiány miatt csapott le a NAV a biztonsági cégre, amely védte az Orbán család hatvanpusztai birtokát is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A chiliben az a jó, hogy mielőtt égetni kezd, hagyja néhány másodpercig az ízét is érezni - mondja Kardos István, aki két év alatt a nulláról jutott el a magyar chilielitbe.
Ma már nem kell ínyencnek lenni ahhoz, hogy a szegedi paprika és a makói hagyma hamisra koptatott folklórját átlépve, a Vegetától, meg Horváth Rozitól távolodva fűszerezzen a konyhában bárki. Mi is többször írtunk már e témában, például a Fűszerészről (itt meg itt is), de, hogy csak a gasztroforradalmi példálózás legkézenfekvőbb példáit említsük: van nekünk már hazai BBQ-királyunk is, meg hát ott van a Culinaris is.
Fülöp Máté
Az egyre bővülő körbe néhány éve a feltörekvő "chiligrófok" is beletartoznak. Közülük kerestük meg az egyik friss hajtást, a Chiki Chilit, hogy megtudjuk például, milyen is az Édes Rémálom.
Milyen a magyar chili?
Rögzítsük gyorsan: a magyar chili kiváló, mert évek óta nőnek ki a földből a jobbnál jobb chilimárkák. A GaBkotól és Janchilitől a Fenevad Chilin át a Szati Chiliig, a Beszósztól Tünde chilivarázsán és a Danka Chilin át a Gasztrochiliig random üzemmódban hízik a kínálati piac, és ha ez még nem is hungarikum, de az unikum jelző bizton megelőlegezhető. A hozzáértéssel nincs probléma - az Erős Pistán túli Magyarország-térkép egyre cizelláltabb. Sokfajta chilipaprika megterem idehaza. A szinte kivétel nélkül családi mikro- (vagy már nem is annyira mikro) vállalkozásban készülő szószok termelő oldali gyöke kivétel nélkül az erősen csípős ízek szeretete, de a már-már szülői gondosság és minőségfétis is teljesen általános.
Kifejezetten chiliről szóló fesztivált tartanak Solymáron, és a Nagymarosi Csípős Fesztivál fókusza is ez. A növekedésssel azonban megjelent egy speciális probléma is: az ugyancsak hízó keresletre rárepülnek bizonytalan forrású alapanyagból dolgozók is. Olyanok, akik bár hazaiként kínálják a portékát, az annak mennyisége alapján felsejlő, több ezer tőből áló ültetvényt nem látta senki, a szakértelemben odáig tartó útról az illetők pedig nem tudnak (vagy nem akarnak) be-, illetve elszámolni még a Google Térképnek se. Persze import alapanyagból is lehet jó chiliszószt készíteni, de ha a cél a 100 százalékosan magyar chili, érdemes olyan termelőt keresni, akit az interneten ellenőrizhetünk. Vagy célkeresztbe fogható csípősszószkészítőt az ismerősi körön keresztül keresni. Mert a jó magyar chiliig legfeljebb az ismerős ismerőse távot kell már csak megtenni.
Amennyire tudatos brandépítés eredménye az első évét maga mögött hagyó Chiki Chili sikere, annyira véletlenszerű volt a projekt indulása. Az országos nyilvánosságban a Magyar Vöröskereszt főigazgatójaként ismert cégvezető mikrovállalkozós története azon a majd két évvel ezelőtti napon is úgy kezdődött, mint mindig. István kora reggel Vác külső területein futva gyűrte a kilométereket. Állítása szerint ilyenkor tud a legjobban rendet tenni a fejében; a rá váró feladatokhoz használható kreatív ötletei is rendre futás közben születnek. Aznap mégis azon agyalt, hány elhagyott, megműveletlen kertet látott összesen a Naszály-hegyen.
El is felejtette volna az egészet, ha a reggeli mellé járó internetes szörföléssel nem egy olyan blogon köt ki, ahol a hazai chilitermesztésről szól a legfrissebb poszt. „Valami bekattant, és mivel elég sok projektet pakolok össze főállásban, arra jutottam, hogy ezeket a tapasztalatokat itt is kipróbálhatnám” – meséli István. Főzni és kertészkedni régóta szeret, de a miért a paprika? kérdésre ma sincs logikus válasza. Lehetett volna a blogposzt témája a mák is, a zeller is, de mert a bejegyzés a chilit éltette, a többi jött magától.
Fülöp Máté
Az első emeleti lakásban húsz szemmel kezdett 2015 áprilisában. Csak a Jamaican Hot Red magok keltek ki (a nyolc Habanero Chocolate - ezzel, most már tudja, eleve elkésett - meg sem élte a palántává érést), de a próbaév így is emlékezetes lett. Az erkélyre kitett palántákról hamar kiderült, hogy „növényként is szépek”, meg az is, hogy igen hálásak a törődésért. Amikor a növekedési boom hatására már nem tudtak kijutni az erkélyre, az is eldőlt, hogy a következő évre intézményesítik a projektet. Minthogy István felesége és fia nem csak locsolással, de olykor énekléssel is hajlandó volt a növények jobb közérzetét biztosítani, a családban a folytatásról nem is volt vita. Többet akartak a balkonon nevelgetett fűszernövényeknél és a maguk számára készített pestóknál, így beindult a projektmenedzselés.
István alapozásként beszerezte a chilitermesztéshez szükséges elméleti tudást; az internetről könyveket, cikkeket töltött le, fórumokon, közösségi oldalakon keresett videókat – és rokon lelkeket. És bár eleinte nehéz volt a szakszövegeket értelmezni is - „mert mégsem vagyok kertészmérnök vagy tanult mezőgazdász” -, de gyorsan belejött. Bár termék még nem is létezett, a márkaépítés már elkezdődött egy mára portállá hízott blog indításával, elindult a névkeresés, profit bízott meg a logótervek elkészítésével, és mindemellett szinte folyamatos piacfelmérést is végzett. Ez utóbbi gyakran a család gasztronómiai élménygyarapításával társult: a konyhában az éppen aktuálisan beszerzett szószokba ropit mártogatva íz-elemeztek hármasban.
Mindezek eredménye az lett tavaly januárra - amikor az új szezon a magcsíráztatással elindult –, hogy István már nem csak azt tudta, milyen magokkal érdemes próbálkoznia, azokat honnan - vagy: honnan ne - rendelje meg. Az őstermelői igazolvány kiváltásával és a hivatalos termelői regisztrációval a munkát hivatalossá is tette – látni akarta, hogy ami hobbiként indult, üzleti terv szerint is működhet-e.
Fülöp Máté
István felesége nemrég bevallotta: alig várja, hogy a 3. év után egy Vác környéki nagy kertbe kerüljön át az ős- és kistermelés. A chilipaprika jelenleg ugyanis Kunszentmártonon terem, István édesanyjának kertjében. A megfelelő méretű telek adott volt, és a projektre azt is rá lehetett fogni, hogy a nyugdíjas asszony is talált így egy kis, mindennapi mozgást igénylő, hasznos elfoglaltságot. „Három évre számoltam előre, érdekelt, hogy ennyi idő alatt mit lehet kihozni egy 32 négyzetméteres kiskerti fóliásból, meg a hozzá tartozó szabadföldműveléses zöldségekből” – magyarázta István. A termőterület összesen így sincs száz négyzetméter. A projekt indulása vitte el a tervezett költségek zömét; a fóliasátor, a csepegtető-, és öntözőrendszer több mint félmillió forintba volt. Ezen kívül a fóliasátor szellőzését és a termés feldolgozását és kiszerelésének kérdését kellett megoldani. Az első éves termés 46 kg lett, végül mintegy 500 üvegben, szószként végezte.
A Chiki Chili névnek eredetileg nincs köze ugyan az angol cheekyhez (jelentése: szemtelen, pimasz), de éppenséggel illik rá. A szószok receptúrája ugyanis saját ízlésen alapul, és mivel István kedveli a szokatlan íztársításokat, a belépő szinten csípős Boszorkány Lehelete gyömbéres-citromos, de leginkább hagymás-foghagymás lett. Kunszentmártoni gyökerekkel a Márton napi libához szükséges édesebb szósz készítése kötelező feladat volt: az Édes Rémálom sütőtökös, karamellizált cukros – birsalmás lebegtetést követően harap bele az ember arcába. A zöld és savanyú Ogre Csókja a véletlen szülötte – mivel tavaly ősszel hamar jött a hideg, és az utolsó 15 kiló termés már nem érett be teljesen, a chilit főként zelleresen dolgozták szósszá. István számára a legizgalmasabb persze a legerősebb chilije, a Perzselő Pokolt azonban a műfajjal még csak ismerkedőknek nem ajánlja – és ennek csak egyik oka, hogy került bele „trinidadi skorpió”. (A másik, hogy a világ legerősebb chilijét, Carolina Reapert is tartamaz.)
Fülöp Máté
A tavalyi termés jelentős részét még karácsony előtt, a solymári chilifesztiválon értékesítette, de sokan, ismerősök is bejelentkeztek szószkóstolására a Chiki Chili Facebook-oldalán. A 40 és 90 millis, 900-2000 forintért árult, egy évig eltartható Kardos-féle chilikkel egyelőre tarthatónak tűnik az eredeti elképzelés. Az, hogy a vállalkozás 3 év után már ne vigye a pénzt. István idén a meglévő területen a termésátlag optimalizálására fókuszál. Ha jövőre még mindig úgy látja, hogy érdemes, akkor szóba jöhet a nagyobb állománybővítés is. Erre és a fővárost célzó áruterítésre is van már elképzelés, de ehhez túl kell lépni azon is, hogy „csinálunk egy szószt, és azt majd a barátaimnak odaadom”.
Nagyon csíp?
A hegyes erős kategóriába tartozó chilikhez képest az erőspaprika a csípősséget kalibrálni hivatott Scoville-skálán alig látszik – ha tényleg erős, akkor elérheti a 3000 egységnyit is. A chiliket klasszikusan a 30 és 350 ezer közötti szakaszra lehet belőni, a jelenlegi világelsőt viszont másfél millióra. A „nagai vipera” és a „trinidadi skorpió” alapból is lehet annyira erős, mint amivel a rendőrök amúgy tömeget oszlatnak - az e célra szolgáló „paprikaspray” általában 1,5-2 millió közé kalibrált, de a standard, Amerikában használt könnygáznál a felső határt 5,3 millióig tolták ki. A tiszta kapszaicin 15-16 milliót „ér”. Ami az étkezésre használt csípősebb chiliket illeti: a fogékonyság irántuk megközelíthető onnan is, hogy az evésük során a testben felszabaduló endorfin (és a fájdalom által: adrenalin) a kéjérzethez hasonló hatást idézhet elő. De néhány hete a vermonti egyetem kutatói azzal álltak elő, hogy rámutattak: a hosszabb élethez is hozzájárulhat a csípős étkek rendszeres fogyasztása.