Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"d3ae995e-71e4-45b5-8b18-c300c05f3fa1","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A magyar vasúttársaság vezérigazgatója szerint mindez 10 millió forintba került. ","shortLead":"A magyar vasúttársaság vezérigazgatója szerint mindez 10 millió forintba került. ","id":"20250604_mav-keses-visszaterites-vezerigazgato-hegyi-zsolt-vonat-busz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d3ae995e-71e4-45b5-8b18-c300c05f3fa1.jpg","index":0,"item":"8eb00745-fd83-45c2-b786-f1acc99f6205","keywords":null,"link":"/itthon/20250604_mav-keses-visszaterites-vezerigazgato-hegyi-zsolt-vonat-busz","timestamp":"2025. június. 04. 17:17","title":"Három nap alatt közel tízezer vonatjegy felét fizette vissza a MÁV a késések miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"126534ee-e3b2-4ab1-a3cc-2f1eb9ff3854","c_author":"EUrologus","category":"eurologus","description":"Az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Bizottság megszavazta az EU és Ukrajna közötti közúti szállítási megállapodás 2025 végéig történő meghosszabbítását annak érdekében, hogy az áruszállítás könnyebbé váljon. ","shortLead":"Az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Bizottság megszavazta az EU és Ukrajna közötti közúti szállítási...","id":"20250603_kozlekedes_eu_ukrajna_europai_parlament","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/126534ee-e3b2-4ab1-a3cc-2f1eb9ff3854.jpg","index":0,"item":"66f957eb-76b1-45a0-832a-5a293563d042","keywords":null,"link":"/eurologus/20250603_kozlekedes_eu_ukrajna_europai_parlament","timestamp":"2025. június. 03. 14:22","title":"Meghosszabbítják az EU–Ukrajna szállítási megállapodást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a7bd80cc-913e-445d-8c4f-45f166bcd194","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Megtörtént az első jelátvitel egy olyan agyi chippel, mely teljesen vezeték nélkül működik. A megoldás segíthet helyreállítani például a stroke-on átesett betegek kommunikációját.","shortLead":"Megtörtént az első jelátvitel egy olyan agyi chippel, mely teljesen vezeték nélkül működik. A megoldás segíthet...","id":"20250603_paradromics-connexus-bci-agyi-chip-teszt-vizsgalat-vezetek-nelkuli-kapcsolat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a7bd80cc-913e-445d-8c4f-45f166bcd194.jpg","index":0,"item":"690a7824-5c39-42f5-992b-46e3604e1fce","keywords":null,"link":"/tudomany/20250603_paradromics-connexus-bci-agyi-chip-teszt-vizsgalat-vezetek-nelkuli-kapcsolat","timestamp":"2025. június. 03. 11:03","title":"Kipróbálták az első agyi chipet, amely vezeték nélkül kapcsolja össze az embert egy számítógéppel","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fbc7564d-d811-423b-9192-7cbf492ac68d","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az osztálytársak kedd reggel iskolába indultak, de nem érkeztek meg oda.","shortLead":"Az osztálytársak kedd reggel iskolába indultak, de nem érkeztek meg oda.","id":"20250603_rendorseg-eger-eltunes-kereses","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fbc7564d-d811-423b-9192-7cbf492ac68d.jpg","index":0,"item":"8b334b2c-06a8-4912-9e22-b6a2d93e2f07","keywords":null,"link":"/itthon/20250603_rendorseg-eger-eltunes-kereses","timestamp":"2025. június. 03. 20:16","title":"Eltűnt két tizenéves fiú Egerben, a vasútállomáson látták őket utoljára","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5159e82c-612e-48b2-a599-493654d743a7","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Megérkezett a legújabb Bentley Bentayga Speed, amelynek a végsebessége bőven meghaladja a 300 km/h-t.","shortLead":"Megérkezett a legújabb Bentley Bentayga Speed, amelynek a végsebessége bőven meghaladja a 300 km/h-t.","id":"20250603_bukta-a-V12-t-de-erosebb-v8-at-kapott-a-bentley-bentayga-speed-legdurvabb-SUV","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5159e82c-612e-48b2-a599-493654d743a7.jpg","index":0,"item":"fd6ad3ad-e20f-45fa-9aae-e665df0e0145","keywords":null,"link":"/cegauto/20250603_bukta-a-V12-t-de-erosebb-v8-at-kapott-a-bentley-bentayga-speed-legdurvabb-SUV","timestamp":"2025. június. 03. 07:59","title":"Bukta a V12-t, de erősebb V8-at kapott a Bentley legdurvább SUV-ja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7b7ce0e7-6ce0-4879-9a70-3ee3b66311e8","c_author":"HVG","category":"gazdasag.zhvg","description":"Akkora jég esett, hogy az a mezőgazdaságban is nagy károkat okozhat.","shortLead":"Akkora jég esett, hogy az a mezőgazdaságban is nagy károkat okozhat.","id":"20250604_jegeso-vihar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7b7ce0e7-6ce0-4879-9a70-3ee3b66311e8.jpg","index":0,"item":"854e2197-f731-4a49-9fa1-39ad0605a811","keywords":null,"link":"/zhvg/20250604_jegeso-vihar","timestamp":"2025. június. 04. 13:37","title":"Ötcentis jégdarabokat is hozott a vihar","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1895ffb1-61da-42cf-b705-85089e828609","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Szenzorok, villanymotorok alapvető összetevői hiányoznak a beszállítóknál. ","shortLead":"Szenzorok, villanymotorok alapvető összetevői hiányoznak a beszállítóknál. ","id":"20250604_Elkezdte-Kina-zsarolni-globalis-autoipart-visszatartjak-a-ritkafoldfemeket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1895ffb1-61da-42cf-b705-85089e828609.jpg","index":0,"item":"7d510434-e094-49a0-815a-c710bdbccc8b","keywords":null,"link":"/cegauto/20250604_Elkezdte-Kina-zsarolni-globalis-autoipart-visszatartjak-a-ritkafoldfemeket","timestamp":"2025. június. 04. 13:49","title":"Elkezdte Kína zsarolni a globális autóipart: visszatartanak kulcsfontosságú ritkaföldfémeket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"35872a52-c208-4467-82ac-7e918e7d1c0d","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A fogyasztás gyengülése és a beruházás összeomlása is bénítja a magyar gazdaságot az elemzők szerint.","shortLead":"A fogyasztás gyengülése és a beruházás összeomlása is bénítja a magyar gazdaságot az elemzők szerint.","id":"20250603_gdp-elemzok-zuhanas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/35872a52-c208-4467-82ac-7e918e7d1c0d.jpg","index":0,"item":"c445b179-9050-49a7-8555-1a6b7245fc29","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250603_gdp-elemzok-zuhanas","timestamp":"2025. június. 03. 10:33","title":"A magas infláció, az alacsony béremelések és a gyenge üzleti környezet miatt nincs remény a GDP növekedésére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A chiliben az a jó, hogy mielőtt égetni kezd, hagyja néhány másodpercig az ízét is érezni - mondja Kardos István, aki két év alatt a nulláról jutott el a magyar chilielitbe.
Ma már nem kell ínyencnek lenni ahhoz, hogy a szegedi paprika és a makói hagyma hamisra koptatott folklórját átlépve, a Vegetától, meg Horváth Rozitól távolodva fűszerezzen a konyhában bárki. Mi is többször írtunk már e témában, például a Fűszerészről (itt meg itt is), de, hogy csak a gasztroforradalmi példálózás legkézenfekvőbb példáit említsük: van nekünk már hazai BBQ-királyunk is, meg hát ott van a Culinaris is.
Fülöp Máté
Az egyre bővülő körbe néhány éve a feltörekvő "chiligrófok" is beletartoznak. Közülük kerestük meg az egyik friss hajtást, a Chiki Chilit, hogy megtudjuk például, milyen is az Édes Rémálom.
Milyen a magyar chili?
Rögzítsük gyorsan: a magyar chili kiváló, mert évek óta nőnek ki a földből a jobbnál jobb chilimárkák. A GaBkotól és Janchilitől a Fenevad Chilin át a Szati Chiliig, a Beszósztól Tünde chilivarázsán és a Danka Chilin át a Gasztrochiliig random üzemmódban hízik a kínálati piac, és ha ez még nem is hungarikum, de az unikum jelző bizton megelőlegezhető. A hozzáértéssel nincs probléma - az Erős Pistán túli Magyarország-térkép egyre cizelláltabb. Sokfajta chilipaprika megterem idehaza. A szinte kivétel nélkül családi mikro- (vagy már nem is annyira mikro) vállalkozásban készülő szószok termelő oldali gyöke kivétel nélkül az erősen csípős ízek szeretete, de a már-már szülői gondosság és minőségfétis is teljesen általános.
Kifejezetten chiliről szóló fesztivált tartanak Solymáron, és a Nagymarosi Csípős Fesztivál fókusza is ez. A növekedésssel azonban megjelent egy speciális probléma is: az ugyancsak hízó keresletre rárepülnek bizonytalan forrású alapanyagból dolgozók is. Olyanok, akik bár hazaiként kínálják a portékát, az annak mennyisége alapján felsejlő, több ezer tőből áló ültetvényt nem látta senki, a szakértelemben odáig tartó útról az illetők pedig nem tudnak (vagy nem akarnak) be-, illetve elszámolni még a Google Térképnek se. Persze import alapanyagból is lehet jó chiliszószt készíteni, de ha a cél a 100 százalékosan magyar chili, érdemes olyan termelőt keresni, akit az interneten ellenőrizhetünk. Vagy célkeresztbe fogható csípősszószkészítőt az ismerősi körön keresztül keresni. Mert a jó magyar chiliig legfeljebb az ismerős ismerőse távot kell már csak megtenni.
Amennyire tudatos brandépítés eredménye az első évét maga mögött hagyó Chiki Chili sikere, annyira véletlenszerű volt a projekt indulása. Az országos nyilvánosságban a Magyar Vöröskereszt főigazgatójaként ismert cégvezető mikrovállalkozós története azon a majd két évvel ezelőtti napon is úgy kezdődött, mint mindig. István kora reggel Vác külső területein futva gyűrte a kilométereket. Állítása szerint ilyenkor tud a legjobban rendet tenni a fejében; a rá váró feladatokhoz használható kreatív ötletei is rendre futás közben születnek. Aznap mégis azon agyalt, hány elhagyott, megműveletlen kertet látott összesen a Naszály-hegyen.
El is felejtette volna az egészet, ha a reggeli mellé járó internetes szörföléssel nem egy olyan blogon köt ki, ahol a hazai chilitermesztésről szól a legfrissebb poszt. „Valami bekattant, és mivel elég sok projektet pakolok össze főállásban, arra jutottam, hogy ezeket a tapasztalatokat itt is kipróbálhatnám” – meséli István. Főzni és kertészkedni régóta szeret, de a miért a paprika? kérdésre ma sincs logikus válasza. Lehetett volna a blogposzt témája a mák is, a zeller is, de mert a bejegyzés a chilit éltette, a többi jött magától.
Fülöp Máté
Az első emeleti lakásban húsz szemmel kezdett 2015 áprilisában. Csak a Jamaican Hot Red magok keltek ki (a nyolc Habanero Chocolate - ezzel, most már tudja, eleve elkésett - meg sem élte a palántává érést), de a próbaév így is emlékezetes lett. Az erkélyre kitett palántákról hamar kiderült, hogy „növényként is szépek”, meg az is, hogy igen hálásak a törődésért. Amikor a növekedési boom hatására már nem tudtak kijutni az erkélyre, az is eldőlt, hogy a következő évre intézményesítik a projektet. Minthogy István felesége és fia nem csak locsolással, de olykor énekléssel is hajlandó volt a növények jobb közérzetét biztosítani, a családban a folytatásról nem is volt vita. Többet akartak a balkonon nevelgetett fűszernövényeknél és a maguk számára készített pestóknál, így beindult a projektmenedzselés.
István alapozásként beszerezte a chilitermesztéshez szükséges elméleti tudást; az internetről könyveket, cikkeket töltött le, fórumokon, közösségi oldalakon keresett videókat – és rokon lelkeket. És bár eleinte nehéz volt a szakszövegeket értelmezni is - „mert mégsem vagyok kertészmérnök vagy tanult mezőgazdász” -, de gyorsan belejött. Bár termék még nem is létezett, a márkaépítés már elkezdődött egy mára portállá hízott blog indításával, elindult a névkeresés, profit bízott meg a logótervek elkészítésével, és mindemellett szinte folyamatos piacfelmérést is végzett. Ez utóbbi gyakran a család gasztronómiai élménygyarapításával társult: a konyhában az éppen aktuálisan beszerzett szószokba ropit mártogatva íz-elemeztek hármasban.
Mindezek eredménye az lett tavaly januárra - amikor az új szezon a magcsíráztatással elindult –, hogy István már nem csak azt tudta, milyen magokkal érdemes próbálkoznia, azokat honnan - vagy: honnan ne - rendelje meg. Az őstermelői igazolvány kiváltásával és a hivatalos termelői regisztrációval a munkát hivatalossá is tette – látni akarta, hogy ami hobbiként indult, üzleti terv szerint is működhet-e.
Fülöp Máté
István felesége nemrég bevallotta: alig várja, hogy a 3. év után egy Vác környéki nagy kertbe kerüljön át az ős- és kistermelés. A chilipaprika jelenleg ugyanis Kunszentmártonon terem, István édesanyjának kertjében. A megfelelő méretű telek adott volt, és a projektre azt is rá lehetett fogni, hogy a nyugdíjas asszony is talált így egy kis, mindennapi mozgást igénylő, hasznos elfoglaltságot. „Három évre számoltam előre, érdekelt, hogy ennyi idő alatt mit lehet kihozni egy 32 négyzetméteres kiskerti fóliásból, meg a hozzá tartozó szabadföldműveléses zöldségekből” – magyarázta István. A termőterület összesen így sincs száz négyzetméter. A projekt indulása vitte el a tervezett költségek zömét; a fóliasátor, a csepegtető-, és öntözőrendszer több mint félmillió forintba volt. Ezen kívül a fóliasátor szellőzését és a termés feldolgozását és kiszerelésének kérdését kellett megoldani. Az első éves termés 46 kg lett, végül mintegy 500 üvegben, szószként végezte.
A Chiki Chili névnek eredetileg nincs köze ugyan az angol cheekyhez (jelentése: szemtelen, pimasz), de éppenséggel illik rá. A szószok receptúrája ugyanis saját ízlésen alapul, és mivel István kedveli a szokatlan íztársításokat, a belépő szinten csípős Boszorkány Lehelete gyömbéres-citromos, de leginkább hagymás-foghagymás lett. Kunszentmártoni gyökerekkel a Márton napi libához szükséges édesebb szósz készítése kötelező feladat volt: az Édes Rémálom sütőtökös, karamellizált cukros – birsalmás lebegtetést követően harap bele az ember arcába. A zöld és savanyú Ogre Csókja a véletlen szülötte – mivel tavaly ősszel hamar jött a hideg, és az utolsó 15 kiló termés már nem érett be teljesen, a chilit főként zelleresen dolgozták szósszá. István számára a legizgalmasabb persze a legerősebb chilije, a Perzselő Pokolt azonban a műfajjal még csak ismerkedőknek nem ajánlja – és ennek csak egyik oka, hogy került bele „trinidadi skorpió”. (A másik, hogy a világ legerősebb chilijét, Carolina Reapert is tartamaz.)
Fülöp Máté
A tavalyi termés jelentős részét még karácsony előtt, a solymári chilifesztiválon értékesítette, de sokan, ismerősök is bejelentkeztek szószkóstolására a Chiki Chili Facebook-oldalán. A 40 és 90 millis, 900-2000 forintért árult, egy évig eltartható Kardos-féle chilikkel egyelőre tarthatónak tűnik az eredeti elképzelés. Az, hogy a vállalkozás 3 év után már ne vigye a pénzt. István idén a meglévő területen a termésátlag optimalizálására fókuszál. Ha jövőre még mindig úgy látja, hogy érdemes, akkor szóba jöhet a nagyobb állománybővítés is. Erre és a fővárost célzó áruterítésre is van már elképzelés, de ehhez túl kell lépni azon is, hogy „csinálunk egy szószt, és azt majd a barátaimnak odaadom”.
Nagyon csíp?
A hegyes erős kategóriába tartozó chilikhez képest az erőspaprika a csípősséget kalibrálni hivatott Scoville-skálán alig látszik – ha tényleg erős, akkor elérheti a 3000 egységnyit is. A chiliket klasszikusan a 30 és 350 ezer közötti szakaszra lehet belőni, a jelenlegi világelsőt viszont másfél millióra. A „nagai vipera” és a „trinidadi skorpió” alapból is lehet annyira erős, mint amivel a rendőrök amúgy tömeget oszlatnak - az e célra szolgáló „paprikaspray” általában 1,5-2 millió közé kalibrált, de a standard, Amerikában használt könnygáznál a felső határt 5,3 millióig tolták ki. A tiszta kapszaicin 15-16 milliót „ér”. Ami az étkezésre használt csípősebb chiliket illeti: a fogékonyság irántuk megközelíthető onnan is, hogy az evésük során a testben felszabaduló endorfin (és a fájdalom által: adrenalin) a kéjérzethez hasonló hatást idézhet elő. De néhány hete a vermonti egyetem kutatói azzal álltak elő, hogy rámutattak: a hosszabb élethez is hozzájárulhat a csípős étkek rendszeres fogyasztása.