szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Franciaország után New Yorkban is jobban lazíthatnak majd a dolgozók.

A város, amely sosem alszik - ezt szokták New Yorkra mondani, most mégis éppen itt kapnak nagyobb lehetőséget a városlakók, pontosabban a helyi munkáltatók alkalmazottai, hogy pihenjenek.

Rafael Espinal, a városi tanács tagja terjesztette elő azt a jogszabályjavaslatot, amely szerint 250 dolláros bírságot is kaphat az a cég, amely elvárja a dolgozóitól, hogy munkaidő után felvegyék a telefonjukat vagy válaszoljanak az emailjeikre - írja az abcnews.go.com. Espinalt a tavaly Franciaországban elfogadott, hasonló törvény inspirálta.

A szabály New Yorkban a legalább tíz főt alkalmazó cégekre vonatkozik majd, és a panaszokat a Városházán működő fogyasztói ügyek osztályára nyújthatják be az érintettek.

Ha valakit azért bocsátanak el, mert nem válaszolt egy emailre munkaidő után, az 2500 dollár kártérítést kaphat, és természetesen az állásába is köteles őt visszavenni a munkáltatója.

Egy közelmúltbeli kutatás szerint a dolgozók több mint fele azt válaszolta, hogy legalább egyszer csekkolja a leveleit munka után, a hétvégén, illetve akkor is, amikor táppénzen van. Ez az arány már 2013-ban is 44 százalék volt.

A helyzet az okostelefonok elterjedésével csak romlott - hívták fel a figyelmet az Illinois Egyetem kutatói, akik a "telepressure" nevű jelenséggel foglalkoznak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!