szerző:
Balkányi Nóra

Stefan Englert több mint három éve költözött Budapestre Németországból, hogy a világ legjobbjai között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója legyen. A filozófusként végzett, fiatalon a punkhoz is közel álló Englertet kérdeztük sikerről, Fischer Iván zeneigazgató szerepéről, rendszerváltásról, és arról, miért foglalkozik egy nagyjátékos komolyzenei szereplő szociális problémákkal.

hvg.hu: Nem hezitált, hogy Budapestre költözzön a családdal együtt?

Stefan Englert: Budapest az egyik leggyönyörűbb város a világon.

hvg.hu: Ez rendben van, de...

S. E.: Magyarországról és a magyarokról különösen jó véleménnyel vannak a németek. Nem felejtettük el, hogy a vasfüggöny leomlásának folyamatában Magyarország kulcsszerepet játszott. Persze, kérdeztek a kollégáim, hogy biztosan ekkorát szeretnék-e váltani, például a Németországban megszokotthoz képest jóval szűkösebb költségvetés miatt.

hvg.hu: Nem beszélve tágabban a politikai és gazdasági helyzetről, nem?

S. E: Figyelembe kell venni, hogy ez az ország komoly átalakulás közepén jár.

hvg.hu: Hogyan érti pontosan?

S. E.: ‘89 előtt Magyarország a kreativitást és a vállalkozó szellemet nem támogató, zárt rendszerben működött – az átalakulás innen hosszú folyamat. A posztszovjet blokk országainak időt kell adni ahhoz, hogy az emberek fejében megtörténhessen a valódi váltás. Mikor fiatal voltam, Németország is zárt társadalom volt. Erre pontosan emlékszem. Harminc év egyszerűen kevés ilyen kérdésekben. ‘89 után nagyok voltak az elvárások, mindenki izgatott volt: Magyarország és Budapest volt az a hely, ahova el kellett látogatni.

Stefan Englert
©

hvg.hu: A közbeszédben folyamatosan visszatér az „elmúlt x-évezés” – hogy mi minden nem történt meg a rendszerváltás óta, egyre nagyobb teret kapnak a szélsőséges ideológiák. Csak türelmesen kell várnunk?

S. E.: Ez az egész olyan, mint az inga, ami folytonosan leng az egyik oldaltól a másikig. Emberek húsz-harminc évig éltek egy társadalomban, ami a szabadságukat elvette, de biztonságos kereteket és egyszerű válaszokat adott. A mostani világ ezzel szemben borzasztó gyorsan változik. Ha kihúzzák a lábad alól a szőnyeget, elesel. A váltás mértékéhez képest nem telt még el sok idő. Ön a rendszerváltás körül születhetett, a szülei generációja még bőven megélték az előző rendszert, tehát az még önre is hatással van.

hvg.hu: Filozófusként végzett, hogyan került a komolyzene közelébe?

S. E.: Véletlenül. Egy kedves karmester barátom 1999-ben vezetett egy fesztivált, ő keresett meg, rögtön miután lediplomáztam. Doktorira kellett volna mennem, akkor tisztán láttam, hogy az akadémia az én irányom. A mai napig nagyon szeretem a filozófiát: az egyik legérdekesebb dolog, mikor egy könyv fölött két kreatív elme gondolatokat cserél, miközben a saját kicsi területüket valószínűleg – igazán mélyen – csak ők értik igazán. Ezt később a művészekkel közös munkában is megtaláltam. Ahogyan a filozófusok, a zenészek közül is sokan gondolkodnak a kereteken kívül. Fantasztikus élmény volt bekerülni a zene világába, egyszerűen benne ragadtam.

hvg.hu: Játszik valamin?

S. E.: Zongoráztam, de persze nem profiként. Hamar beláttam, hogy túl sok minden más érdekel. Nem az én világom a napi nyolc órás gyakorlás.

hvg.hu: Korábban azt mondta, fiatalon például a Pixies-t szerette. Hallgat könnyűzenét?

S. E.: Mostanában otthon már egyáltalán nem hallgatok semmilyen zenét (nevet). Próbálok minél több időt tölteni a gyerekeimmel, így a legtöbbet gyerekdalokat hallok. Kamaszként a punk is közel állt hozzám, érdekelt a szubkultúra, de sokat dolgoztam jazz zenészekkel is.

hvg.hu: A jazz- és komolyzenei munkák után 2011-ben, Rio de Janeiróban ajánlotta fel önnek Fischer Iván a BFZ vezetői posztját. Korábbról ismerték már egymást. Hogyan emlékszik vissza a felkérésre?

S. E.: Ivánnal Németországban találkoztunk először a kétezres években, de a zenekart a késő kilencvenes években hallottam játszani. Megfogott a BFZ egyedisége, ilyet tényleg nem hallani máshol. 2005 körül kezdtünk együtt dolgozni, később időről időre beszéltünk. 2011-ben nem is tudtam, hogy új vezetőt keresnek. Akkoriban született meg a kisfiam, ezzel voltam elfoglalva. A semmiből érkezett az email Ivántól, hogy találkozzunk – és történetesen mindketten turnén voltunk Dél-Amerikában. Így beszéltünk európaiként éppen Rióban. Csodás ajánlatot kaptam tőle, szakmailag nem volt kérdés, hogy vállaljam-e. Végül a családom is támogatott a döntésben, így 2011 decemberében már költöztünk is.

A Budapesti Fesztiválzenekar egyik fellépése
©

hvg.hu: Éppen az érkezésekor értesültek arról, hogy a főváros a zenekar támogatásának megszüntetésére tett javaslatot.

S. E.: Igen, a második hetemen történt. Érdekes volt. Erős érveink voltak a támogatás mellett. Elkezdtünk lobbizni.

hvg.hu: Számított rá, mikor megérkezett, hogy ilyesmi történik majd?

S. E.: Abszolút nem. Sajnos általában nem kiszámítható a helyzet. Most a 2017/2018-as évadon dolgozunk, de még a 2015-ös évaddal kapcsolatban is folynak tárgyalások. Ez kicsit bonyolulttá teszi a dolgokat. A helyzet nem kecsegtető, de nem is lehetetlen. Bízni kell abban, hogy találunk megoldást hosszú távon. Emellett erősítjük a privát szektorból érkező forrásainkat is. Ahhoz képest, hogy a BFZ-t a világ legjobbjai között tartják számon, nagyon szűkös a büdzsé. A Los Angeles-i Filharmonikusok például 90 millió dollárból működnek évente, míg mi 13 millióból. Ezt csak közös elképzelések mentén lehet együtt csinálni.

hvg.hu: Sokszor említik a BFZ-vel kapcsolatban éppen ezt: a zenekar együttműködése egyedülálló. A másik, amit ki szoktak emelni, az a zeneigazgató, Fischer Iván személye.

S. E.: Igen, Iván nagyon kreatív elme. Kíváncsi és innovatív. Nehéz ez a vezetői szerep: egyfelől elvárt az egyenes útmutatás, másrészt az, hogy valaki parancsokat osztogat, már nem elfogadott módszer. Ha megnézi a startupokat, a maguk sikeres történeteit vagy a Szilícium-völgy vállalkozásait, újszerű működést lát. Akik kiemelkedő eredményeket hoznak, mind közös látásmóddal rendelkeznek. Ilyesmi történt a BFZ-ben is, és ezt sehol máshol nem tapasztaltam meg. Iván komoly elképzeléssel érkezett és meg tudott győzni embereket, de emellett szabad területet is hagyott. Kíváncsi a zenészek véleményére, egyéni művészként tekint mindenkire. Zenekaroknál gyakori félreértés, hogy a karmester bábokat vezet: a zenész egy idő után belefásulhat a saját hangszerébe. Nem azért tanul valaki gyerekkorától zenét, hogy aztán ne fejezhesse ki saját kreativitását és művészetét.

hvg.hu: Múlt hónapban nagy port kavart Rácz Zoltán, az Amadinda együttes vezetője és a kritikus Fáy Miklós között kialakult vita. Rácz egy Facebook posztban rohant ki Fáy írása miatt. Fischer Iván úgy reagált, a lényeget nem Rácz szavai jelentik, hanem a tartalom – a bulvár irányába tolódó kritika és sajtó. Mi a véleménye erről a vitáról, mi a kritikus szerepe?

S.E.: Ezekkel a kérdésekkel mindig és mindenhol találkozom. Érzékeny helyzet, amikor a művész személyesen közelít a kritika és a kritikus felé is. Abszolút meg tudom érteni, ha a művészek úgy érzik, egy-egy írás nem fair. Ugyanakkor azt is gondolom, jó lazábban kezelni a kérdést és néhány lépés távolságból szemlélni az egészet.  A művész számára a közönség visszajelzése a legfontosabb. Azoké az embereké, akik értékelik és értik a művészi folyamatot.

hvg.hu: Magyarország egyik legsikeresebb kulturális projektjét vezeti. A kormány sok döntése alapján mondhatjuk, hogy saját ideológiáját szeretné viszontlátni a kulturális területen is. A komolyzenét érintve például nemrég menesztették a Zeneakadémia kancellárját belső konfliktusok miatt. Érzi ezt a befolyást?

S. E.: Nem. Sok komment érkezik a folyamatokról, különösen Ivántól. Személyesen elég pontos gondolatai vannak a társadalmi problémákról. A BFZ viszont nem politikai intézmény, nem ez a fókuszunk. Igyekszünk függetlenek maradni. Meg szeretnénk mutatni az embereknek a zene varázsát, szeretetét – ez az, amit igazán tenni próbálunk. Látom, ahogyan politikai döntéshozók igyekeznek fogást találni egy-egy területen, de ez ránk nincsen igazi hatással. Mikor megérkeztem és mindenki azt kérdezte, szerintem a kormány elnyomhatja-e a zenekart, mindig azt mondtam, hogy koncentráljunk a zenére és a BFZ fontosságára a folyamatban, ami közelebb hozza az emberekhez a zenét. Nekünk nem kell politikai játékosnak lennünk, általánosan kell állást foglalnunk. A zenével össze lehet kötni embereket. Nekünk az integráció az üzenetünk. Ez persze politikai üzenet is, amit a zenén keresztül fejezünk ki.

hvg.hu: Éppen nemrég fejezték be a Közösségi Hét programsorozatot. Időseknél, gyerekeknél, templomokban is jártak ingyenes koncertekkel. Vagyis sok szociális projekten dolgoznak– most erre is gondol állásfoglalásként?

S. E.: Igen, ezek a projektek állásfoglalások. Ahogyan korábban mondtam: az ország keretei változnak. Aki nem fér bele az új struktúrába, kiszorul. Látjuk ezeket a társadalmi problémákat és abban érzünk felelősséget, hogy ott legyünk a nehéz helyzetbe kerültek mellett. Úgy gondoljuk, a zene valóban képes összekötni embereket. Nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk a közösségektől. Tavaly például az SOS Gyermekfalvakban olyan gyerekekhez vittük el a zenekart, akiknek korábban semmilyen kapcsolatuk nem volt a komolyzenével. A kulcs a minőség. Sokszor mondják, hogy a gyerekeknek majd valahogy előadod, de szerintem nekik kell a lehető legjobb koncertet adni. Sosem láttam még ennyi elkötelezett zenészt, mint ebben a projektben. Hihetetlen, amit a gyerekektől kapnak viszonzásként. Elképesztően csodás közönségünk van. Ez a sikerünk alapja.

Egy másik projektünk lényege, hogy elhagyott zsinagógákba megyünk zenélni. A második világháború és a holokauszt emléke szép lassan kezd halványulni, egyre kevesebb túlélő van még életben. Vidéken fantasztikus, gazdag zsidó világ létezett, és ebből semmi nem maradt – az ott élő emberek sokszor nem is tudnak a múltról. A Közösségi Hét nem csak új közösségek bevonásáról szól, hanem arról is, hogy emlékezzünk. A tudatosítás, a tudás átadása segít oldani az előítéleteket. Azt hiszem, tágabban ez egyfajta szociálpolitikai megközelítés. Szeretnénk a kezdeményezést más kelet-európai országokba is elvinni. Az emlékezetet fenn kell tartani, különben ugyanazokat a hibákat követjük el újra. Ugyanígy fontosnak gondoljuk a templomi hagyományok életben tartását, vagy azt, hogy idősek otthonába menjünk játszani.

hvg.hu: Június 18-án a Hősök terén adnak koncertet, amibe bevontak nehéz körülmények között élő gyerekeket. Hogyan dolgoznak együtt?

S. E.: Az alapkiindulásunk a venezuelai El Sistema. Többek között az ország helyzete miatt megkérdőjeleződött ez a zenepedagógiai módszer, de az alapötlet szerintem szuper – személyesen is kötődöm hozzá. Egyszer találkoztam egy 16 éves sráccal, akinek teljes mértékben megváltoztatta az életét. Csodásan tehetséges, ambiciózus fiatalról van szó, akinek lopnia is kellett korábban, hogy eltartsa a családját. Az El Sistemán keresztül került Németországba, itt zenészek mentorálták. Végül két év után elkerült a Berlini Filharmonikusokhoz. A zene képes perspektívát mutatni, mi ezekkel az integrációs projektekkel szeretnénk jó példaként működni. A júniusi koncerthez tizenkét koreográfus foglalkozik iskolánként 20-25 gyerekkel, február óta hetente egyszer. Fantasztikus, mennyire elkötelezettek a gyerekek. Tényleg megmutathatják, mit tudnak, remélhetőleg majd 8-10 ezer ember előtt. Szeretnénk azt is, ha ez minden évben megtörténne, nem csak egyszer futó, rövid távú projektként.

hvg.hu: Tervezik követni, mi történik a gyerekekkel?

S. E.: Igen, fenntarthatóan kell gondolkodni. Más gyerekeket is szeretnénk bevonni, és egyszerre figyelni azokra, akikkel már foglalkoztunk. Nem jó, ha elindítunk valamit, aztán egyszer csak leállítjuk. Ha elfelejtenénk a gyerekeket, akkor csak a saját márkánkat formálnánk. Valóban esélyt szeretnénk adni.

©

A fiatalokat más formában is bevonjuk. A BFZ Midnight Music éjszakai, babzsákos koncertekre általában nagyon nehéz bejutni, olyan népszerűek. Évente negyven iskolába is elmegyünk a zenekarral, hangszereket viszünk az osztályokba. Szerintem az egyik legjobb módja a zene szeretetének megismertetésében az, ha a gyerekek valóban kipróbálhatják a hangszereket. A zene annyi mindent elindíthat, megnyithat valakiben. A csapatépítésben használható szerepe is alulértékelt, ezeket is mélyíteni és erősíteni szeretnénk. Mindez nem csak amiatt fontos, hogy nekünk új közönségünk legyen, hanem a komolyzene tágabb közegének építése miatt is lényeges.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyönyörű karácsonyfát állított Eger – hajnalban a szél ledöntötte (videó)

Gyönyörű karácsonyfát állított Eger – hajnalban a szél ledöntötte (videó)

Új kormányzati tervek: a hajléktalanok miatt lezárhatják Budapest nagy aluljáróit

Új kormányzati tervek: a hajléktalanok miatt lezárhatják Budapest nagy aluljáróit

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Új funkció jön a Facebook Messengerbe

Új funkció jön a Facebook Messengerbe

Kémvideón az akár hangtalanul is suhanni képes új Ferrari sportkocsi

Kémvideón az akár hangtalanul is suhanni képes új Ferrari sportkocsi