szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csintalan kuncogás, lelkes taps és nyílt figyelem. Mi történik akkor, ha a világ egyik legjobbjaként számon tartott zenekar olyan gyerekeknek zenél, akiknek a múltjában szinte elképzelhetetlen tragédiák húzódnak meg, és akik még soha életükben nem jártak koncerten? A Budapesti Fesztiválzenekar egy hét alatt mindhárom magyarországi SOS gyermekfaluba ellátogatott.

„Nekem kakaó sem kell, csak ne menjenek el a zenészek” – mondja kétségbeesve egy ötéves kisfiú azután, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai ajándékkoncertet adtak az otthonában, ami az ő esetében nem egy szokványos lakás vagy családi ház, hanem egy SOS gyermekfalu. „Hol van az a zenész bácsi, akinek olyan szép hosszú haja volt?” – kérdezi egy másik kislány. Minden csupa nyüzsgés és lelkesedés.

 

Az SOS Gyermekfalu lakói és szomszédaik, barátaik is a közönség soraiban ültek
©

 

A második világháború ijesztően sok özvegyet és árvát hagyott maga után, ennek megoldására jött létre 1949-ben az első SOS gyermekfalu Imst városában. Hermann Gmeiner akkor azzal fordult Ausztria lakóihoz, hogy mindenki adjon egy Schillinget a terv megvalósításához, így született meg a Béke Háza. „Itt találkozott egymással az özvegyek szeretettöbblete és a gyerekek szeretethiánya. Elkezdték nevelni az árva gyerekeket, így pedig értelmet nyert az életük. A gyerekek mindeközben nem csellengtek az utcán, volt, aki gondoskodjon róluk, és biztonságban érezték magukat” – mondja Szilágyi Imre, a kőszegi SOS gyermekfalu területi igazgatója, aki 19 éve dolgozik az intézmény kötelékében.

BFZ a közösségért

A három koncert a Budapesti Fesztiválzenekar közösségi hete során valósult meg, melynek keretében a zenekar muzsikusai 19 ingyenes koncertet adtak: tíz idősotthonban, három SOS gyermekfaluban, három templomban és három zsinagógában. A zenekar célja, hogy azokhoz az emberekhez is eljuttassa a muzsikát, akik anyagi vagy egészségügyi okokból nem jutnának el a koncerttermekbe.

Ebben a faluban és a hozzá tartozó intézményekben összesen 103 gyerekről gondoskodnak, Vas megyében négyszáz gyerek van az ellátásban, de van olyan megye is, ahol ez a szám négyezer. Magyarországon összesen nagyjából 21 ezer gyerek él távol a vérszerinti családjától elhanyagolás, bántalmazás, abúzus vagy haláleset miatt. Árvák, félárvák, és olyan gyerekek, akik veszélyeztetve voltak családjukban.

„Ezek a gyerekek olyan dolgokat éltek meg, amiket mi felnőtt fejjel el sem tudunk képzelni. A gyermekkori sérelmek nagyon megviselik őket. Van olyan, aki a kórházból érkezett hozzánk, mivel sírt, és ezért édesapja bántalmazta. Volt olyan gyermek is, aki a kiszáradás határán volt. Nagyon sok olyan esetünk volt, ahol a nagy gyerek vette át a szülők szerepét, ő vitte a picit az orvoshoz, a bölcsődébe, ő etette, ő tette tisztába, mert a szülők erre nem voltak képesek. Nekünk az a fontos, hogy a bekerülő gyerekek biztonságban érezzék magukat, a traumák feldolgozásában próbálunk segíteni” – magyarázza Szilágyi Imre.

„Én nem is hallottam még ilyet”

Ehhez szeretett volna hozzájárulni a Budapesti Fesztiválzenekar is, melynek muzsikusai a múlt héten mindhárom magyarországi SOS gyermekfaluba ellátogattak, hogy megismertessék az ott élő gyerekeket egy számukra szinte teljesen ismeretlen világgal, a komolyzene világával. Mindezt hozzájuk közeli, szórakoztató, interaktív módon.

Az SOS Gyermekfalu lakói és szomszédaik, barátaik is a közönség soraiban ültek
©

 

„Még a 18 éves nagylány is elragadtatással beszélt a koncertről, pedig ő már inkább diszkózenét hallgat” – meséli Ötvös Pálné, Panni néni, aki hét gyerekről gondoskodik a kőszegi SOS gyermekfaluban nevelőszülőként. A legkisebb 3, a legnagyobb 18 éves, de mindannyian egyformán élvezték a koncertet. „A kicsik zeneoviba járnak és ismerkednek a hangszerekkel, de koncertet még sosem hallottak. Nagyon-nagyon élvezték. Én nem is láttam még ilyet, hogy egy komolyzenei koncert ilyen gyerek közeli is lehet” – magyarázza Panni néni, akinek a falun kívüli életében két felnőtt gyereke és öt unokája van. Amikor arról kérdezzük, ugyanolyan közel engedi-e magához nevelt gyerekeit, mint a sajátjait, vagy kell némi távolságot tartani, azt válaszolja, is-is.

„Ezek a gyerekek ugyanolyan gyerekek, mint a többiek. Nekik is szükségük van szeretetre. A kicsik sokszor átjönnek éjjel és odabújnak hozzám, ez pedig nekem is jó. Egyedül nem jó lennie senkinek. Én puszival, simogatással tudok nekik segíteni. A nagyobbak távolságtartóbbak, és a vérszerinti családjukban lévő problémákat is nehezebben élik meg.”

Mint tyúkanyó köré a kiscsibék

Szőke Csilla, aki korábban Budapesten dolgozott a bankszférában, szintén hét gyerekről gondoskodik a faluban, közülük ketten árvák. Azt mondja, vidéken szeretett volna élni és gyerekekkel foglalkozni, itt végre megtalálta a helyét. „Nagyon sok a nehézség, hiszen ezek a gyerekek nagyon sérültek lelkileg, de a szépsége is megvan ennek a munkának. Esténként, amikor a közös vacsora után rajzolunk vagy mesét nézünk, körém gyűlnek, mint a tyúkanyó köré a kiscsibék, és mindenki Csilla néni mellett akar ülni. A harag is nagyon sokszor előjön belőlük, de ugyanúgy ott van bennük a szeretet és a ragaszkodás is. Nekünk az a célunk, hogy értelmet adjunk az életüknek, ebben pedig azért vannak apró sikereink, például amikor a gyerekek elkezdenek örülni a másik örömének, elkezdenek odafigyelni a társaikra.”

Ezt erősítik a Fesztiválzenekar hegedűművészének, Iván Tímeának a szavai is, aki azt mondja: „Nagyon jól nevelt, érdeklődő, helyes, önzetlen gyerekeket ismertünk meg Kőszegen. A koncert végéig csendben figyeltek, a vicceken jókat nevettek, a kapott hangszereket felszólítás nélkül adogatták át egymásnak, gondoltak a többiekre is.”

Csilla neveltjei is ott voltak a koncerten. „Nagyon tetszett nekik, fantasztikus volt. Nem bőbeszédűek, de ez élményszámba ment nekik. Nagyon érdekes volt, hogy végig nagyon koncentráltak és figyeltek, pedig a komolyzene szokatlan számukra, a kamaszoktól inkább a rapet és a hiphopot hallják.”

©

„Gombócot tesz a torkomba”

Egy ilyen hangverseny nemcsak a hallgatóságnak, a muzsikusoknak is élmény. Bazsinka József, a Fesztiválzenekar Liszt Ferenc-díjas tubaművésze Bicskén nőtt fel a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon közvetlen szomszédságában, ezért mindennapos kapcsolata volt az otthon lakóival. „Már akkor mélyen megérintett az ő árvaságuk. Később felnőttként számtalanszor játszottam nekik különböző ünnepek keretében, szóval az érzés nem ismeretlen. Tudni, hogy az ő kis lelkük mekkora sérülést élt át a szüleik gondatlanságából vagy elvesztésével, gombócot tesz a torkomba. Így amikor egy rövid kis időre elvarázsolhatom őket, látva a csillogó szemeiket, örömüket, érzem, hogy boldogsághullámok ölelésében mosolygunk egymásra. A játékommal szeretetet adok, megpróbálva az életük részévé válni, s éreztetni, hogy minden egyes ilyen kis szeretetmorzsa - amit talán ők így meg sem fogalmaznak - mennyire meg tudja változtatni az életüket. Felemelő, feledhetetlen érzés köztük lenni, s adni, adni magunkból.”

A koncert után a gyerekek egy-egy bögre kakaót is kaptak. Pont úgy, mint azok a társaik, akiknek megadatik, hogy rendszeresen eljárjanak a szüleikkel a Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeire Budapesten.

SOS Gyermekfalvak a nagyvilágban
Ma a világ 133 országában közel 500 SOS gyermekfaluban 72 000 gyermek és fiatal talál szerető gondoskodásra. A falvak életét több mint 1400 kapcsolódó SOS létesítmény segíti: többek között ifjúsági házak, óvodák, Hermann Gmeiner iskolák, valamint szociális és egészségügyi centrumok. Programjaikon keresztül világszerte évente összesen több mint egymillió gyermek kap segítséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte